Werken op zaterdag heet hangijzer in CAO-overleg

0
473

De werkgevers in de kleinmetaal zijn gisteren in de tweede ronde van het CAO-overleg met een loonbod gekomen: 2,5 procent in 2012 tot en met 2013 en 1 procent eenmalige uitkering in december 2011. De vakbonden noemen dit mager en hebben bovendien grote moeite met de wens van de werkgevers om van de zaterdag een zesde werkdag te maken.

“Het weekeinde heeft z’n langste tijd gehad. De zaterdag wordt gewoon weer een zesde werkdag. De werkgevers in de metaaltechniek willen terug naar de Middeleeuwen.” Onderhandelaar Marco Hietkamp van CNV Vakmensen zegt verbijsterd te zijn over de onderhandelingstechniek van de werkgevers in de metaaltechniek. De werkgevers hebben volgens CNV Vakmensen al eerder aangetoond, in hun inleiding op een nieuwe CAO, ouderwets te denken. “Maar dit slaat eigenlijk wel mijn stoutste vermoedens aan gort”, aldus Hietkamp.

De werkgevers willen de adv-dagen afschaffen. Van het geld dat de mensen ervoor in de plaats krijgen kunnen ze vrije dagen terug kopen. Hetzelfde geldt voor vier bovenwettelijke vakantiedagen. “Dit pakt voor de werknemers heel ongunstig uit”, stelt Hietkamp. “En omdat het loonbod ook al zeer mager is, spreekt het voor zich dat wij onze leden melden dat we tot nu toe zwaar teleurgesteld zijn in de houding van de werkgevers. En dat terwijl de sector het hard nodig heeft om te moderniseren qua arbeidsvoorwaarden. Zodat deze ook op langere termijn aantrekkelijk blijft voor mensen. Want vaklieden kon wel eens de grootste schaarste worden van de komende tien, vijftien jaar.”

FNV Bondgenoten houdt de komende weken diverse bijeenkomsten om de leden te informeren over de voortgan van het CAO-overleg.

CNV Vakmensen zet daarom bij deze CAO onveranderd in op een verantwoorde loonsverhoging in een eenjarige CAO, en meer aandacht voor opleidingen. Ook het duurzaam maken van de branche, zodat het product én het productieproces wereldwijd concurrerend kunnen zijn acht de vakbond een serieus thema in deze onderhandelingen.