Widenhorn promoot ‘zomerse’ ontwikkelingen

Bij Widenhorn, specialist in productieoptimalisatie met behulp van softwaresystemen voor zowel verspanen, plaatbewerking, kunststofbewerking als houtbewerking, zijn de ontwikkelingen in de zomer in volle vaart doorgegaan. Tijdens TIV Hardenberg wordt al het nieuws voor het eerst aan het grote publiek getoond.

Dit jaar komt Widenhorn op het gebied van plaatbewerking met nieuwe releases van LogiBARRE en LogiTOLE V6. LogiTOLE is een nestingprogramma voor het optimaliseren van rechthoekige producten in ieder type plaat en LogiBARRE is een optimalisatieprogramma voor zaagmachines.
Orders kunnen met de hand worden ingegeven of worden ingelezen vanuit een ander programma (bijvoorbeeld ERP), door middel van de flexibele Excel of *.CSV interface. LogiTOLE zal vervolgens op de producten nesten op verschillende plaatafmetingen, waarbij het zelfs rekening kan houden met de voorraad. LogiTOLE V6 heeft een verbeterde nesting- en kniptechnologie, zodat het materiaal optimaal wordt gebruikt. Zelfs reststukken worden opgeslagen en kunnen worden gebruikt.

Met LogiBARRE V6 is het mogelijk om producten in standaard profielen te nesten. Voorheen konden enkel producten genest worden met haakse zaagsnedes, maar V6 heeft de mogelijkheid om producten met hoeken te nesten. LogiBARRE zoekt automatisch de beste manier om twee producten met verschillende of dezelfde hoeken tegen elkaar te nesten. De resultaten kunnen direct naar de zaagmachine worden gestuurd.

PROfirst Order- en Planningsmodule
PROfirst is een volledig CADCAM, automatische nesten, calculatie & offertesysteem voor de optimalisatie van snijmachines. Deze zomer heeft Widenhorn twee modules ontwikkeld. Met de ordermodule kunnen zelfs mensen die niet over een volledige CADCAM licentie beschikken, orders voor de snijmachines aanmaken. De nieuwste planningsmodule van PROfirst laat met een druk op de knop voor een bepaalde periode de capaciteit grafisch zien van alle snijmachines of een bepaalde snijmachine in het bijzonder. Zo kunnen snijbedrijven hun klanten beter informeren over levertijden en worden de machines optimaal benut.

Edgecam 2011R2
Voor de zomer heeft Widenhorn de nieuwste release van het Edgecam CADCAM systeem verzonden naar alle honderden gebruikers met een serviceabonnement. Tijdens TIV kunnen geïnteresseerden voor het eerst kennismaken met deze release met veel nieuwe functionaliteiten. Edgecam 2011R2 bevat grote verbeteringen op het gebied van draaien, frezen en gereedschapsbeheer. Hiernaast zijn ook de Solid Machinist, voor integratie met CAD-systemen, de freesstrategieën en de simulator verbetert met onder andere 30% kortere laadtijden voor 3D modellen.

Een belangrijke nieuwe functie op het gebied van frezen is de controle op lineaire as-limieten, waar Edgecam nu meldt als een cyclus buiten het bereik van de machine komt, en aangeeft in welke as en richting dit gebeurt. Met deze informatie kan de gebruiker direct doeltreffend het probleem oplossen, wat voor een betrouwbaar programma zorgt, voor iedere CNC-freesmachine. Gebruikers van de 5-assige cyclus kunnen nu een 3-assige contourfreescyclus omzetten naar een 5-assige simultane cyclus met de nieuwe 3-naar-5-assige cyclus, welke voor bolkopfrezen beschikbaar is. Deze functie is een eenvoudige manier om een 5-assige cyclus te programmeren, en biedt bovendien de mogelijkheid kortere en dus stabielere gereedschappen te gebruiken waarbij botsingen met de schacht en houder vermeden worden.

3D modellen
Er zijn verbeteringen gemaakt in de manier waarop 3D modellen (Solids) opgeslagen worden in Edgecam, die resulteren in 30% kortere laadtijden en een tot 10 keer kortere omschakeltijd tussen draadmodel en gerenderde weergave.

Machinesimulatie
Na de verbeteringen op het gebied van botsingscontrole in de vorige versie, is de simulator verder verbeterd met botsingscontrole van alle machineonderdelen tegen het uitgangsmateriaal, klemmen en andere machineonderdelen. Hiermee is het resultaat van een simulatie nog betrouwbaarder.

Dankzij de samenwerking met Autodesk kan Edgecam 2011 R2 al Inventor 2012-bestanden inlezen. Hiernaast kan Edgecam 2011 R2 bestanden laden uit de laatste releases van 3D-CAD-pakketten waaronder SolidWorks, SolidEdge, NX, Creo Elements/Pro, SpaceClaim en CATIA V5.
De associatieve koppeling tussen Edgecam en alle 3D CAD systemen verkort drastisch de tijd van herprogrammering bij ontwerpwijzigingen in het 3D model. Edgecam’s associatieve gereedschapsbanen bieden als voordeel dat ontwerpwijzigingen automatisch leiden tot een herberekening van de gereedschapsbanen. Dit betekend dat er geen of weinig programmeerwerk is bij ontwerpwijzigingen. Dit scheelt in sommige gevallen meer dan uren programmeertijd.

TIV Hardenberg 2011, standnummer 416

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Technet bundelt alle disciplines voor OEM’s

19-10 Zes ontwikkel- en maakbedrijven in Oost-Nederland hebben hun kennis, kunde en capaciteit gebundeld in…

Verbinden

Lasrobotautomatisering met hoge mate van flexibiliteit

17-09 Een nijpend tekort aan lassers heeft de vraag naar lasrobotautomatisering nog verder opgestuwd. Daarnaast…

Verbinden

Lassers kiezen voor veilige lasspray

17-09 Hagoort Groep meldt een toenemende vraag naar zijn veilige anti-lasspat product LB 100 Vloeibaar.…

Materialen

IMS Nederland: al 65 jaar thuis in de metaalverwerkende industrie

16-09 IMS Nederland is met een breed assortiment staal, roestvast staal en aluminium al sinds…

Toeleveren

Satellietenrollenspindels

15-09 LM Systems heeft onlangs de satellietenrollenspindels van Rollvis toegevoegd aan het assortiment. Deze spindels…

Verbinden

Puntlastechniek bij Gicom

14-09 Bij puntlassen worden twee omgezette delen aan elkaar gelast. Het wordt voornamelijk toegepast op…

Personeel en Opleiding

Waarom uitbesteden in Tsjechië?

14-09 Moravian richt zich op het uitbesteden van voornamelijk staal- en houtbewerking in Oost-Europa, en…

Toeleveren

VMO schaart zich rond medicijnenrobot MedEasy

14-09 De medicijnenrobot MedEasy voor de uitgifte van verpakte medicijnen vormt het hart van de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen