‘World Class Manufacturing’ wordt thema Techni-Show

0

De Techni-Show 2012 krijgt als thema ‘World Class Manufacturing’. “Uit de economische barometer van de Metaalunie blijkt dat met name bedrijven die exporteren het goed doen. In het buitenland ligt onze toekomst”, zegt Martijn Beckers, projectmanager van VNU Exhibitions, de organisator van de Techni-Show.

“Dit betekent wel dat het productieproces daarop moet zijn afgestemd”, vervolgt Beckers. “Het gaat niet meer om de voordeligste machine, maar om de meest efficiënte machine die continuïteit garandeert en voorspelbaar is qua onderhoud. Uiteindelijk zal blijken dat dit ook de voordeligste machine is. Bovendien zal World Class Manufacturing voorwaarde worden om aan bedrijven van het kaliber autoproducent BMW te leveren. Exposanten zullen op de Techni-Show laten zien hoe zij hieraan invulling geven.”

Zorgen rond de euro ten spijt, verwacht Beckers alleen maar te plussen op de Techni-Show 2012. Op dit moment is de beurs, die van 13 tot en met 16 maart in de Jaarbeurs in Utrecht plaatsvindt, al 20 procent groter. De succesvolle Duitse machinevakbeurs EMO zorgt ervoor dat de telefoon bij Beckers roodgloeiend staat. “Bedrijven willen het Duitse succes herhalen in Nederland. Er is op de EMO voor 4,5 miljard aan orders geschreven. Ook Nederland kent een aantal positieve indicatoren. Volgens de economische barometer van de Metaalunie groeit de winstgevendheid van de MKB-metaal, met name bedrijven die exporteren doen het goed. Ook de werkgelegenheid is toegenomen.”

Duitsland ademt positiviteit, constateert Beckers die op de EMO een groot aantal exposerende bedrijven heeft gesproken. “Duitsland is thuishaven van veel machineproducenten. Deze producenten maken nu gelden vrij zodat Nederlandse vertegenwoordigingen ruim budget krijgen om op de Techni-Show te exposeren. Direct na de EMO werden we platgebeld met de vraag of er nog standruimte beschikbaar was.” Nederlandse bedrijvigheid vertaalde zich op de EMO ook in het grote aantal Nederlandse bezoekers. Van de 140 duizend bezoekers kwam 5 procent uit Nederland. Dit onderstreept nog eens de interesse van Duitse producenten om te exposeren op de Techni-Show. Beckers: “Noem het vertrouwen, een positieve vibe of een goed sentiment. De Techni-Show wordt één groot feest.”

MetaalExpo
Het vertrouwen van de metaalindustrie is volgens Beckers ook terug te zien in de animo voor het nieuwe evenement MetaalExpo 2013. Bedrijven die lid zijn van de Federatie Productie Technologie en deelnemen aan de Techni-Show kunnen daar exposeren voor een relatief lage prijs. Beckers: “De reacties zijn positief. We verwachten dat de beurs direct na de Techni-Show vol zit. Op MetaalExpo gaat het niet om draaiende machines, maar om kennisoverdracht. Ongetwijfeld trekken we daar het thema World Class Manufacturing door.

De Federatie Productie Technologie is opgetogen over de nieuwe beurs. Zo zeer dat de FPT-commissieleden Laagland, Sandvik Benelux, Klein Tooling, Bendertechniek, Trumpf Nederland donderdag 29 september collectief hun handtekening hebben gezet onder hun beursdeelname.

Op de foto van v.l.n.r.: Jeroen Bender (directeur, Bendertechniek), Ger van der Endt (directeur, Trumpf Nederland), Eddo Cammeraat (directeur, Laagland), Richard Boske (directeur, Klein Tooling) en Hans van Steenis (marketingmanager Sandvik Coromant & Bormer Nederland, Sandvik Benelux)