Zaagsystemenproducent Bewo maakt weer winst

Bewo Cutting Systems maakt dit jaar weer winst. Die verwachting durft Algemeen Directeur Marc Epping van de Tilburge fabrikant van geautomatiseerde zaaglijnen wel uit te spreken, nu de orderportefeuille al tot en met juli is gevuld. Om de groei bij te kunnen benen vormen het optimaliseren van het interne proces bij Bewo en het goed invullen van de toeleverketen momenteel zijn belangrijkste prioriteiten.

De orderintake van Bewo was eind 2010 liefst 300 procent groter dan eind 2009. Dat zegt weliswaar niet alles, omdat 2009 een slecht jaar was, maar feit is wel dat deze orderintake de hoogste in de geschiedenis van Bewo was.

Wat dat betreft kan het dus snel gaan. Het is immers nog maar iets meer dan 2 jaar geleden dat de failliete boedel van Bewo werd overgenomen door Nivora Holding (tevens eigenaar van Safan en sinds begin dit jaar ook van Darley). Sindsdien is het roer omgegooid. Dankzij Nivora, dat geen financiële aandeelhouders in de nek heeft hijgen en daardoor kan investeren in mens en organisatie voor de lange termijn, kon nieuwe Bewo een distributienetwerk opzetten en marketingactiviteiten ontwikkelen in nieuwe kansrijke landen. Epping: “Van oudsher zijn landen als Engeland, Frankrijk en Scandinavië belangrijke afzetmarkten voor Bewo. Die landen zijn echter nog steeds heel rustig, daarmee redden we het niet. Duitsland, waar we ook altijd actief zijn geweest, trekt wel aan. Daar hebben we per 1 september vorig jaar een eigen kantoor geopend. Nog belangrijker voor ons zijn echter de ontwikkelingen in de Verenigde Staten, Oost-Europa en Aziatische landen als Japan, Maleisië en Indonesië.”

Voorheen was Bewo in die landen niet of nauwelijks actief, maar juist daarop is het bedrijf zich gaan richten, met een gerichte strategie voor ieder land. Dat werpt nu al vruchten af. De groei zit met name in de automotive. In Japan levert Bewo lijnen aan Honda, Suzuki en Toyota. Allemaal volautomatische lijnen voor de massaproductie van gezaagd buis- en kokermateriaal.

Bewo boekt in die nieuwe markten vooral succes doordat het complete innovatieve turn key oplossingen kan bieden. Klanten vinden in de Tilburgse producent één leverancier die klantspecifieke oplossingen op maat levert; niet alleen voor het zagen, maar ook voor het meten, afbramen, wassen en stapelen van het materiaal.

Bijna een jaar geleden was Bewo exposant op de internationale vakbeurs Tube & Wire in Düsseldorf. Daar werd de nieuwe automatische zaaglijn SCF-Sigma gepresenteerd, met een SCD 90 ontbraammachine en de nieuw ontwikkelde SCR-90 stapelrobot, die de zaaglijn onbeperkte flexibiliteit geeft wat betreft stapelmogelijkheden. De SCF-Sigma kan maximaal zes buizen tegelijk zagen en haalt daarmee een output van meer dan 15.500 stuks per uur. Daarmee is het volgens Bewo de snelste zaaglijn ter wereld.

Vooral sinds die presentatie op de Tube gaat het hard. “Sindsdien zijn we exorbitant omhoog gegaan”, zegt Epping zelfs. “En die ontwikkeling zet zich tot en met de dag van vandaag door. We wisten niet hoe snel we moesten opschalen.”

Doorlooptijd verkorten

Dat laatste is geen sinecure. Door het faillissement in 2008 en de direct daarop volgende economische crisis is er in Tilburg flink gekort op personeel en voorraden. “Je buigt dat niet van vandaag op morgen weer helemaal om”, aldus Epping. “Toch zal dat moeten om te voorkomen dat de levertijden te ver oplopen en klanten om die reden wellicht voor een andere leverancier kiezen. Gemiddeld kost een installatie van ons 3 à 3,5 ton. Behalve dat we daar grote werkplekken voor nodig hebben, kennen die lange doorlooptijden. We doen er alles aan om die doorlooptijden te verkorten. Zo is het aantal medewerkers al weer gegroeid naar zo’n vijftig personen. Zelfs vier mensen, die met pensioen waren gestuurd, zijn teruggekeerd. Niet alleen om zelf een steentje bij te dragen aan de productie, maar ook om nieuwe monteurs op sleeptouw te nemen.” Een belangrijk punt is ook de inrichting van de supply chain. Bewo heeft een aantal leveranciers geselecteerd om mee te groeien. 40 Procent van de aanmaak van onderdelen voor de zaaginstallaties ligt buiten de deur. Fanuc levert bijvoorbeeld de robot, terwijl de wasinstallaties afkomstig zijn van een Duitse leverancier. Met deze partners wordt op het gebied van ontwikkeling nauw samen gewerkt.

Nieuwe ontwikkelingen

In 2009 leed Bewo nog verlies – vooral omdat er veel moest worden geïnvesteerd – vorig jaar werd ongeveer quitte gedraaid en dit jaar zullen zwarte cijfers geschreven kunnen worden. Er is weer genoeg cashflow om ook geld te investeren in R&D en zo de zaaglijnen verder te ontwikkelen en een niche speler te blijven. “Dat is de basis van het bestaansrecht van een onderneming als Bewo”, aldus Epping, die zegt dat de voornaamste komende verbeteringen zullen zitten in het meer toepassen van servo-techniek, waardoor het onderhoud aan de lijnen beperkt kan worden, energie verbruik afneemt en het verder verhogen van de output. “De kosten per zaagsnede, dat is wat in onze business telt”, aldus de Bewo-directeur. “Om die kosten zo laag mogelijk te krijgen, streef je naar een zo hoog mogelijke output. Essentieel daarbij is echter dat de nauwkeurigheid blijft behouden.”

Epping vangt genoeg signalen op uit de markt, die de verwachting wettigen dat de positieve ontwikkelingen door zullen zetten Het zijn de trendsetters die sinds de Tube in Düsseldorf hun budgetten voor investeringen goedgekeurd krijgen. Zoals de staalleveranciers ArcelorMittal, Benteler en Marcegaglia. Laatstgenoemde Italiaanse producent van RVS materiaal investeert tientallen miljoenen in een productielocatie in Polen, waarvoor Bewo de zaaginstallaties voor het tube servicecenter mag leveren. “De trendsetters investeren, de rest zal volgen”, aldus Epping optimistisch.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Featured

IMS Nederland voert zaagcapaciteit fors op

05-12 Naast de hoofdvestiging in Zwijndrecht en de vestiging in Londerzeel (B) beschikt staalleverancier IMS…

Featured

Astava zaagt moeilijk materiaal perfect

21-10 Als je 34 jaar lang betrekkelijk probleemloos hebt gezaagd met een zaagautomaat van de…

Featured

Finkenholl Benelux investeert in eigen zaagcapaciteit

24-01 De jonge staalhandel Finkenholl Benelux in Roosendaal bevindt zich in de opbouwfase. De aanschaf…

Toeleveren

Zaagdelen manloos door de nacht

15-06 Schmolz + Bickenbach Distributions in Bielefeld (D), staalhandelaar en service centrum, beschikt over een…

Geen categorie

Behringer pakt uit

04-06 Behringer pakt ook dit jaar tijdens de Open Huis Dagen in Kirchardt (Zuid-Duitsland) op…

Geen categorie

Zaagmachineproducent Bewo verhuist naar Waalwijk

07-07 Bewo Cutting Systems gaat per 1 oktober verhuizen. Na bijna 80 jaar in Tilburg…

Geen categorie

Kasto ontwikkelt nieuwe allround bandzaag

19-06 Met de nieuwe serie KASTOwin zaagmachines, heeft Kasto een echte allrounder ontwikkeld. De volautomatische…

Geen categorie

Stabiele zware zaagautomaat Everising

10-02 METALCare toont op de Techni-Show een stabiele zware zaagautomaat die is ontwikkeld door Everising.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen