Zelf spiraalboren en frezen naslijpen

0

Het compacte slijpcentrum Cuoghi Ideal slijpt HSS- en volhardmetalen spiraalboren tussen 3 en 25 mm en in de meest gangbare geometrieën. Uitgerust met zes NC-assen scherpt deze universele machine bovendien schachtfrezen (met tot acht snijkanten) aan met hoek- of volradius.

De gereedschappen kunnen elk tot 200 mm lang zijn. Maar ook lengten tot 400 mm en spiraalboren met een doorsnee tot 6 mm kunnen worden voorzien van bijvoorbeeld een kegelmantel. Voor het aanbrengen van een speciaal gevormde punt bij boren, teneinde de aanzetkracht te verminderen, staan meerdere varianten ter beschikking.

Die gereedschapslijpmachine wordt in Nederland op de markt gebracht door Brinkmann+Wecker uit het Duitse Paderborn. De leverancier noemt de Cuoghi Ideal een interessante machine voor metaalbewerkende bedrijven die hun gereedschappen snel in eigen huis willen naslijpen. Het uitbesteden hiervan aan derden en het aanschaffen van een voorraad vaak gebruikte frezen en spiraalboren is daarmee niet meer nodig. Het compacte slijpcentrum is 1 m² groot en past daarmee in elke werkplaats. De basis van de machines bestaat uit graniet, wat zorgt een grote stabiliteit. Het be- en ontladen van de boren en frezen geschiedt met de hand. Een elektronische meettaster positioneert ze in de werkruimte. Al het overige gaat volautomatisch. De machine is via een touchscreen makkelijk te bedienen. Vooraf ingestelde programma’s en makkelijk aan te klikken symbolen bieden alles voor het slijpen van een breed spectrum aan gereedschaptypes. Middels de intuïtief bedienbare software My Sharpening kunnen ook speciale geometrieën worden opgeslagen.