Zware machineonderdelen verwisselen zonder fysieke inspanning

Het terugdringen van fysieke belasting is een actueel onderwerp bij veel bedrijven. Dalmec komt hierin tegemoet met balancers die het zware werk te verlichten. Voor productieprocessen, maar ook voor onderhoudswerkzaamheden. Zo presenteerde Dalmec een handlingoplossing voor het verwisselen van machineonderdelen, zoals stempels en matrijzen. Een lastige klus om handmatig te doen, zeker als het onderdeel slecht of niet vanaf de bovenzijde benaderbaar is.

De oplossing van Dalmec is het unieke parallellogramsysteem met draaibare eindarm. Deze wordt bijvoorbeeld al toegepast bij het verwisselen van boorkophouders. Hierbij wordt aan de eindarm de drager van de boorkophouder bevestigd. De balancer zorgt ervoor dat de boorkophouder zweeft, zodat de monteur beide handen vrij heeft voor het bevestigen van het onderdeel. Dankzij dit systeem is het niet nodig om het onderdeel in het zwaartepunt op te nemen en zijn ook lastig bereikbare posities in de machine te benaderen. Bovendien hoeft de gebruiker geen zware en vervelende houding aan te nemen.

Gebruikersgemak zonder fysiek tilwerk
Het systeem kenmerkt zich ook door een zeer eenvoudige bediening. Omdat het onderdeel zweeft, is het handmatig in alle richtingen te bewegen. Hier zijn geen knoppen voor nodig. De monteur kan het – vaak kostbare – onderdeel dus met beide handen vasthouden en nauwkeurig positioneren. Zodra het onderdeel in de juiste positie is, kunnen de bewegingen van de armen gefixeerd worden en heeft de monteur beide handen vrij voor de (de)montagehandelingen. Een aanzienlijk verbetering van de arbeidsomstandigheden.

Voor elke werkplek een oplossing
Omdat niet elke locatie en machine gelijk is, biedt Dalmec oplossingen voor uiteenlopende werkplekken. De basis van iedere oplossing is het modulaire parallellogramsysteem met eindarm. Ook voor het oppakken van de producten zijn verschillende oplossingen beschikbaar.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X