Zware platenwals in gebruik bij M. den Oudsten Buigwerken BV

Met de investering in een nieuwe grote platenwals van het type Roundo PAS 600 x 3500 voor staalplaten van maximaal 3500 mm breed completeert M. den Oudsten Buigwerken BV in Rhenen haar mogelijkheden op het gebied van plaatwalsen. De enorme platenwalsmachine is geschikt om staalplaten te walsen vanaf 18 tot en met 100 mm. dikte in St. 52.3-N. De machine, met 4 gehardstalen rollen, waarvan de bovenrol een diameter heeft van 620 mm, is uitermate geschikt voor het buigen en walsen van schalen, rompen en kegels in o.a. RVS, Weldox, Creusabo en andere speciale staalsoorten. De platenwals is onlangs in de nieuwe productiehal van M. den Oudsten Buigwerken in gebruik genomen.

“Voor ons als buig- en walsbedrijf van vooral grote profielen en platen, is deze wals eigenlijk een logische investering”, aldus Ries den Oudsten, directeur en eigenaar van het gelijknamige bedrijf met ruim 30 vakmensen. “Wij hebben al jaren de mogelijkheid om met onze 3 meter walsen platen, schalen en conussen te walsen tot een dikte van 33 mm. De groeiende vraag vanuit de markt naar nóg grotere en zwaardere producten, heeft ons vorig jaar doen besluiten om een aantal forse investeringen te doen, waaronder deze 75 ton zware platenwals. De machine is voorzien van een hydraulisch bombeersysteem, om de diverse diktes goed en nauwkeurig te kunnen walsen. Bijzonder aan deze machine is, dat de onvermijdelijke rechte uitloop tot een minimum wordt beperkt. Deze uitloop bedraagt niet meer dan 1,5 keer de plaatdikte, waardoor het nasnijden van het gewalste product niet meer nodig is en dat spaart weer materiaal en productietijd”.

Nieuwe hal
“Omdat wij ons plaatwalswerk op één productielocatie willen concentreren was de bouw van een nieuwe productiehal van 8000 m2  noodzakelijk. Tenslotte heb je nogal wat ruimte nodig om de steeds groter wordende producten te kunnen verwerken en opslaan. De hal hebben wij grotendeels zelf gebouwd in de achter ons liggende rustige periode en werd eind  2010 in gebruik genomen. Naast de nieuwe walsmachine staan straks al onze plaatwalsen op één locatie, ten behoeve van een betere productielogistiek”, aldus Ries den Oudsten. 

Snijden, walsen, kanten
Ofschoon de naam van het bedrijf, M. den Oudsten Buigwerken BV,  dit niet aangeeft, kan het bedrijf meer dan alleen maar buigen. “Wij buigen en walsen hier niet alleen grote platen, maar kunnen die ook snijden met onze lasersnijmachines van 24 x 4,5 meter tot 20 mm dikte. Dikkere platen tot 50 mm. gaan op onze plasmasnijmachines, welke een snijbereik hebben van 30 x 3 meter en waarmee ook meteen een schuine laskant tot 48 graden gesneden kan worden. Op snijgebied denken we zelfs aan nóg verdere uitbreiding; vooral het snijden van zware en grote staalplaten, in combinatie met buigen en walsen, gekoppeld aan een zéér korte levertijd is een van de speerpunten van ons bedrijf”, vervolgt Ries Den Oudsten.

Voor het zware kantwerk kunnen we beschikken over kantpersen met een capaciteit tot 2500 ton, met een zetlengte van 15,4 meter. Ook voor het buigen van zware HE-M profielen tot 1000 mm en kokers tot 500x500x30 mm. draaien wij onze hand niet om. Wij hebben niet voor niets de zwaarste en grootste profielwals van Europa binnen onze muren”, aldus een trotse Ries Den Oudsten.

“Voorlopig kunnen wij, met de geplande en grotendeels reeds ingevulde investeringen ten behoeve de thans aantrekkende markt in binnen- en buitenland, wel vooruit. Wij zijn in ieder geval klaar voor de toekomst”.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Creatief meedenken

22-08 De gesprekken hiervoor kwamen op gang in 2020, toen Brabantia bezig was met de…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat & Buisbewerking

21-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Nieuwe versie LVD’s CADMAN integreert vreemde operaties

06-12 LVD’s softwarepakket helpt het plaatbewerkingsproces te stroomlijnen en maakt slimme fabricage mogelijk. Van basismateriaal…

Plaatbewerking

Slimme oplossingen voor plaatbewerking van Widenhorn

08-09 De producten die Widenhorn levert zijn gericht op de plaatverwerkende industrie en machineonafhankelijk. Dat…

Plaatbewerking

MetaalNieuws: Special Plaat- en buisbewerking

31-05 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Den Oudsten breidt zetcapaciteit flink uit

23-02 Bedrijfsleider Pieter den Oudsten noemt dit ‘het wat dunnere plaatwerk’. M. den Oudsten Buigwerken…

Plaatbewerking

MetaalNieuws – Thema Plaat- en Buisbewerking

01-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale edities delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Complex? Geld is er genoeg!

21-10 ‘Geld is er genoeg, maar de onzekerheid houdt investeringen tegen.’ Dat is wat ik…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen