Specialist in lasvoorbewerking en nabewerkings machines en gereedschappen voor o.a. de pijpleidingbouw, constructie en machinebouw.

Th. Wortelboer BV

Th. Wortelboer levert, verhuurd, repareert en onderhoud machines en gereedschappen voor onder meer lasvoorbewerking en nabewerking.

In 1946 richtte Theo Wortelboer het bedrijf Th. Wortelboer BV op als importbedrijf en agentuur voor een breed scala aan producten. Al snel kwam daar een agentschap bij in flenzen van staal en rvs. In de jaren zestig van de vorige eeuw begon Wortelboer met de import van CENTROMAT centreergereedschappen en portabele pijpafschuinmachines. Dit was het begin van onze specialisatie in machines en gereedschappen voor het fabriceren van pijpleidingsystemen.

Th. Wortelboer BV is een zeer gespecialiseerd bedrijf. In de loop der jaren hebben we dit specialisme steeds verder uitgebouwd. Wij leveren, verhuren, repareren en onderhouden machines en gereedschappen voor onder meer lasvoorbewerking en nabewerking, Het testen en repareren van pijpleidingsystemen, Het maken en schoonmaken van laskanten aan plaat en strip (staal en rvs).

Tevens kunnen we op verzoek van klanten ook speciale machines op maat ontwikkelen en produceren.

Pijpeindbewerkingsmachines

Op verzoek van diverse klanten werd in 1993 de PBM-machine geïntroduceerd: de inmiddels beroemde pijpeindbewerkingsmachine. Het eerste exemplaar was een machine waarmee pijp t/m 6″ (170 mm uitwendige diameter) kon worden bewerkt. In de loop van de tijd hebben we machines voor pijp t/m 780 mm uitwendige diameter ontwikkeld.

Het zijn machines voor het snel, eenvoudig en precies bewerken van pijp-einden, buis-einden, as-einden e.d. Eindbewerkingen zoals lasnaadvoorbewerkingen (ook voor V-naad en J-naad en inwendig) aan buizen / pijpen of een aanschuining aan assen voor b.v. de invoer in CNC-draaiautomaten.

Plaatkanten Freesmachines

Diverse soorten plaatkanten freesmachines om snel en nauwkeurig af te schuinen, ontbramen of om een radius aan te brengen. De TPP is DE machine voor het schoonmaken van de laatste 25-30 mm. van een pijp.

Voordelen Plaatkantenfreesmachines:

  • Allerlei soorten van eindbewerking aan plaat en pijp
  • Geen onnauwkeurigheden meer die toch kunnen ontstaan bij het slijpen van de laskanten
  • Geen slijpstof o.i.d. door de mechanische bewerking
  • De CHP machines zijn zowel stationair als transportabel te gebruiken
  • Aandrijving elektrisch
  • Geen herrie meer (bij de CHP machines)

Machines op maat

In 2008 / 2009 hebben we de TPP-machine ontwikkeld. Hiermee kunnen de einden van pijpen worden schoon geschuurd, zodat er geen vervuiling van de las kan optreden tijdens het lassen. Binnenkort brengen we ook nog een speciale pijpenzaagmachine op de markt, om dikwandige pijpen op een snelle manier te kunnen zagen.  In de loop van de jaren hebben we op verzoek van klanten ook speciale machines op maat ontwikkeld en geproduceerd. Voorbeelden hiervan zijn een bewerkingsmachine voor bochten die beide einden tegelijkertijd bewerkt en een machine om snel en makkelijk conische einden te maken aan glasvezelversterkte buis. Verder zijn we op dit moment onder meer bezig met een machine voor het tegelijkertijd afkorten en afschuinen van pijpen, en een machine voor het wegslijpen van de doorlassing in pijpleidingen. Alles om onze klanten van de juiste machines te voorzien.

Afkorten van dunwandige ventilatie buizen

De Exact PipeCut pijpzaagmachine zaagt pijp en buis vrijwel braamvrij en haaks. Het is een nieuw tijdperk voor het zagen van spiraalvormige kanalen. De Exact PipeCut V1000 biedt gebruiksgemak en een enorm groot diameterbereik dat gezaagd kan worden. De afgezaagde uiteinden zijn recht en klaar om te worden aangesloten. Als optie hebben we speciale pipe supports voor de V1000 die spiraalkanalen van 3 “- 40” (75 mm – 1000 mm) diameter kunnen rollen. De spanen koelen zeer snel af en vallen neer in de buurt van de machine. Schade aan de omgeving of de kans op brandgevaar is minimaal. Ergonomie en veiligheid voor de bediener zijn optimaal. De Exact PipeCut V1000 weegt slechts 6 Kg.