Praktische trainingen IVOB vergroten veiligheidsbewustzijn

Elke medewerker in de productie of de technische dienst kent het wel: je doet iets ongelooflijk stoms waarmee je je eigen veiligheid in gevaar brengt. Onder het motto ‘het zal wel goed gaan’ zet je een werk- en/of hoofdschakelaar niet om als je voor onderhoud een machine in gaat of plaats je een trapje in de hoogwerker om ergens net bij te kunnen. Meestal gebeurt dat met de beste bedoelingen: je wilt de productie zo min mogelijk verstoren en zo snel mogelijk weer verder kunnen.

Bert Stap, directeur van ESV Technisch Adviesbureau in Barneveld en trainer van IVOB (Interactieve Veiligheids Opleidingen Barneveld), zal zulk onveilig gedrag dan ook nooit veroordelen. Maar hij zegt wel: “Wees je ervan bewust dat jouw veiligheid voor alles gaat. Het goed willen doen voor je bedrijf in situaties waarin je eigen veiligheid in het geding is, is niet goed.”

Veel gevaarlijke situaties
Bewustzijn kweken. Dat is precies de bedoeling van de veiligheidstrainingen van IVOB, het zusterbedrijf van ESV Technisch Adviesbureau. Bert Stap is met zijn bedrijf ESV al tientallen jaren op een breed terrein actief met machineveiligheid. Al zijn ervaringen vormen een onuitputtelijke kennisbank waarvan deze trainingen profiteren. “Je komt zoveel gevaarlijke situaties tegen”, zegt Stap. “Vooral bij onderhoudswerkzaamheden, het afstellen van machines en het oplossen van storingen worden nogal eens veiligheden uitgeschakeld of overbrugd. Vaak ook worden op verzoek van de productie veiligheden uitgeschakeld om de productie draaiende te houden, zonder na te denken over de gevolgen daarvan voor de veiligheid van de machinebedieners.”

Voor technische mensen
Stap heeft daarom veiligheidstrainingen ontwikkeld, specifiek gericht op situaties waarin technische mensen terecht (kunnen) komen. Eerst de training Machineveiligheid, later ook de training Veilig Werken. Beide trainingen worden gegeven door CE consultants/specialisten die bij ESV Technisch Adviesbureau in dienst zijn. “Hiermee garanderen wij een hoog (praktijk)niveau van alle trainingen”, aldus Stap.

Laagdrempelige training
De praktijk leert volgens hem dat veiligheid sterk afhankelijk is van gedrag van medewerkers en het zich bewust zijn van de noodzaak veilig te werken. Medewerkers moeten het belang van procedures en instructies leren inzien en zich bewust worden van de eigen verantwoordelijkheid voor de veiligheid. Juist daar zet de training Veilig Werken op in. Het is een laagdrempelige training voor productiepersoneel en medewerkers van technische diensten. Met praktische voorbeelden worden tal van aspecten van veiligheid aan de orde gesteld. Bert Stap heeft speciaal voor deze training negen korte video’s laten maken over herkenbare veiligheidssituaties. Het zijn luchtige, soms komische video’s, gebaseerd op de don’ts, op dat wat je niet moet doen. “Heel herkenbaar voor productiemensen, dat blijkt telkens weer”, aldus Stap. “We houden het allemaal heel praktisch, zodat de stof niet gaat vervelen.”
Tijdens deze training worden de wettelijke veiligheidsvoorschriften behandeld. Maar ook vragen als: welke veiligheden mag en moet je soms zelfs uitschakelen tijdens het werk en wanneer moet je een machine veiligstellen. De training Veilig Werken wordt gegeven op twee niveaus: de basistraining van 1 dag en de middelbare training van 1½ dag. De middelbare training bestaat uit de basistraining en een halve dag extra informatie over wet- en regelgeving op het gebied van machineveiligheid.

Training Machineveiligheid
De training Machineveiligheid is onlangs volledig nieuw opgezet door het toevoegen van twee praktijkdagen in de eigen trainingszaal van IVOB in Barneveld. Hier staan machines voor praktische oefeningen. Deze training bestaat nu uit vier modules waarvoor men zich ook apart kan inschrijven. De training Machineveiligheid is vooral bedoeld voor engineers/constructeurs, projectleiders, hoofden technische dienst en bedrijfs- of productiemanagers. Er worden allerlei richtlijnen behandeld. De nadruk ligt op de Richtlijn Arbeidsmiddelen en de Machinerichtlijn omdat de meeste bedrijven hiermee te maken hebben. Ook is er aandacht voor aanverwante Europese richtlijnen.

“Een volledig veilig bedrijf bestaat niet”, zegt Bert Stap. “En volledig veilige machines ook niet. Maar het helpt enorm als we het veiligheidsbewustzijn van de medewerkers verbeteren. Dat doen we zonder belerend te zijn en met een grote dosis realiteitszin. Dat is de kracht van onze trainingen.”

IVOB
Mercuriusweg 30
3771 NC Barneveld
Tel +31 (0)342-424251
Fax +31 (0)342-424172
Mail: info@ivob-opleidingen.nl
Website: www.ivob-opleidingen.nl

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

‘Hoogwaardig staal cruciaal voor duurzaam vliegtuig’

18-06 De luchtvaartindustrie staat voor de taak haar bijdrage te leveren aan de wereldwijde inspanningen…

Automatisering

Laagdrempelig automatiseren is bereikbaarder dan ooit

18-06 Direct bij binnenkomst vielen de zes verschillende CubeBox automatiseringssystemen op. Met deze systemen van…

Personeel en Opleiding

Manique stapt over van brood en banket bakken naar fijnmechanische componenten draaien

18-06 Ze had best een aardige functie bij die bakkerij, waar ze leiding gaf aan…

Materialen

Baanbrekende achtbaan rust op stalen hoogstandjes

18-06 Mack Rides, het moederbedrijf van Europa-Park, was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van deze baanbrekende…

Materialen

RVS-specialist Krogman Metals gaat Nederlandse eindgebruiker bedienen

18-06 Het hoofdkantoor van Krogman Metals zit in Rotterdam. Hier is het bedrijf in 2017…

Verspanen

DMG Mori legt nadruk op procesbeheersing

18-06 Bij binnenkomst viel direct een bewerkingscel op met een DMU 50 CNC-freesmachine, gekoppeld aan…

Automatisering

Snelle jongens van AESC lossen elke automatiseringsuitdaging op

17-06 “Dat is precies waarmee we ons onderscheiden van onze collega’s”, zegt Devy van Dinteren,…

Columns

De opvolger

17-06 Cor wilde graag op een zaterdagochtend afspreken. Op zich geen probleem maar bijzonder was…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV