Virtual (R)evolution 2017 vooral realistisch

Op 7, 8 en 9 maart organiseert Mikrocentrum voor de tweede keer Virtual (R)evolution. Het evenement laat zien wat virtual- en augmented reality de industrie te bieden hebben. Niet morgen, maar de praktijk zoals die vandaag met hedendaagse technologie te realiseren is.

“Natuurlijk is er veel  te ervaren en zijn er op Virtual (R)evolution hololenzen, oculusbrillen en andere beroemde producten te vinden”, zegt Saskia Baeten. Maar ze laat ook direct een maar volgen; een beetje verwachtingsmanagement is volgens de beursmanager op zijn plaats. “Virtual (R)evolution wil vooral stevig met twee benen in de industriële praktijk  staan. Geen speeltuin dus, maar een robuust evenement met lezingen van gerenommeerde eindgebruikers en vooraanstaande exposanten met industrieel toepasbare hard- en software.”

Virtuele stroomversnelling
Het gaat hard met de vorderingen in virtual- en augmented reality. Zo hard zelfs, dat er best over een kleine revolutie gesproken mag worden. Het grote verschil met een aantal jaren geleden? Allesbepalende rekenkracht. ”De term Virtual Reality bestaat al sinds eind jaren tachtig”, weet Baeten. “En eigenlijk is VR nog ouder als je de fotovarianten meerekent. We hebben de ‘r’ daarom maar tussen haakjes gezet. Maar door de beperkte processorkracht was de beeldkwaliteit niet om over naar huis te schrijven en werd je door slechte headtracking zelfs misselijk. Een beroemde kickstarter van een 18-jarige maakte daar 4 jaar geleden een eind aan: Oculus Rift was zo’n succes dat Mark Zuckerberg er 2 miljard dollar voor over had. Inmiddels wordt de consumentenmarkt door brillen overspoeld en ziet ook de industrie het nut van Virtual Reality. Het inzichtelijk maken zonder een fysieke representatie heeft namelijk enorme voordelen. Voor productontwikkeling, prototyping of voor training.”

Verrijkte werkelijkheid
Parallel aan de virtuele (r)evolutie loopt die van augmented reality, waarbij een digitale informatielaag over de fysieke werkelijkheid wordt gelegd. Dit kan met een bril, of met een tablet of smartphone. Ook hier ziet Baeten een groeiende interesse vanuit de industrie. “Door digitale informatie aan live camerabeeld te koppelen, kan je de werkelijkheid verrijken. Met mooie 3D-renderingen bijvoorbeeld, maar ook met plaatjes, filmpjes of teksten. In de industrie zie je onderhoudsmonteurs augmented reality gebruiken om ter plekke geanimeerde instructies te bekijken of expertise op afstand in te roepen. Maar het wordt ook gebruikt om te kijken hoe iets nieuws in een bestaande situatie past, of om de realtime waarde van een bepaalde sensor uit te lezen.”

Realistisch programma
Het is maar een kleine greep uit de mogelijkheden die Baeten voor virtual- en augmented reality ziet. In het congresprogramma worden ze voorzien van sprekende voorbeelden. Van Boskalis bijvoorbeeld, dat zijn scheepscabines inricht met virtual reality. Of Apollo Vredestein en Van de Lande die vr inzetten voor training, waarbij laatstgenoemde zelfs een mobiele trainingskoffer heeft ontwikkeld. En wat te denken van Wemo, dat augmented reality gebruikt voor aansturing van zijn operators die daarmee 35% sneller zijn en 90% minder fouten maken.

Omdat Baeten de driedaagse bijeenkomst met voldoende realiteitszin boven de hype wil uittillen, worden tot slot ook de onmogelijkheden uitgebreid behandeld. “Er kan al heel veel. Maar er zijn nog minstens zo veel beperkingen. Om beiden een gebalanceerd podium te geven, hebben we Matthias Pusch van Worldviz uit Amerika uitgenodigd. Daarmee is Virtual Revolution uniek in Europa en niet alleen leerzaam voor bezoekers uit de industrie, maar zeker ook interessant voor vakgebieden als architectuur, zorg of marketing.”

Praktisch rijtje:
Wat:                             Virtual (R)evolution
Wanneer:                      7, 8 en 9 maart 2017
Waar:                           NH Conference Centre Koningshof Veldhoven
Programma:                 Vakbeurs inclusief congres en Dutch VR Awards

Highlights

  • Hét evenement over virtual- en augmented reality in de praktijk
  • Expositie van ruim 20 internationale specialistische bedrijven
  • Ontmoet 1000 vakgenoten en experts
  • Gelijktijdig met RapidPro 2017, Europa’s grootste beurs over prototyping en additive manufacturing.

De toegang is gratis

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Food Technology brengt voeding en machinebouw samen

11-10 Het congresprogramma van Food Technology, genaamd Food meets hightech, staat inmiddels al stevig in…

Materialen

Voorbereidingen Kunststoffenbeurs in volle gang

15-07 Na een onzekere periode waarin de 2020-editie van Kunststoffen niet door kon gaan, zijn…

Bedrijf en Economie

Mikrocentrum heeft vertrouwen in doorgang evenementen in najaar

01-07 Els van de Ven, Manager Afdeling Evenementen bij Mikrocentrum: “Op dit moment hebben wij…

Bedrijf en Economie

Bert-Jan Woertman nieuwe directeur Mikrocentrum

03-06 “Nu de organisatie in alle opzichten klaar is om een nieuwe fase in te…

Materialen

Voorbereidingen Kunststoffenbeurs in volle gang

19-04 Na een onzekere periode waarin de 2020 editie van Kunststoffen niet door kon gaan,…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion geannuleerd

17-04 “We hebben ons als organisator zo lang mogelijk volledig ingezet om een veilige en…

Bedrijf en Economie

Directeur Geert Hellings vertrekt bij Mikrocentrum

01-03 Geert Hellings heeft meer dan 18 jaar leidinggegeven aan de kennis- en netwerkorganisatie voor…

Automatisering

Whitepaper over Artificial Intelligence

15-02 Wat is Artificial Intelligence en waarom wordt het steeds belangrijker voor de industrie? Dat…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X