Nieuwe staalsoort Tata Steel voor automotive

DP1000HY-GI is een ultra hogesterktestaal met een hoge vloeigrens, dat sterkte combineert met vervormbaarheid en fabrikanten in staat stelt om lichtere onderdelen te maken zonder aanpassingen aan hun productiefaciliteiten. Tata Steel heeft dit nieuwe product ontwikkeld voor automobielfabrikanten om tegemoet te komen aan de vraag naar sterkere en lichtere staalsoorten.

Volgens de staalmaker is het materiaal uitermate geschikt voor de veiligheidsdelen van een auto, waar een goede crashperformance noodzakelijk is. Hiermee kan het gewicht van auto-onderdelen tot 15% worden gereduceerd.

Tata Steel heeft dit hogesterktestaal ontwikkeld in nauwe samenwerking met automobielfabrikanten. Het kan worden verwerkt op de bestaande installaties van de producenten – een belangrijk criterium bij de ontwikkeling van dit staal.
De hoge vloeigrens van het DP1000HY staal, dat ervoor zorgt dat het materiaal aan grote krachten bloot kan staan tijdens het vervormen en daardoor meer energie absorbeert tijdens een botsing, is het meest geschikt voor het maken van onderdelen als de versterkingen van de A- en B-stijlen, drempels, deurbalken en dwarsbalken.

Goed vervormbaar
De sterkte van het nieuwe staal stelt ontwerpers in staat om materiaalverbruik te reduceren, met een potentiële verlaging van 8 tot 15% van het gewicht van onderdelen, afhankelijk van de staalsoort die wordt vervangen. De goede vervormbaarheid maakt het geschikt om relatief complexe vormen te creëren, terwijl de optimale energieabsorptie ideaal is voor het maken van onderdelen die goed moeten scoren op het gebied van botsveiligheid.
DP1000HY voldoet aan de eisen van de Duitse vereniging van autofabrikanten, het Verband der Automobilindustrie (VDA), waarmee het voldoet aan de meest stringente veiligheidseisen van autofabrikanten wereldwijd.

Veiligheid
Sander Heinhuis, European Marketing Manager Automotive bij Tata Steel: “De veiligheid van inzittenden is de meest belangrijke overweging bij het ontwerpen van een auto, maar met de steeds toenemende druk om de uitstoot van CO2 te verlagen, is het van vitaal belang dat fabrikanten materialen gebruiken die zo licht mogelijk zijn. Met de ontwikkeling van DP1000HY heeft Tata Steel een staalsoort ontwikkeld die hoge vloeigrens, ultra hoge sterkte en vervormbaarheid combineert, waardoor autofabrikanten de dikte kunnen reduceren van het staal dat ze gebruiken. Daardoor kunnen ze een indrukwekkende mate van bescherming bij botsingen bieden en tegelijkertijd het gewicht reduceren. We werken nauw met onze klanten samen om de voordelen te laten zien van het gebruiken van dit product.”

DP1000HY staal bevat koolstof en mangaan om de sterkte en versteviging te vergroten. Het is beschikbaar in een reeks afmetingen, van een dikte tot 2mm en een breedte tot 1.400mm. Het is afgewerkt met een dompelverzinkte coating, die goede bescherming tegen corrosie biedt en het een kosteneffectieve oplossing maakt voor de carrosseriestructuur.

De productie van DP1000HY is in juli begonnen. Tata Steel levert de orders van nieuwe en bestaande klanten vanuit haar vestiging in IJmuiden. Deze nieuwste toevoeging aan de range van tweefase staalsoorten betekent dat het bedrijf nu drie sterktes kan aanbieden, van 600, 800 en 1.000 megapascals.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

WBM verzorgt mini-symposia over hoogsterkte staal

03-09 WBM houdt op haar stand op TIV twee maal per dag een mini-symposium. De…

Materialen

Creatief met hoogsterkte staal

04-04 Voor de Swedish Steel Prize 2017 is een recordaantal van 102 inzendingen uit 32…

Materialen

Materialenkennis versterkt concurrentiepositie

06-03 Het belang van materialenkennis is groot, maar de meeste ondernemers en medewerkers hebben slechts…

Geen categorie

Nieuw merk SSAB voor hoogsterkte stalen: Strenx

20-04 SSAB lanceert Strenx, een nieuw merk hoogsterkte constructiestaalproducten. Dit uitgebreide assortiment van hoogsterkte stalen…

Geen categorie

SSAB versterkt logistieke structuur in Benelux

21-05 Het gebruik van geavanceerd hoogsterkte staal en slijtvaste platen neemt in de Benelux ieder…

Geen categorie

Zware decoiler bij Tata Steel Maastricht

07-05 Het servicecenter van Tata Steel in Maastricht investeert in een zware decoilinstallatie. Deze wordt…

Geen categorie

Hoogsterkte staal SSAB voldoet aan alle eisen voor lasersnijden

30-04 Hoogsterkte staal (HSS) en Wear Plate bieden aanmerkelijke voordelen op zachte stalen. Echter wanneer…

Geen categorie

Tata Steel automatiseert kerfslagtesten voor groei in hogesterktestalen

19-02 Tata Steel in IJmuiden heeft een speciaal voor het staalbedrijf ontwikkelde installatie in gebruik…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV