Variabel Snelwissel Systeem in de etalage

0
239

Henk van Kerkhof heeft zijn VSS (Variabel Snelwissel Systeem), een innovatief systeem van voorzethouders die op de klauwplaten van een draaibank kunnen worden gemonteerd, verder doorontwikkeld. Het systeem, dat past op iedere klauw, is uitgebreid met nieuwe inserts, waardoor ook het omstellen van stangen naar het kort opzetten van zaagstukken in 30 seconden kan geschieden. En nu is hij op zoek naar een organisatie of persoon die zijn VSS systeem kan verkopen en liefst ook produceren.

Van Kerkhof heeft het systeem ontwikkeld omdat het hem in zijn bedrijf Henk van Kerkhof Metaaltechniek in Hernen altijd veel tijd kostte om telkens weer van diameter te wisselen bij veel voorkomend draaiwerk. Door VSS is zijn wisseltijd enorm verbeterd en ook het restmateriaal aanzienlijk teruggebracht. “Je kunt hiermee in 30 seconden van diameter wisselen. Het is een betaalbaar systeem dat veel winst oplevert.”

Eén set voorzethouders
Het VSS systeem bestaat uit één set voorzethouders, gemaakt om alle diameters binnen zijn bereik te bedienen. Dus in plaats van een set klauwen te wisselen voor elke diameter, kan hij deze voorzethouders gewoon blijven gebruiken. De inserts moeten wel worden gewisseld, maar dit kost maximaal 30 seconden. Bijkomend voordeel is een afname van het restmateriaal, doordat de inserts een zeer korte inspan-lengte (4,5 mm) hebben. De geharde en gezwarte VSS voorzethouders zijn beschikbaar met twee, drie, vier of meer montagegaten voor het plaatsen van de inserts, en zijn aan de achterzijde voorzien van een kruis of muisvertanding passend op de klauwvoet van de klauwplaat waarop ze gemonteerd worden. Een set voorzethouders wordt op dezelfde manier op de klauwvoet gemonteerd als normale klauwen. De nummers 1-2-3 op de kop corresponderen met de nummers op de klauwvoet.

Kleine series draaidelen
Van Kerkhof gebruikt het systeem in zijn eigen bedrijf en heeft het meerdere keren verbeterd. Het functioneert inmiddels zo goed, dat hij het al ruim een jaar op de markt brengt voor collega-draaibedrijven. “Ik ben ervan overtuigd dat andere bedrijven die net als ik veel kleine series en enkelstuks draaidelen bewerken er enorm van kunnen profiteren.”

Maar het is niet makkelijk om VSS aan de man te brengen. “Het zelf produceren van dit systeem lukt mij wel, maar het zelf verkopen is toch een vak apart.” En aangezien Van Kerkhof zelf inmiddels 67 is, dreigt zijn uitvinding een stille dood te sterven. Tot groot verdriet van de bedenker. “Dat zou echt zonde zijn want het werkt fantastisch.”
Daarom is Henk van Kerkhof op zoek naar iemand die het systeem van hem wil overnemen. Het liefst iemand die VSS zowel kan verkopen als zelf kan produceren. Want alles bij elkaar bestaat het uit flink wat onderdelen. “Niettemin ben ik in staat om een systeem binnen veertien dagen te leveren. Met een complete set ben je voor 3000 euro klaar. Dan kun je kort én stangen opspannen én met zachte bekken werken. De tijdwinst is groot. Als je met een of twee draaibanken werkt en tien keer per dag wisselt, verdien je het twee manden terug. Koop je een set alleen voor kort opspannen dan ben je al voor 1000 euro klaar. Het is een mooi en bruikbaar systeem.”

Henk van Kerkhof heeft op zijn website nieuwe video’s en afbeeldingen geplaatst, die helder laten zien hoe zijn systeem werkt. Ook de begeleidende teksten zijn opnieuw geschreven. Belangstellenden kunnen contact met hem opnemen.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein