Ook verspanen is bij Dumaco serious business

Wie aan Dumaco denkt, denkt vooral aan plaatbewerking. De groep is inmiddels echter ook een serieuze partij op het gebied van verspaning op hoog niveau. De vestigingen Hardinxveld-Giessendam en Montfoort hadden al verspanende afdelingen en met de recente overnames van Ubroek precision in large machining en SAM Precision zijn er tegenwoordig zelfs vier Dumaco-vestingen waar wordt gedraaid en gefreesd.

John Hermans, oud-eigenaar van Ubroek precision in large machining, en CEO Edwin Voermans van Dumaco Group. Mede door de overname van Ubroek is Dumaco inmiddels ook op het gebied van verspaning op hoog niveau een serieuze partij.

Samen bieden zij een mooi pallet aan bewerkingen, die gaan van complex draai- en freeswerk in exotische materialen tot en met grootverspanen met ongekende nauwkeurigheden. De overnames geven Dumaco Group toegang tot nieuwe markten, zoals de halfgeleiderindustrie, en vergroten de mogelijkheden om als een ‘one-stop-shop’ voor de klanten te fungeren.

Ubroek kan door nieuwe investeringen haar positie versterken in de halfgeleiderindustrie, een zeer interessante nieuwe markt voor Dumaco Group.

Ubroek kan door nieuwe investeringen haar positie versterken in de halfgeleiderindustrie, een zeer interessante nieuwe markt voor Dumaco Group.

Mooie gecombineerde producten

Een aantal jaren geleden had Dumaco niet de strategie om ook in verspaning te investeren, zegt CEO Edwin Voermans. De focus lag immers op plaatbewerking. Maar de groep merkt natuurlijk ook dat de markt in de Nederlandse verspaningssector heel goed is. Een vorig jaar verschenen rapport van ABN Amro voorspelt een flinke groei, zelfs bijna een verdubbeling van de marktomvang tot 5 miljard euro in 2030. Bovendien weet Dumaco uit eigen ervaring dat de combinatie van plaatwerk met draai- en freeswerk uitstekend werkt. “Dat merken we bijvoorbeeld bij Dumaco Hardinxveld-Giessendam, waar we mooie gecombineerde producten maken”, zegt Voermans. “Grote bedrijven vinden het fijn dat we voor hen een one-stop-shop kunnen zijn. Die filosofie willen we daarom verder uitbreiden. Dat kun je Dumaco-breed zien. In principe zijn al onze negen vestigingen voor een klant beschikbaar. Samen vormen ze een integrale leverancier van metaalbewerkingen.”

Twee keer win-win situatie

Om die filosofie nog meer handen en voeten te geven, heeft Dumaco Group in de afgelopen periode twee gerichte overnames gedaan. Eerst is eind vorig jaar Ubroek, genoemd naar de buurtschap die onderdeel is van de gemeente Venlo, overgenomen. Begin dit jaar volgde SAM Precision in Cuijk.

In beide gevallen was er sprake van een win-win situatie. SAM Precision (Smart Advanced Machining) is een specialist in het verspanen van exotische materialen. Het bedrijf produceert door middel van hightech machining hoogwaardige verspaningsonderdelen op het allerhoogste niveau, ultraprecies en met een hoge nauwkeurigheid. Waar anderen afhaken, gaat SAM Precision juist graag de uitdaging aan om iets toch voor elkaar te boksen. Met deze instelling is het bedrijf uitgegroeid tot een succesvolle toeleverancier in onder andere de ruimtevaart, de medische industrie en de halfgeleiderindustrie. Dumaco kan door deze overname klanten optimaal bedienen op het vlak van frezen en draaien van fijnmechanische componenten met hoge nauwkeurigheid. SAM Precision was op haar beurt op zoek naar een sterke partner waarmee het verder kan groeien.

Halfgeleiderindustrie

Hetzelfde gold voor Ubroek, specialist in precisie metaalbewerking en leverancier van grote en complexe precisieonderdelen aan klanten in Nederland, België en Duitsland in de olie- en gasindustrie, de energiesector en de halfgeleiderindustrie. Het Limburgse bedrijf beheerst diverse specialistische bewerkingen, zoals kotteren, carrousel draaien, slijpen, rond- en vlakslijpen, draadvonken en frezen. Eigenaar was John Hermans, die aan boord is gebleven om onder de vleugels van de nieuwe eigenaar een aanzet te geven voor de volgende groeifase. Hij ziet daarvoor grote kansen. “We hebben hele trouwe klanten. Zeker in de grootverspaning is vertrouwen allesbepalend. Het gaat in onze sector om kwaliteit en leverbetrouwbaarheid. Daarbij is er een grote behoefte aan grootverspaning. We zien partijen kiezen voor de afbouw van hun eigen machinefabrieken en kiezen voor uitbesteden. Daar kunnen wij instappen.”

SAM Precision produceert door middel van hightech machining hoogwaardige verspaningsonderdelen op het allerhoogste niveau, ultraprecies en met een hoge nauwkeurigheid.

SAM Precision produceert door middel van hightech machining hoogwaardige verspaningsonderdelen op het allerhoogste niveau, ultraprecies en met een hoge nauwkeurigheid.

Hierbij spreekt in het voordeel van Ubroek, dat het door de jaren heen geleidelijk aan is gegroeid naar een steeds hoger niveau. Zeker de stap naar de halfgeleiderindustrie heeft het bedrijf volgens Hermans veel gebracht. Ubroek produceert onder andere complete aluminium producten en prototypes van stalen frames voor de nieuwste generaties machines. De specialisten van Ubroek denken met hun klanten mee en worden bijvoorbeeld door een bedrijf in de halfgeleiderindustrie al in de ontwerpfase gevraagd om adviezen. “Er zit natuurlijk een enorme groei aan te komen in die industrie. We willen daarbij aanhaken en naar een next level gaan.”

Investeringsplannen

Om die volgende stap te kunnen maken, moet Ubroek, dat ruim dertig medewerkers telt, investeren. “Daarvoor hadden we een sterke partij nodig”, zegt Hermans. “Het zou heel lastig zijn geworden om op eigen kracht alle investeringen te doen die we willen doen. Daarom zijn we blij met Dumaco.” Omgekeerd geldt hetzelfde. Voermans: “We weten dat we moeten investeren en dat doen we ook. Onze investeerders juichen dat toe. Met deze twee overnames heeft onze groep nu een mooi portfolio in de verspaning. De inspanningen voor de komende tijd zijn er vooral op gericht om dat te versterken. Ubroek kan door nieuwe investeringen haar positie versterken in de halfgeleiderindustrie, een zeer interessante nieuwe markt voor Dumaco Group.”

De investeringsplannen voorzien onder meer in de aanschaf van een nieuwe portaalfreesmachine om nog grotere stukken en nog nauwkeuriger te kunnen produceren. Ook zal deze multifunctioneel inzetbare machine worden uitgerust met een stukje automatisering. Daarnaast staat Ubroek aan het begin van een clean-traject om onderdelen te kunnen produceren die voldoen aan de hoge reinheidseisen van de halfgeleiderindustrie.
Voor SAM Precision zijn er ook investeringsplannen. De uitdaging hier is vooral het verder uitnutten van de manarme uren. “Dat betekent onder andere dat veel met softwaremensen om tafel zullen zitten”, aldus Voermans.

Cultuur handhaven

De intentie van Dumaco is om zowel bij Ubroek als bij SAM Precision de cultuur te laten zoals die is. Voermans: “Dat is onderdeel van de filosofie in onze groep. Alle negen vestigingen zijn goed in verschillende dingen, ze hebben allemaal een andere dynamiek. Dat willen vooral zo houden. We leggen niet allerlei regels en systemen van hogerhand op maar proberen wel heel pragmatisch de voordelen van alle vestigingen te combineren. Zo ontstaat een leuke dynamiek, waarbij soms wel drie of vier locaties voor één klant produceren. Dat zorgt voor stabiliteit en geeft heel veel mogelijkheden, waar uiteindelijk iedereen van profiteert.”

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

‘Ketenintegratie is afspraken nakomen maar ook plezier maken’

27-02 Dat citaat is afkomstig van Jorg Blankers, operationeel directeur van Dumaco Oss. Evenals zijn…

Verspanen

Dumaco verrijkt aanbod metaalbewerkingen met overname SAM Precision

01-02 SAM Precision (Smart Advanced Machining) is een specialist in het verspanen van exotische materialen…

Bedrijf en Economie

Dumaco breidt uit met 8e vestiging: Ubroek precision in large machining

07-11 Ubroek, opgericht in 1965, is gespecialiseerd in precisie metaalbewerking. Als toeleverancier levert het bedrijf…

Plaatbewerking

Dumaco Montfoort vaart wel bij hernieuwde focus

01-03 Dumaco Montfoort is teruggekeerd naar de basis. Ooit had het bedrijf onder de naam…

Verbinden

Hand laserlassen breekt door

27-02 Binnen de Dumaco groep – een grote leverancier van plaatwerk producten met zeven vestigingen…

Plaatbewerking

Bystronic en Dumaco intensiveren partnerschap

17-01 In Oss is een nieuwe 10 kW Bystar fiberlaser aan de bestaande automatisering gekoppeld.…

Plaatbewerking

De lat ligt hoog bij Dumaco Varsseveld

21-06 In een modern bedrijfspand met opvallend veel licht beschikt Dumaco Varsseveld over een groot…

Plaatbewerking

Dumaco ’s-Gravenpolder is interessante partner voor totaalpakket aan snijwerk

24-05 “Je kunt de cultuur in ons bedrijf vergelijken met een familiecultuur”, zegt operationeel directeur…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV