GrindingHub zet slijptechnologie in de kijker

GrindingHub opent van 14 tot 17 mei voor de tweede keer zijn deuren voor slijpexperts van over de hele wereld. Ruim 460 exposanten uit 31 landen zullen in Stuttgart hun nieuwste slijptechnologie-oplossingen presenteren.

Slijpen is een belangrijk metaalbewerkingsproces dat aan het einde van vrijwel elke procesketen plaatsvindt en zorgt voor een nauwkeurige oppervlakteafwerking en maatnauwkeurigheid.

Het evenement gaat over meer dan alleen technische producten en innovaties. Markus Heering, directeur van de organisator VDW (Duitse Vereniging van Machinegereedschappenbouwers), meldt: “Automatisering en digitalisering, tekorten aan vaardigheden, nieuwe klanten en markten, de promotie van jong talent – de industrie wordt geconfronteerd met meerdere uitdagingen en kansen. Als ontmoetingsplaats voor de slijptechnologie-industrie willen we de gemeenschap een platform bieden voor het uitwisselen van ideeën en het verzamelen van informatie.”

Nieuwste trendontwerpen

Het beursconcept breidt de beproefde elementen uit, maar betreedt ook nieuwe wegen. De nieuwste trendonderwerpen worden gepresenteerd in het GrindingSolutionPark Science en in de Startup Hub. Een ander aandachtspunt zal de digitalisering van de productie zijn. Dit omvat een live demonstratie van umati, het gezamenlijke interoperabiliteitsinitiatief van de VDW en VDMA voor wereldwijde dataconnectiviteit. Talrijke exposanten zullen verbonden zijn met het umati dashboard en herkenbaar zijn aan de opvallende sticker op hun machines.

Het ondersteunende programma wordt afgerond door het Specialist Forum (Fachforum), dat een platform biedt voor allerlei soorten exposantenpresentaties. Bedrijven zullen live presentaties van 20 minuten geven, waarbij ze het publiek uit de eerste hand informeren over wat er nieuw is in de wereld van de slijptechnologie.

GrindingHub in cijfers

“We zijn bijzonder blij dat we nog meer aspecten van de slijpprocesketen kunnen presenteren dan bij het eerste evenement. Meer exposanten, grotere internationaliteit, meer productdiversiteit. Er is een duidelijke groei op alle belangrijke gebieden vergeleken met de première in 2022”, zegt Martin Göbel, hoofd vakbeurzen bij de VDW. Bezoekers kunnen echter niet alleen uitkijken naar een groter aantal, maar ook naar een grotere diversiteit in termen van internationale betrokkenheid. De exposanten komen uit in totaal 31 landen – acht meer dan de vorige keer. De top vijf, aangevoerd door Duitsland (210 bedrijven), omvat ook Zwitserland (62), China (43), Italië (37) en Japan (15). De VDW verwacht dan ook een stijging van het aantal bezoekers uit Azië nu daar de corona-gerelateerde beperkingen zijn opgeheven.

Veertig sectoren

De exposanten zijn verspreid over 40 sectoren, van slijp-, polijst- en hoonapparatuur tot rond- en niet-cilindrische slijpmachines, koeling en smering. In het segment slijp-, polijst- en hoonproducten hebben de organisatoren een groei van bijna 120 procent geregistreerd. De top 5 sectoren omvatten cilindrische en niet-cilindrische slijpmachines, slijpmachines voor het snijden en bewerken van gereedschappen, machines voor leppen, polijsten en honen en vlakslijpmachines.

Slijpen is een belangrijk metaalbewerkingsproces dat aan het einde van vrijwel elke procesketen plaatsvindt en zorgt voor een nauwkeurige oppervlakteafwerking en maatnauwkeurigheid. De slijptechnologie speelt dan ook een beslissende rol bij het bepalen van de duurzaamheid en functionaliteit van een breed scala aan eindproducten.
Het totale volume van de mondiale productie van werktuigmachines bedroeg in 2022 80,4 miljard euro. De slijptechnologie nam hiervan ongeveer 7 procent voor zijn rekening, met 5,5 miljard euro. Het productievolume is daarmee met 14,9 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor, al is het aandeel vrijwel gelijk gebleven.

China, Duitsland en Japan behoren tot de meest productieve producenten. Bijna een derde van alle slijpmachines wordt geproduceerd in Duitsland, Zwitserland of Oostenrijk. Opvallend is dat bijna de helft van alle slijpmachines in Europa wordt geproduceerd. Dit betekent dat de regio een bijzondere rol speelt als mondiale producent. Als het echter om slijp-, honen-, lep- en polijstmachines gaat, zijn de grootste markten China, de VS en Duitsland.

In 2023 was de Chinese afzetmarkt van bijzonder belang voor de Duitse export en nam met ruime voorsprong de eerste plaats in, gevolgd door de VS en Italië. Tot de grootste leveranciers voor de Duitse markt behoorden Zwitserland, Tsjechië en China. Azië was in 2022 goed voor meer dan de helft van de wereldmarkt. Europa was slechts goed voor 1,6 miljard euro (ongeveer een derde van de wereldconsumptie) en speelde hier een kleinere rol in verhouding tot de productie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 5 =

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

GrindingHub 2024 trekt 500 exposanten en meer dan 11.000 bezoekers

20-05 In het bezoekersonderzoek gaf 42% van de respondenten aan vanuit het buitenland te zijn…

Oppervlaktetechniek

Weiler presenteert duurzame en schaalbare slijpoplossingen op GrindingHub

13-05 Op stand B50 in hal 7 kunnen bezoekers zich laten voorlichten over technische oplossingen…

Verbinden

Junker introduceert nieuwe Platform 3

13-05 De slijptechnologieën van Junker worden voortdurend verder ontwikkeld voor de uitdagingen van de markt.…

Verspanen

Slijpen volgens de hoogste productienormen

10-05 De compacte slijpmachine GP25W is ideaal voor de precisiebewerking van kleine onderdelen die bijvoorbeeld…

Oppervlaktetechniek

Intelligente procesbewaking verhoogt de kwaliteit slijpproces

31-01 Wanneer werkstukken automatisch worden bewerkt, is er een groot risico op afkeur als de…

Oppervlaktetechniek

Slijpen met minder geluid, stof en trillingen

03-10 Claus Genau, hoofd van de afdeling Productontwikkeling/Fabricage en Centrale Testomgeving bij fabrikant Pferd, weet…

Oppervlaktetechniek

Lassen en slijpen zonder compromissen

30-08 Experts van 3M zullen op de beurs aanwezig zijn om de uitdagingen, waar de…

Toeleveren

GrindingHub lanceert digitaal platform

19-04 Op 23 mei 2023 krijgen bedrijven de kans om hun nieuwe producten en technologieën…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV