Machinefabriek Geurtsen stapt in eerste energiehub Liander
Machinefabriek Geurtsen is een van de eerste deelnemers aan de Smart Energy Hub A1 (SEH A1). Dit is de eerste energiehub in het verzorgingsgebied van Liander waarin bedrijven een collectief contract voor de beschikbare hoeveelheid stroom afsluiten met deze netbeheerder. Op 5 september wordt de hub officieel geopend.
De hub is de oplossing voor bedrijven op het A1 Bedrijvenpark in Deventer om geen last te hebben van het volle elektriciteitsnet door onderling energie uit te wisselen.
Energie uitwisselen
De hub is de oplossing voor bedrijven op het A1 Bedrijvenpark in Deventer om geen last te hebben van het volle elektriciteitsnet door onderling energie uit te wisselen. En door gebruik te maken van het vermogen van elkaars zonnepanelen. De eerste deelnemers van de samenwerkende bedrijven richten samen een organisatie op om de energiehub te beheren. Met dat bedrijvencollectief sluit gemeente Deventer, als eigenaar van de nog te verkopen kavels op het A1 Bedrijvenpark, een samenwerkingsovereenkomst. De gemeente wordt eigenaar van een systeem waarmee het energiegebruik van de deelnemende bedrijven efficiënt afgestemd wordt.
Lef en toewijding
Wethouder Jaimi van Essen (Energie): “Dit is in de aanpak van netcongestie een bijzondere en noodzakelijke mijlpaal. Het vraagt lef en toewijding van alle betrokken partners. Liander heeft het aangedurfd om deze pilot aan de te gaan, net als de bedrijven.” Die bedrijven verdienen een extra pluim volgens Van Essen: “Zij zullen hun bedrijfsvoering soms aan moeten passen en goede afspraken met elkaar moeten maken. Dat betekent soms over je eigen schaduw heen stappen. Daar heb ik heel veel waardering voor.”

De hub is de oplossing voor bedrijven op het A1 Bedrijvenpark in Deventer om geen last te hebben van het volle elektriciteitsnet door onderling energie uit te wisselen.
In een energiehub stemmen bedrijven onderling, in een afgebakend gebied, de vraag naar en het aanbod van energie met elkaar af. Het zorgt ervoor dat opwek, opslag en verbruik van energie slim op elkaar worden afgestemd. In plaats van dat elk bedrijf individueel energie van het net afneemt en teruglevert, regelen deelnemers binnen een hub gezamenlijk hun energieverbruik en -opwekking. Zo voorkom je overbelasting van het net én maken de bedrijven efficiënt gebruik van hun beschikbare energiebronnen. Het maakt de bedrijven minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. De hub zorgt ervoor dat (toekomstige) bedrijven kunnen rekenen op voldoende energie.
Smart Energy Hub A1 in Deventer is een van de pilotlocaties in het programma Smart Energy Hubs. Dat programma stimuleert lokale opwekking, opslag en gebruik van energie.