Nederlandse partners tonen werkende verspanende fabriek van de toekomst op EMO
Een consortium van elf technologiebedrijven gaat tijdens de EMO in Hannover (22-26 september) demonstreren hoe de verspanende fabriek van de toekomst binnen handbereik ligt. Dit Nederlandse initiatief werd gepresenteerd tijdens de EMO World Tour, die woensdag Rotterdam aandeed.
Het Nederlandse initiatief werd gepresenteerd tijdens de paneldiscussie op de EMO World Tour in Rotterdam. Uiterst rechts achter de tafel John Kooning van DMG Mori, naast hem Eddo Cammeraat van Laagland.
Het borduurt voort op de presentatie vorig jaar op TechniShow, waar een aantal partijen uit de productietechnologie onder de noemer ‘Themaplein Productieautomatisering’ een heuse geïntegreerde productieautomatisering opzette. Dit wordt nu als ‘Factory of the Future’ gepresenteerd op de belangrijkste internationale vakbeurs voor productietechniek ter wereld. Met meer deelnemende partners en een iets andere focus. Lag het accent op TechniShow op automatisering, op de EMO zullen ook aspecten als kostenreductie en duurzaamheid worden benadrukt.
Werkende fabriek
Het initiatief werd wereldkundig gemaakt door John Kooning, directeur van DMG Mori Nederland, en Eddo Cammeraat, directeur van Laagland en tevens voorzitter van de Federatie Productietechologie (FPT), die dit initiatief mede mogelijk maakt. Beide bedrijven doen mee aan de werkende fabriek met een geïntegreerd proces, die tijdens de EMO in hal 15 van het Hannover beurscomplex wordt opgezet. Hier kunnen de beursbezoekers een eigen product laten maken en zo met eigen ogen zien hoe alle productiestappen zijn geïntegreerd; van order tot gereed product. John Kooning: “Om te komen tot een geautomatiseerde, autonome productie, moet alles met elkaar praten: de machine, de tooling, de CADAM, de meetmachine et cetera. Wij laten zien dat dit al kan. De factory of the future is niet iets van morgen. Die is er nu al.”
Deelnemers
De deelnemers zijn naast DMG Mori en Laagland (met Topsolid en Zoller) Cellro, Fuchs, Heidenhain, Iscar, Mitutoyo, MKG, Schunk en Supplydrive. Het geheel wordt gesponsord door Holland High Tech, NXTGEN, Smart Industry en Umati.

De Nederlandse partners presenteren tijdens de EMO in hal 15 van het Hannover beurscomplex een werkende verspanende fabriek met een geïntegreerd proces.
Op de gezamenlijke stand ervaren bezoekers een volledig functionerende productie-omgeving met drie essentiële elementen:
- Digitale Werkvoorbereiding
Papierloze werkvoorbereiding waarbij CAD/CAM, gespecialiseerde ERP- en productieplanning-systemen naadloos integreren met centraal gereedschapsmanagement. Dit elimineert fouten, minimaliseert voorbereidingstijd, optimaliseert productieplanning en waarborgt continuïteit. - Autonome CNC-productie
High mix, low volume CNC-productie die 24/7 autonoom doorgaat. Mogelijk gemaakt door een geavanceerd en geautomatiseerd CNC-machinepark met innovatieve spantechniek en duurzame machine vloeistoffen. Dit maximaliseert machinebezetting en verhoogt de productie-output en continuïteit. - Real-time Productie Cockpit
Centrale dashboards bieden volledige transparantie en controle, terwijl ketenintegratie zorgt voor een naadloze informatiestroom tussen alle betrokken afdelingen, toeleveranciers en klanten. Dit geeft real-time inzicht in machinestatus, energieverbruik en productkwaliteit, waardoor bedrijven proactief kunnen bijsturen voordat problemen ontstaan.
Meetbare bedrijfsvoordelen
Deze volledig geïntegreerde productieomgeving levert direct tastbare resultaten:
- Productie-output stijgt door minimale machine stilstand
- Doorlooptijden verkorten door minimale wachttijden tussen processtappen
- CO₂-uitstoot daalt door efficiënter energie- en materiaalgebruik
- Voldoen aan nieuwe regelgeving (PCF, e-facturatie, digitale productpaspoorten)
Naast deze meetbare voordelen versterkt een geïntegreerde productieomgeving de organisatie door vakspecialisten te ontzorgen. Routinetaken worden geautomatiseerd, waardoor ruimte ontstaat voor verbetering en innovatie – essentieel voor een concurrentiekrachtig en toekomstbestendig verspanend bedrijf.
Internationale samenwerking
De Nederlandse partners willen met hun initiatief de Nederlandse verspaners bereiken, die doorgaans massaal de EMO in Hannover bezoeken. Maar ze willen ook de internationale bezoekers laten zien wat er reeds mogelijk is qua geïntegreerde productie. “Het is een Nederlandse bijdrage aan de internationale samenwerking in Europa”, aldus Eddo Cammeraat.
Het Nederlandse initiatief wordt dan ook met open armen ontvangen door directeur Markus Heering van de VDW, de Duitse branchevereniging van werktuigmachinebouwers. “In deze uitdagende tijdens is internationale samenwerking nodig. We waarderen het enorm dat deze bijdrage aan de EMO nu eens niet uit Duitsland komt, maar uit Nederland. We hebben elkaar nodig. Als we samenwerken, zijn we als Europa met onze kennis en power de sterkste regio ter wereld.”