Plaatbewerkers moeten veranderen door minder vraag, veeleisende klanten en hoge lasten
De Nederlandse plaat- en buisbewerkende sector – met 1.700 tot 2.000 bedrijven verspreid over het land – staat voor grote uitdagingen. De netto-bedrijfsopbrengsten van deze bedrijven bedroegen in 2023 7,8 miljard euro. In de komende jaren wordt echter weinig groei verwacht.
Het rapport van ABN AMRO identificeert drie grote opgaven voor plaat- en buisbewerkende bedrijven: verhoging van de arbeidsproductiviteit, ontwikkeling van nieuwe afzetmarkten en professionalisering van het management en mogelijke opvolging.
Dit blijkt uit een zojuist verschenen rapport dat ABN AMRO heeft gemaakt in opdracht van de brancheverenigingen Nevat en FPT. De bank heeft verschillende rondetafelgesprekken gevoerd met ondernemers in de sector. Hieruit blijkt dat zij worden geconfronteerd met stijgende kosten van arbeid, energie en materialen, terwijl de arbeidsproductiviteit afneemt.
Daling van de vraag naar plaatwerk en buizen
Nieuwe cijfers wijzen op een toenemend aantal faillissementen en bedrijfsbeëindigingen in de sector. Traditionele afzetmarkten, zoals de machinebouw, auto-industrie en bouw, staan onder druk door wereldwijde vraagstukken, zoals de energietransitie en geopolitieke ontwikkelingen. Dit heeft geleid tot een daling van de vraag naar plaatwerk en buizen, waardoor bedrijven worden gedwongen nieuwe markten te verkennen, zoals defensie.
Drie grote opgaven
Om toekomstbestendig te blijven, moeten plaat- en buisbewerkers strategische keuzes maken. Het rapport identificeert drie grote opgaven: verhoging van de arbeidsproductiviteit, ontwikkeling van nieuwe afzetmarkten en professionalisering van het management en mogelijke opvolging. Automatisering en digitale transformatie, schaalvergroting en diversificatie en vernieuwing van het bedrijfsmodel zijn cruciaal om deze uitdagingen aan te pakken. David Kemps, sectorspecialist bij ABN AMRO, benadrukt dat als deze vernieuwing te lang duurt, veel grote afnemers overwegen om plaat- en buisbewerkende activiteiten zelf in-house uit te gaan voeren.
Klantontzorging en specialistische kennis
Daarnaast vraagt de markt om complete klantontzorging en specialistische kennis. Bedrijven moeten investeren in verduurzaming, energie-efficiënte productiemachines en nieuwe vaardigheden van het personeel. Consolidatie van de markt is onvermijdelijk, vooral omdat veel eigenaren van middelgrote en kleine bedrijven hun pensioengerechtigde leeftijd naderen. Het Business Model Canvas, zoals beschreven in het rapport, biedt een gestructureerde benadering voor plaat- en buisbewerkers om hun bedrijfsmodellen te analyseren en verfijnen. Dit model kan dienen als een ‘praatplaat’ om belanghebbenden te informeren en strategische aanpassingen te ondersteunen.
Lees hier het gehele rapport.