Vakmanschap of groene knop?

Als freelance productiespecialist krijg ik de ultieme vrijbrief om in de keuken te kijken van veel verschillende productiebedrijven. Wat mij opvalt is dat er tussen die verschillende bedrijven een typische tweedeling is. Aan de ene kant heb je de bedrijven waar vakmanschap gewaardeerd en aangemoedigd wordt en andere kant heb je bedrijven waar geprobeerd wordt vakmanschap juist te weren door processen volledig uit te kauwen, zodat iedereen op de groene knop kan drukken en alles precies gaat zoals gedacht. Er zijn processen die inderdaad zo kunnen werken, maar in de verspaning is dit toch echt niet altijd zo.

Jan Willem Mollema
Freelance Manufacturing Specialist

Er is een punt waarop de toleranties zo krap worden of dat materiaal zo lastig is, dat niet alles vooraf uitgedacht kan worden of dat het simpelweg niet waard is om alles uit te denken. En daarbij… Hoe interessant is het voor de operator om alleen nog maar op de groene knop te mogen drukken en bij elke afwijking naar een ingenieur te moeten kijken? Er is sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid en dat lijkt me een belangrijk concept. Want wat als die operator niet meer na mag denken, met als gevolg dat diegene daarna ook niet meer na wil denken. Dan loopt er nog veel meer in de soep. Aan de andere kant is het ook niet wenselijk dat iemand twintig jaar junior is, totdat diegene alles eens heeft gezien. Dan slaat de noodzaak tot vakmanschap door. Het draait dus allemaal om een perfecte balans.

Door een productieproces te modulariseren kan de kennis in een team verspreid worden. De hoeveelheid mogelijke combinaties is dan enorm, maar de gestandaardiseerde bouwblokken komen telkens terug. Een concreet voorbeeld van zo’n module is bijvoorbeeld dat we bij mijn huidige opdrachtgever stoppen met het dicht aan de maat boren van gaten in glas. Er zijn honderden diamantboren op voorraad, allemaal met een verhaal. Het kost tijd om een boor te vinden, op te spannen en in te meten. De hoeveelheid werkstukken die bij ons kapot zijn gegaan omdat er iets fout ging door al die variabelen bij het boren… Dan maar iets langer bewerken. Daarom boren we nu alleen nog maar gaten van rond 2, 3 en 5 en slijpen die gaten daarna open naar de maat.

Soms is het beter lokaal een proces te suboptimaliseren om juist de hele keten ermee te helpen.

Indien u in de toekomst ook de print-editie van VerspaningsNieuws wilt ontvangen, kunt u zich aanmelden voor een gratis abonnement. De volgende editie van VerspaningsNieuws verschijnt op 07 juni 2022 en zal grotendeels in het teken staan van de voorbeschouwing op de METAV en de TechniShow/ESEF.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

De opvolger

17-06 Cor wilde graag op een zaterdagochtend afspreken. Op zich geen probleem maar bijzonder was…

Columns

‘Charles’

21-05 Bart had al vroeg belangstelling gekregen voor de onderneming. Als klein jongetje ging hij…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

26-02 Met ruim 2000m2 biedt deze bedrijfshal precies het groeiperspectief dat we zochten in Oisterwijk.…

TechnishowNieuws

Han van Rijn houdt overname-spreekuur op TechniShow

29-01 Han van Rijn begeleidt al meer dan 30 jaar ondernemers in de technische sector…

Columns

Vrijdag vrij!

18-12 Het jaar 2023 was voor veel ondernemers een bewogen jaar. De coronaperiode ligt achter…

Columns

Een coach

25-10 Het bleek een gouden greep. Inmiddels had hij een groot bedrijfspand en dertig medewerkers.…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

23-10 Maar voordat u het hier ook niet meer kunt bevatten, laat ik eerst even…

Columns

Belastingdienst

19-09 Ooit had hij het bedrijf overgenomen en van een traditionele verspaner omgebouwd tot een…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV