ABN AMRO: prijsstijgingen in 2013 voor de cyclische metalen

ABN AMRO verwacht dat grondstoffen met een cyclisch karakter in 2013 in waarde toe zullen nemen. Het aantrekken van sommige economieën (zoals nu gebeurt in China en de VS) leidt ertoe dat de vraag naar de cyclische grondstoffen (zoals basis metalen, zilver, platinum en palladium) zal toenemen. Daarmee zullen ze in prijs stijgen.

Bij de niet-cyclische grondstoffen zullen de prijzen stabiel blijven of worden afgeremd door specifieke vraag- en aanbod factoren. Dit valt te lezen in de nieuwe Quarterly Commodity Outlook van ABN AMRO.

De opleving van de vraag naar de cyclische grondstoffen zal echter vrij gematigd verlopen, aangezien de groei van het mondiale BBP en de handelsdata onder hun historische gemiddelde blijven steken. Bovendien krijgt de overstap van China naar een meer consumentgedreven groei steeds meer vorm en dit betekent concreet ook een minder intensieve groei van de vraag naar grondstoffen.

Ondanks de verwachting van ABN AMRO dat economieën wereldwijd geleidelijk zullen herstellen, wat gunstig is de marktomstandigheden voor veel grondstoffen, zal dit niet leiden tot een nieuwe hausse in grondstofmarkten.

Edel metalen
De combinatie van een bescheiden groei in aanbod en iets lagere vraag naar goud, voornamelijk als gevolg van lager niveau van investeringen, moet leiden tot een lagere goudprijs. De vooruitzichten voor zilver zijn iets beter omdat de vraag vanuit de industriële sectoren hier ook een grote rol speelt. De vooruitzichten voor platina zijn verbeterd aangezien de vooruitzichten voor de autosector in de EU minder negatief zijn en de vraag naar sieraden in China toeneemt. Lange termijn vooruitzichten voor palladium zijn nog steeds gunstig.

Basis metalen
Voor aluminium zijn de omstandigheden verbeterd, vooral in de VS. In Europa blijft het echter uitdagend. Overaanbod blijft echter een belangrijk punt van aandacht. In de kopermarkt is het sentiment verbeterd door positieve PMI en handelsgegevens uit China. Ook het afwenden van de ‘fiscal cliff’ in de VS hielp mee. De lange termijn vraag naar koper blijft robuust. Voor nikkel verwachten wij dat de vraag tot 2015 gestaag zal toenemen, in lijn met geleidelijk herstellende economieën. Dit geldt ook voor zink, waar stakeholders vertrouwen blijven houden.

Ferro metalen
De staalprijzen in Europa, China en de VS veerde op in het laatste kwartaal van 2012. Op de korte termijn blijven de omstandigheden in Europa zwak, terwijl in China en de VS herstel verder doorzet. Hoewel de vraag naar staal zal verbeteren, zullen de problemen aan de aanbodzijde (overcapaciteit) de prijzen afremmen. Cokeskool prijs zou kunnen versterken met 2-4% van het huidige niveau in de komende drie maanden. De prijzen van ijzererts zullen op korte termijn hun relatief hoge niveau handhaven. Op de lange termijn verwachten we echter een overaanbod in ijzererts en dit zal de prijs drukken.

Klik hier voor de Commodity Outlook van ABN AMRO over het eerste kwartaal 2013

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Van der Sluis legt met Cutlite Penta fiberlaser stevige basis voor plaatwerk-tak

28-02 Plaatwerk is een vrij nieuwe activiteit voor Van der Sluis Technische Bedrijven, dat zich…

Plaatbewerking

Mezo Steel blij met nieuwe lasersnijmachine

28-02 Mezo Steel is een totaalleverancier in plaatbewerking en houdt zich voornamelijk bezig met lasersnijden,…

Plaatbewerking

Salvagnini voorziet grote toekomst voor paneelbuigers

28-02 “Eén buigcentrum kan de dagproductie van drie tot vijf kantbanken vervangen, afhankelijk van de…

Oppervlaktetechniek

GrindingHub bereikt in 2024 nog meer slijpspecialisten

28-02 GrindingHub zal van 14 tot 17 mei 2024 voor de tweede keer zijn deuren…

Materialen

Principeakkoord Tata Steel en Gedia voor levering Zeremis groen staal

28-02 Het Duitse bedrijf ontwikkelt en produceert lichtgewicht structurele carrosseriedelen en chassiscomponenten voor veel toonaangevende…

Bedrijf en Economie

Epic Auctions wordt onderdeel van Troostwijk

28-02 Hierdoor krijgen zij toegang tot een groot, internationaal bereik en een uitgebreid aanbod aan…

TechnishowNieuws

Rewigo is dé puntlasmachine voor Industrie 4.0

28-02 Het is te kort door de bocht om Rewigo te bestempelen als het huismerk…

3D

Eriks bevordert met 3D-printen cultuur van innovatie

28-02 De meeste 3D-printers van Eriks zijn bedoeld voor prototyping, op maat gemaakte mallen, armaturen…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?