Albuco transformeert van prikbord naar digitale workflow

Albuco in Dinxperlo, dat hoogwaardige geïsoleerde panelen maakt, heeft geïnvesteerd in een webbased systeem waarmee klanten werktekeningen kunnen aanleveren.

Dankzij De Groeiversneller en door samen te werken met partners zoals Cad2M, heeft Marco Halfman de werkprocessen bij Albuco kunnen optimaliseren en efficiënter kunnen maken.

Deze investering werd mogelijk gemaakt door een groeivoucher van De Groeiversneller, een ondersteuningsprogramma van Oost NL. “Hierdoor hebben we een mooie stap voorwaarts kunnen maken in het groeiproces van ons bedrijf”, zegt eigenaar Marco Halfman.

Gedigitaliseerd proces

Albuco produceert de hoogwaardige geïsoleerde panelen vooral voor de carrosseriewereld, bijvoorbeeld voor de opbouw voor vrachtwagens, trailers en bestelauto’s, maar ook voor campers en verkoopwagens. Het Achterhoekse bedrijf is in de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid, zowel in omzet als in professionalisering. En omdat het personeelsbestand niet fors is toegenomen, is de focus nu verschoven naar een meer gedigitaliseerd proces: van een ‘ambachtelijke planning op het prikbord’ naar een volledig gedigitaliseerde workflow.

Werkprocessen optimaliseren

De kernactiviteit van Albuco ligt in de carrosseriebouw, waarbij klanten in Nederland, Duitsland en België worden bediend. Het bedrijf produceert panelen zoals zijwanden, daken, kopschotten, vloeren en complete bakken voor transportvoertuigen. Het streven naar verdere automatisering en digitalisering komt voort uit de wens om het werk voor medewerkers te verlichten en zo een gezonde en langdurige werkrelatie te bevorderen. Op het gebied van digitalisering zijn aanzienlijke stappen gezet. Door samen te werken met partners zoals Cad2M uit Doetinchem, heeft het bedrijf de werkprocessen kunnen optimaliseren en efficiënter kunnen maken. Marco: “Mijn rol is die van de techneut dus ik had echt de expertise op het gebied van softwareoplossingen van anderen nodig heeft om mijn visie te realiseren.”

Verbindingen in de Achterhoek

Al die ontwikkelingen hebben kunnen plaatsvinden mede dankzij de betrokkenheid van Oost NL. Marco: “Naast de digitaliseringsvoucher die we ontvingen, heeft Oost NL ons voorzien van waardevolle praktische tips en een waardevol netwerk. Het vermogen van Oost NL om verbindingen te leggen, dus ook in de Achterhoek, waardeer ik enorm en heeft Albuco hier in de regio verder gebracht.”

Blijven innoveren

Marco benadrukt dat Albuco nog lang niet uitgegroeid is: “Mijn focus ligt op vooruitgang en het benutten van kansen. Hoewel niet al onze initiatieven slagen, maar dat hoort nou eenmaal bij het ondernemerschap, blijven we bij Albuco gedreven om te innoveren en te groeien. Reflectie op het verleden zien we als minder belangrijk dan het grijpen van nieuwe kansen die zich aandienen, om zo onze toekomstige doelen te realiseren.”

De Groeiversneller wordt gefinancierd door de provincie Gelderland. Oost NL is programmamanager en werkt samen met partners in de regio, zoals RCT Gelderland en BOOST smart industry.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV