Alu-Coating puntlast aluminium

0

Alu-Coating in Brecht (B) heeft geïnvesteerd in een Tecna hybride puntlasmachine van Laskar Puntlastechniek. “Dit hadden we al jaren eerder moeten doen”,  zegt technisch manager Peter Lambrechts.

Het bedrijf is in 1970 opgericht als de firma Larob, specialist in het ontwerpen en produceren van brievenbussen. In 1994 ontstond hieruit de firma Alu-coating, opgericht voor zowel het poedercoaten van de brievenbussen van Larob als voor het poedercoaten voor derden.
In verband met capaciteitsuitbreiding overwoog Alu-Coating jaren geleden al eens een puntlasmachine te kopen. “Maar je moet als bedrijf out-of-the-box durven denken om een productieproces aan te passen”, aldus Lambrechts. “Die investering hebben wij destijds  niet gedaan.”
Toch ontstond steeds vaker het idee de puntlasverbinding toe  te passen. De MIG/TIG lasverbinding sloot steeds minder aan bij de manier waarop Alu-Coating wilde produceren. “Wanneer je als bedrijf een hoogwaardig product wil leveren, moeten productie en organisatie daar perfect op afgestemd zijn”, licht Lambrechts toe. “Wij wilden graag een stapje verder in de automatisering. Onze wens was dat de operator  eenvoudig een programma kan kiezen, zonder eerst veel instelstappen te moeten doorlopen. Een relatie adviseerde ons met Laskar Puntlastechniek in zee te gaan.”

Duurzaam
Uiteindelijk heeft Alu Coating geïnvesteerd in de Tecna P60 Hybride Puntlasmachine. Er is heel bewust gekozen voor een hybride uitvoering. De voordelen hiervan zijn minder stroomverbruik en een lagere afzekering. “Duurzaamheid is de toekomst en daar staan wij als organisatie achter”, zegt Lambrechts. “Dankzij deze puntlasmachine is ons productieproces op heel wat vlakken verbeterd. Aangezien er minder nabewerking nodig is, levert het ons tijdsbesparing op, terwijl de kwaliteit van het product toch behouden blijft. Onze eigen lasprogramma’s zijn vastgelegd in de besturingsunit zodat ze gemakkelijk opgeroepen kunnen worden. Laskar Puntlastechniek heeft daar uitgebreid de tijd voor genomen en ook onze operators opgeleid, waardoor we over voldoende gekwalifi­ceerde mensen beschikken om deze machine te kunnen bedienen.”

Kansen
Alu-Coating ziet extra kansen en mogelijkheden voor de toekomst. “Door de succesvolle aanpassingen aan onze aluminium brievenbussen, gaan wij ons serieus verdiepen in andere toepassingsmogelijkheden van het puntlassen”, besluit Peter Lambrechts.