Automatisch snijgereedschap samenstellen

0

Digitaal voorinstellen, balanceren en krimpen en de houders uiteindelijk in de machine plaatsen. Dat is de bijdrage van Haimer aan het Smart Manufacturing Platform dat tijdens METAVAK op het Demoplein in de sector Verspanen wordt geïntroduceerd.

Hoe dat allemaal volledig automatisch kan, liet Haimer vorige maand zien op de EMO in Hannover. Hier was een geautomatiseerde cel waarin 100 procent manloos snijgereedschap kan worden samengesteld inclusief de balancering daarvan, de blikvanger op de stand van Haimer. Deze compacte cel (ongeveer 9 vierkante meter) was nog een prototype. “Zo’n cel is interessant voor bedrijven die heel veel tools wisselen en een echte toolruimte hebben”, zegt Martijn Alders van Haimer. “Hij draait zowel handmatig als automatisch.”
Alders noemt de cel geen vervanging maar een ontlasting voor de tooloperator. “Het automatisch frezen in- en uitkrimpen en daarna balanceren en controleren met behulp van een robot gaat trager dan met de hand. De robot staat daarom achter de machines, zodat aan de voorzijde de mensen gewoon hun werk kunnen doen. Maar de cel kan wel in de nacht doorwerken; de robot stelt het gereedschap samen, een AGV rijdt het naar de machine en leest alle data in.”

Een ander hoogtepunt op de EMO was de toolmanagement software voor het MKB die Haimer vorig jaar op de AMB al presenteerde. Deze software, die eenvoudig in gebruik is, is nu volledig marktrijp.

Haimer, stand F130