AutoPOL verwerkt nu automatisch samenstellingen

FCC Software heeft onlangs de nieuwste versie van AutoPOL, het machineonafhankelijke offline programmeersysteem voor kantbanken, gelanceerd voor alle klanten met een actueel serviceabonnement. Hierin zijn vele nieuwe ontwikkelingen opgenomen die het programmeren van kantbanken verder optimaliseren.

De AutoPOL Batch en Remote module is uitgebreid met het automatisch verwerken van samenstellingen.

Widenhorn levert deze nieuwe versie als onafhankelijke leverancier komende week aan al haar gebruikers uit, zodat ze deze direct in kunnen zetten om de productie verder te optimaliseren.

3D samenstellingen automatisch verwerken

Met de AutoPOL Batch en Remote module was het al mogelijk om automatisch meerdere enkelvoudige 3D bestanden te programmeren. Dit is uitgebreid met het automatisch verwerken van samenstellingen. “Hier is lang aan gewerkt en het resultaat mag er zijn”, zegt Anco Euser van Widenhorn. 3D samengestelde tekeningen kunnen simpelweg in de module worden gesleept. AutoPOL haalt ze dan automatisch uit elkaar, waarbij de aantallen juist overgenomen worden voor productie. AutoPOL gaat vervolgens direct de producten uitslaan, programmeren en alle productie-informatie opslaan op de juiste locaties.

De NC-codes met grafische visualisatie komen dus direct in de map die beschikbaar is voor de machine, de juiste uitslag met daarin alle bewerkingsinformatie voor CAM of Calculatie in de daarvoor bestemde map en de PDF wordt beschikbaar gemaakt voor de shopfloor. Als alle producten zijn geprogrammeerd maakt AutoPOL een optimale bewerkingsvolgorde waarbij zo min mogelijk gereedschap omgesteld hoeft te worden. “Dit kan enorm veel tijd schelen en een kantbank veel efficiënter laten werken, waarbij stilstand echt tot een minimum wordt beperkt”, aldus Euser.

Omdat het voor de machinebedieners steeds makkelijk wordt gemaakt, wordt bij de productievolgorde ook een QR-code gegeven per programma. Zo hoeft de kanter het programma niet op te zoeken in ellenlange lijsten, maar kan hij simpelweg de QR-code scannen. Het automatisch opsplitsen van een samenstelling is ook aanwezig in de basis module AutoPOL BendSIM, zodat iedere gebruiker met een actueel serviceabonnement hier profijt van heeft.

Bij de productievolgorde wordt ook een QR-code gegeven per programma. Zo hoeft de kanter het programma niet op te zoeken in lange lijsten, maar kan hij simpelweg de code scannen.

Bij de productievolgorde wordt ook een QR-code gegeven per programma. Zo hoeft de kanter het programma niet op te zoeken in lange lijsten, maar kan hij simpelweg de code scannen.

Nieuwe features

Naast deze ontwikkeling zijn er de afgelopen tijd vele nieuwe features bijgekomen in AutoPOL. Zo is het mogelijk om speciale gereedschappen als Rolla-V volledig te programmeren en te simuleren. In het machinemodel kunnen zaken als kanthulpen en 3D meetsystemen volledig worden gesimuleerd en geprogrammeerd. Ook zijn er veel nieuwe postprocessors beschikbaar gekomen. Zo kunnen de meest voorkomende universele besturingen als Delem, Cybelec en ESA al optimaal worden geprogrammeerd, maar ook steeds meer machinespecifieke besturingen als Trumpf Touchpoint, Bystronic ByVision Bending, Bystronic MMC Bybend, Amada en Ermaksan Er Touch. Dus zelfs met meerdere verschillende fabrikaten kan de werkvoorbereiding gestroomlijnd worden.

AutoPOL kan daarbij niet enkel standaard 3D formaten als STEP en IGES verwerken, maar ook bestanden uit onder andere SolidWorks, SolidEdge, Inventor, Creo en CATIA. De nieuwste versie van AutoPOL is compatibel met de nieuwste versies van deze 3D systemen.

Industrie 4.0 integratie

De automatisch programmering is al vooruitstrevend met de Batch en Remote module, maar een ERP-koppeling of zelfs integratie maakt dat dit kan functioneren zonder dat de gebruiker AutoPOL maar hoeft op te starten. Vanuit een ERP of PDM systeem wordt de informatie vrijgegeven van de producten die moeten worden geprogrammeerd met aantallen en materiaal.

Speciale gereedschappen als Rolla-V kunnen volledig worden geprogrammeerd en gesimuleerd.

Speciale gereedschappen als Rolla-V kunnen volledig worden geprogrammeerd en gesimuleerd.Vervolgens gaat AutoPOL op de achtergrond alles berekenen en ‘schiet’ alle informatie terug naar het ERP systeem. Alle data wordt weergegeven in bestanden, zodat dit geheel Industrie 4.0 voor vele doeleinden te gebruiken is. Mocht een product niet te programmeren zijn of aandacht van de programmeur nodig hebben, dan kan hij dit zelfs vanuit het ERP systeem openen, controleren en alsnog programmeren. Dit zorgt er ook voor dat eenvoudig te controleren is in de offertefase of een hele set tekeningen überhaupt te maken is met de huidige gereedschappen en machines.

Daarna kan direct in bijvoorbeeld PROfirst Calculatie een offerte worden gemaakt, waarbij alle bewerkingen, aantallen en materiaaltype automatisch worden overgenomen. Bestelt de klant, dan zijn de kantprogramma’s al klaar en hoeven enkel de nestings nog maar gemaakt te worden om te snijden. Dat kan ook weer met één druk op de knop in het PROfirst CADCAM gedeelte. Hierbij worden automatisch meerdere orders van verschillende klanten gecombineerd als de programmeur dat wil. Dit zorgt niet alleen voor een optimaal, foutloos kantproces, maar geeft veel rust in de productie en werkvoorbereiding.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Voor iedere plaatbewerkingsmachine de ideale oplossing

28-09 In het begin lag de nadruk op gereedschappen. Dat veranderde naar machines en eind…

MetavakNieuws

SafanDarley showt hybride kantpers op METAVAK

19-09 De H-Brake 110T-1600 Hybrid, opgebouwd uit een combinatie van bewezen technologieën, is voorzien van…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

TechnishowNieuws

TechniShow Awards voor Teqram, Widenhorn en Van Ommen

29-08 De inzendingen waarmee deze bedrijven hebben gewonnen, zijn deze week te zien op de…

TechnishowNieuws

Widenhorn presenteert afraapmodule op TechniShow

14-07 Want die logistiek is volgens directeur Anco Euser van Widenhorn de echte uitdaging in…

Plaatbewerking

Binder3D kiest hoogwaardig lasersysteem met afzuigsysteem van Widenhorn

11-05 Alleen worden deze kansen pas ontdekt wanneer men aan de slag gaat en de…

Automatisering

Nieuwe release AutoPOL: volledige koppeling met PROfirst

16-03 Sinds de vorige versie van AutoPOL kunnen samenstellingen met de Batch module automatisch verwerkt…

Plaatbewerking

Veelzijdigheid is troef bij Fiber Laser Benelux

16-03 Fiber Laser Benelux is leverancier van de veelzijdige fiberlaser systemen van de Italiaanse fabrikant…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X