Belang van opleidingen verspanen en meten blijft groeien

Bert Smit van STODT was 22, toen hij zijn eerste TechniShow meemaakte. Dat is nu 40 jaar geleden. De technische bedrijfsopleider vestigde destijds de aandacht op een 5-assige Maho, die net was aangeschaft voor het geven van CNC-trainingen. Die trainingen verzorgt STODT nog steeds, inmiddels op tal van machines, met besturingen van Heidenhain, Siemens en Fanuc. De opleidingen meettechniek zijn daar de laatste jaren bijgekomen.

STODT verzorgt de cursus AUKOM op verschillende niveaus, die opleidt tot meettechnicus.

STODT presenteert zowel de opleidingen verspanen als meten op de TechniShow, waar Smit nog steeds met veel plezier naar toe gaat. “Dit is de belangrijkste beurs voor de verspanende industrie in de Benelux. Als opleider staan we hier midden tussen onze klanten. Wij verkopen weliswaar geen machines, maar we horen er echt bij in deze branche.”

Praktische insteek

Wat heet. Het belang van STODT als opleider is in de loop der jaren alleen maar toegenomen. De organisatie heeft nu een groot aanbod CNC-opleidingen, van basistrainingen voor omscholers en zijinstromers tot cursussen op het hoogste niveau Kenmerkend hierbij is de praktische insteek. Smit: “Je kunt veel doen met simuleren – en daar zijn wij ook niet wars van – maar echt aan de machine staan werkt nog steeds het best.”

De STODT-docenten gaan steeds meer op locatie bij klanten, zeker als het gaat om goede draaiers en/of frezers, die een nieuwe besturing moeten leren kennen. “Vergelijk dat maar met het rijbewijs. Als je een andere auto krijgt, hoef je niet opnieuw je rijbewijs te halen.” Dat ligt natuurlijk anders voor omscholers een zijinstromers, die het vak helemaal moeten leren. Hiervoor biedt STODT cursussen aan op haar locaties in Hengelo en Best. “In 7 dagen brengen we cursisten van conventioneel verspanen naar een basisniveau voor CNC-verspanen”, aldus Smit.

Steeds vaker overdag

Vroeger werden vrijwel alle opleidingen gegeven in de avonduren en kwamen iedereen naar STODT toe. Tegenwoordig wordt zeker de helft van de trainingen overdag gegeven in de tijd van de baas. Dat heeft te maken met de krappe arbeidsmarkt. “Werkgevers willen hun medewerkers steeds meer iets bieden”, verklaart Smit. “Ze zijn blij met hun mensen en doen er alles aan om ze te behouden door ze alle kansen te geven zich te ontwikkelen.”

Bert Smit zal op de TechniShow weer de opleidingen CNC-verspanen en meten van STODT aanprijzen.

Bert Smit zal op de TechniShow weer de opleidingen CNC-verspanen en meten van STODT aanprijzen.

Minder stroomverbruik

STODT is gecertificeerd voor Heidenhain, Siemens en Fanuc, de drie besturingen die verreweg het meest worden gebruikt in de CNC-verspaning. Op de TechniShow worden de nieuwste producten van deze fabrikanten getoond. Een belangrijke ontwikkeling in de besturingen is volgens Smit dat je er steeds meer mee kunt. “Ze worden slimmer, zijn makkelijker te bedienen en de uitstraling wordt mooier. Je kunt net als bij een smartphone je eigen scherm instellen.” Hij ziet ook steeds meer aandacht voor duurzaamheid: door slimmer te programmeren kan het stroomverbruik worden verlaagd. Besturingen bevatten tegenwoordig slimme functies om het energieverbruik te evalueren en te beperken.

Meettechniek

Ook is er op de TechniShow aandacht voor meettechniek. STODT verzorgt de cursus AUKOM op verschillende niveaus, die opleidt tot meettechnicus. AUKOM komt uit de automobielindustrie en leidt op voor het gebruik van de machines van alle hoogwaardige meetfabrikanten. De cursussen vervullen een brugfunctie tussen de fabrikanten van coördinaten meetmachines en gebruikers hiervan. STODT verzorgt tevens een jaartraject Meettechnicus in de verspaning. “In Duitsland is meettechnicus echt een vak, die kant gaat het in Nederland ook op”, zegt Smit. “Sectoren als de chipindustrie, de vliegtuigindustrie en de fijnmechanische industrie vragen om hoogwaardige producten. Veel firma’s zijn in staat hoogwaardige tekeningen te genereren met haast onbereikbare productspecificaties. Maar hoe meet je die? Hoe meet je de concentriciteit, rondheid, vlakheid en haaksheid van een onderdeel? AUKOM zorgt ervoor dat je in staat bent deze waarden te meten en dan ook nog te snappen wat je meet. En wat ook belangrijk is: als een onderdeel niet goed is, kan het terug worden gestuurd naar de man aan de machine met een advies hoe hij kan programmeren om de vereiste waarden wel te halen.”

STODT
Hal 11, stand E001

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Bedrijfsschool GKN Fokker officieel erkend als mbo-3 opleiding

04-12 GKN Fokker heeft al jarenlang een eigen bedrijfsschool waar tot voor kort BBL-leerlingen werden…

Personeel en Opleiding

Ruim baan voor verspanend talent in Drenthe

20-11 Na grondig vooronderzoek en vele gesprekken is besloten samen te werken met STODT, technische…

Personeel en Opleiding

Twentse bedrijfsopleider groeit als kool in hightech Brabant

06-11 De vestiging in Best is in 2017 geopend. STODT had destijds al diverse klanten…

Personeel en Opleiding

Huisshow STODT

04-09 Dit event is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkelingen in de…

Personeel en Opleiding

Jonge technici hebben het naar hun zin bij KSB

11-04 Welk bedrijf in de industrie kampt er niet mee? Het bestaande personeelsbestand is aan…

Personeel en Opleiding

STODT staat bij Mogema bovenaan ‘hitlist’

14-03 Bert Smit van STODT was naar de Veluwe afgereisd om de bijbehorende oorkonde te…

Personeel en Opleiding

STODT leidt Oekraïense vakman in 10 dagen op tot CNC-verspaner

01-02 Donghua produceert kettingoplossingen en tandwielen voor mechanische aandrijfsystemen. Het bedrijf heeft net als veel…

Personeel en Opleiding

Maatwerk opleidingen voor elke verspaner

07-11 Deze opleidingen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die willen studeren waar en wanneer ze…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV