Belangrijke investering Apparaten Fabrikage Waalwijk

Bij Apparaten Fabrikage Waalwijk zijn een nieuwe CNC kantbank en een hydraulische guillotineschaar van de Belgische machinefabrikant Haco geplaatst. Ze zijn geleverd en geïnstalleerd door Besten Machines.

De nieuwe schaar is een HSLX 4010 met een bereik van 4 meter. De machine staat garant voor een hoge efficiëntie.

Apparaten Fabrikage Waalwijk is het bedrijf van de familie Van der Wilk. Het wordt gerund door de broers Wim en Jan, samen met Wim’s zonen Wim jr. en Michael. Alle vier zijn zeer flexibel en een negen-tot-vijf mentaliteit kennen ze niet. Afspraken nakomen en kwaliteit leveren vinden ze belangrijk. En vooral: plezier hebben in het werk. “Eigenlijk is ons bedrijf een uit de hand gelopen hobby van Jan en mij”, zegt Wim van der Wilk sr. “En mijn zoons zijn met hetzelfde sop overgoten.”

Specialist in RVS

Het Brabantse familiebedrijf is een RVS-specialist. Dat begon vele jaren geleden vooral met het maken van omrandingen voor de pompeilanden van benzinestations. In de loop der jaren zijn ook diverse andere producten ontwikkeld en geproduceerd voor dit marktsegment. Daarnaast maakt Apparaten Fabrikage Waalwijk tal van klantspecifieke producten en halffabricaten voor andere branches. “We krijgen veel vertrouwen van onze klanten”, zegt Van der Wilk. “Vaak luidt de opdracht: maak de tekening, voer het project uit en dan en dan moet het klaar zijn. Daar gaan we dan mee aan de slag. De waardering die we daarvoor krijgen vinden we het belangrijkst. We krijgen er een kick van als we iets moois hebben gemaakt en te horen krijgen dat we het goed hebben gedaan.”
Wat opvalt in de fabriek in Waalwijk, is de enorme hoeveelheid machines en apparatuur. Eigenlijk is alles voorhanden om in de werkplaats én op locatie uit de voeten te kunnen. Natuurlijk zijn er allerlei machines voor metaalbewerking, maar in een van de magazijnen staat bijvoorbeeld ook een betonmolen om zelf beton te kunnen storten. Alles wat er staat is eigendom. De vier eigenaren werken hard, kunnen er goed van leven, maar steken het geld dat ze verdienen vooral in de doorontwikkeling van hun bedrijf. Zodat Wim jr. en Michael ook met Apparaten Fabrikage Waalwijk door kunnen als hun vader en oom er over een aantal jaren mee stoppen.

Belangrijke investering

In het machinepark is onlangs een belangrijke investering gedaan in een kantbank en een schaar van Haco. Beide machines stonden al enige tijd op het verlanglijstje. Ze betekenen een grote vooruitgang. Apparaten Fabrikage Waalwijk beschikte nog over een kleine conventionele kantbank en een schaar van Haco, die begin jaren negentig nieuw waren gekocht. Ze waren nog dagelijks in gebruik, maar voor het grotere kantwerk moest een beroep worden gedaan op een collega/vriend in de buurt. “Die hielp ons met alle plezier, maar we wilden dat toch zelf doen. We proberen zo veel mogelijk in eigen beheer te hebben”, aldus Van der Wilk.

De keuze viel opnieuw op Haco om verschillende redenen. Allereerst vanwege de uitstekende ervaring met de oude machines. In al die jaren zijn er maar heel weinig storingen geweest. Daarnaast kenden ze een collega die ook een mooie Haco bank had, die voldeed aan de eisen. Verder was er vertrouwen in Besten Machines. Want de familie Van der Wilk kende hun vertegenwoordiger Jasper Hoogstad van de kantgereedschappen. En toen ze de messen van de schaar gedraaid wilden hebben, werd dat keurig uitgevoerd door de machineleverancier uit Haarle. “Dus zijn we gaan praten. We hebben demo’s gehad bij Haco in Moeskroen en referentiebezoeken gedaan. Daarna hebben we een offerte gevraagd en de machines besteld. We waren ervan overtuigd dat de prijs-prestatie verhouding van de machines van Haco heel goed is voor het werk waar wij inzitten.”

Allround kantbank

De nieuwe kantbank is een Euromaster S 40320 met een lengte van 4 meter en een tonnage van 320 ton. Het is een allround kantbank met een Fastbend 3D Multi Touch grafische besturing en een hoge nauwkeurigheid. Dit type is leverbaar met diverse opties. Apparaten Fabrikage Waalwijk heeft onder meer gekozen voor een ALFA-F hoekmeetsysteem en een hydraulische Wila klemming. “Het was voor ons best wel een investering. Daarom hebben we gekeken naar de functionaliteit ook op lange termijn. Waar kun je het beste mee besparen qua tijd en gebruiksgemak? Het wisselen van de bovenmessen en de ondermatrijzen gebeurt bij ons veelvuldig. Op de oude bank kostte dat veel tijd. Met de Wila klemming is dat een druk op de knop en het gereedschap is los. Ook het hoekmeetsysteem verdient zich snel terug. Programmeren kunnen we offline op kantoor en aan de machine. Dat laatste doen we in de praktijk het meest omdat de besturing heel gebruiksvriendelijk is. De nieuwe machine is natuurlijk een mega verbetering ten opzichte van de oude. Toch doen we oude bank nooit weg. Het is makkelijk om hem erbij te hebben en een mooie back-up.”

Schaar met hoge efficiëntie

De Van der Wilks hadden de oude schaar ook wel willen houden, maar dat kon niet vanwege de ruimte. “We hebben daar veel op geknipt, vooral 3 mm RVS. Het was pas de tweede keer dat de messen gedraaid werden. Dat geeft wel aan hoe zuinig we op onze machines zijn.”

Maar nu is er toch een nieuwe schaar gekomen. Eveneens met een lengte van 4 meter. Een logische stap, want ook de waterstraalsnijmachine in de werkplaats heeft een bereik van 4 meter. Het is een HSLX 4010. De hydraulische guillotinescharen van Haco’s HSL-assortiment worden aangedreven door cilinders die bovenaan zijn gemonteerd. De machine staat garant voor een hoge efficiëntie. Dankzij de open achterzijde kan de operator verschillende transport- en stapelsystemen eenvoudig verwijderen of aanpassen aan de machine. De HSLX-scharen hebben standaard de SC 100T voorselectiebesturing. Bij het type HSLX wordt de snijspeling automatisch ingesteld met behulp van twee hydraulische cilinders, afhankelijk van de ingevoerde plaatdikte en het materiaaltype.

Wim van der Wilk sr. is heel tevreden over de professionele plaatsing door Besten Machines. “Beide machines zijn dagelijks in gebruik. We hebben hiermee weer een mooie stap gemaakt.”

Besten toont compacte laser

Besten showt een compacte fiberlaser van Senfeng.

Besten showt een compacte fiberlaser van Senfeng.

Besten Machines is deelnemer aan TechniShow en zal daar diverse machines live demonstreren, waaronder een Euromaster kantbank en een HSLX schaar met hooghoudsysteem van Haco. Daarnaast presenteert Besten ook een compacte lasersnijmachine van Senfeng. De machineleverancier uit het Overijsselse Haarle heeft begin dit jaar het verworven voor de fiberlasersnijmachines van deze Chinese fabrikant. Hiermee wordt nu een uitgebreid pakket betaalbare vlakbedlasers, 3D buislasers en combilasers aangeboden. Op TechniShow wordt een kleine machine met een snijoppervlak van 1,30 x 1.30 m met een bron van 3 kW getoond die tot 20 mm staal kan snijden.

Besten Machines is Deelnemer TechniShow

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Morris Solutions stapt in kantbank-automatisering

07-11 Eigenaar Morris Giaccone van Morris Solutions in Joure merkt bij zijn klanten een enorme…

Plaatbewerking

Besten Machines present met lasers, kantbank en schaar

05-10 De twee Senfeng fiberlasers zijn gloednieuw en hebben een aantal belangrijke verbeteringen. Een van…

Plaatbewerking

Kantbanken van Blom Opmeer zijn weer helemaal top

19-07 Blom Opmeer realiseert met professionele apparatuur en efficiënte werkprocessen vele projecten voor opdrachtgevers door…

Bedrijf en Economie

Al ruim 100 exposanten voor TechniShow 2024

30-05 De volgende TechniShow vindt plaats van 12 tot en met 15 maart 2024. Dan…

Plaatbewerking

PWS Almelo kan ‘mooie dingen in metaal’ nu lasersnijden

23-05 PWS Almelo maakt producten voor aannemers vaak als totaalleverancier. Dit kan variëren van een…

Plaatbewerking

Meer tonnage voor Bormstaal met gemoderniseerde kantbank

25-04 Bormstaal is een specialist in snijden, constructiewerk en plaatbewerking. Met tien medewerkers en een…

Plaatbewerking

Tuwi-klanten onder de indruk van ontwikkelingen bij Durma

11-04 Tuwi brengt de machines van Durma al sinds 2005 op de Nederlandse markt en…

Plaatbewerking

‘Kantbank gaat deel uitmaken van productielijn’

27-02 Wensink voorspelt dat de kantbank zelf niet veel gaat veranderen de komende jaren. Alles…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?