Beursorganisaties zetten vol in op najaar

Na ruim een jaar zonder beurzen in Nederland, moet het dit najaar toch echt weer gaan gebeuren. De beursorganisatoren van de Nederlandse Metaaldagen, Kunststoffenbeurs, Materials+Eurofinish+Surface en METAVAK zijn er van overtuigd dat door de huidige vaccinatiesnelheid in combinatie met een pakket aan maatregelen, beurzen in het najaar door kunnen én moeten gaan.

Beursorganisatoren merken dat zowel bij exposanten als bezoekers de behoefte om elkaar weer in levende lijve te ontmoeten sterk is.

“Na 1,5 jaar is de markt echt weer toe aan ‘face to face’ contact voor het vergaren van kennis en om zaken te doen. Ondanks alle digitale initiatieven van afgelopen jaar, blijkt dat een fysieke beurs daar nog altijd het perfecte platform voor is.” Wie medio april foto’s van de CIMT2021 (The 17th China International Machine Tool Show) voorbij heeft zien komen, zal vast even verbaasd hebben gekeken. Meer dan 200.000 mensen hebben zich tijdens CIMT2021 als vanouds verzameld voor een industriële beurs. Veel stands zaten vol met bezoekers om zo snel mogelijk meer te weten te komen over de nieuwste technologieën.

Behoefte aan fysieke beurs

Hoewel dat soort evenementen op het moment van schrijven hier in Nederland en Europa nog heel ver weg lijkt, zijn Nederlandse beursorganisatoren zeer positief over het najaar. Jeroen ter Steege, Event Director van de Nederlandse Metaaldagen vertelt: “Onder zowel exposanten als bezoekers zit men te springen om een vakbeurs. We krijgen ontzettend veel vragen uit de markt of de beurs door gaat. Er is dus echt behoefte aan een fysieke beurs. Nu het vaccinatieprogramma is opgestart en de verwachting is dat de bevolking rond de zomer ingeënt kan zijn, merken we dat de vraag vanuit exposanten ook sterk toeneemt.

Ik hoop dat we zonder beperkingen kunnen organiseren, maar dat hangt natuurlijk van Covid-19 af. Zelf verwacht ik dat we net als in de zomer van 2020 zonder al te veel beperkingen kunnen werken, maar we houden er rekening mee dat in het najaar het virus weer de kop kan opsteken. Daarom hebben we de beurs ingericht met bredere gangpaden van 5 meter in plaats van 3 meter en ligt er een plan klaar waarin we verschillende scenario’s hebben uitgewerkt.”

Schermmoe

Els van de Ven, Manager Afdeling Evenementen bij Mikrocentrum en organisator van Kunststoffenbeurs en Materials+Eurofinish+Surface, is ook positief over de beurzen in het najaar. “Ondanks het vaccinatieprogramma zullen we denk ik nog steeds rekening moeten blijven houden met het virus en de 1,5 meter samenleving moeten handhaven. Echter is het wel gewenst  om het fysieke contact weer op te pakken. Gewoon even simpel kunnen sparren, netwerken, kennis opdoen en oplossingen van dichtbij bekijken, daar is veel behoefte aan horen we van exposanten en relaties in de markt.

Bovendien merken we dat veel mensen schermmoe zijn en dat er daardoor weinig behoefte is aan nog een virtuele beurs.” Om de beurzen coronaproof te kunnen organiseren, heeft Mikrocentrum ze verplaatst naar de Brabanthallen in Den Bosch. Hier is meer ruimte dan in Veldhoven, zodat er bredere gangpaden en een betere luchtkwaliteit gerealiseerd kan worden. Daarnaast worden er verschillende VIP-ruimtes ingericht waar exposanten coronaproof met bezoekers in gesprek kunnen gaan. “We houden de maatregelen in de gaten en kunnen daar heel flexibel op reageren”, aldus Van de Ven.

Niet als vanouds

Robin Vissers (marketeer) en Esther Rodenburg (accountmanager) bij Easyfairs en organisator van METAVAK bespeuren dat het sentiment in de markt goed is voor een beurs. “We merken vanuit het contact met onze relaties en de markt dat de behoefte om elkaar weer in levende lijve te ontmoeten sterk is. Dat is ook terug te zien aan het aantal reeds ingeschreven exposanten.” Vissers en Rodenburg verwachten niet dat de METAVAK als van ouds door kan gaan, maar dat er diverse maatregelen getroffen zullen worden om het veilig te laten verlopen. “Het afgelopen jaar hebben we binnen Easyfairs al veel beurzen georganiseerd, rekening houdend met de coronamaatregelen.

Hoewel die beurzen allemaal zijn verplaatst of geannuleerd, hebben we daardoor wel veel verschillende opties op de plank liggen waardoor we, afhankelijk van de dan geldende maatregelen, snel kunnen schakelen. Al met al zijn we er van overtuigd dat de METAVAK in oktober door kan gaan. En niet alleen kijken onze exposanten uit naar dat moment, ook wijzelf hebben na al die tijd weer veel zin in een fysieke beurs.” Vissers en Rodenburg zijn realistisch en verwachten wel dat de METAVAK dit jaar iets kleiner zal zijn dan voorgaande jaren. Echter zijn ze er van overtuigd dat de kwaliteit van zowel de exposant als de bezoeker beter zal zijn. “Bezoekers komen dan echt met een reden naar de beurs.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Voorbereidingen Kunststoffenbeurs in volle gang

15-07 Na een onzekere periode waarin de 2020-editie van Kunststoffen niet door kon gaan, zijn…

Bedrijf en Economie

Mikrocentrum heeft vertrouwen in doorgang evenementen in najaar

01-07 Els van de Ven, Manager Afdeling Evenementen bij Mikrocentrum: “Op dit moment hebben wij…

MetavakNieuws

METAVAK slaat handen ineen met Metaalunie en SMITZH

15-06 SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland) organiseert een 3-daags programma op de beursvloer verdeeld…

Featured

Nieuwe METAVAK-team heeft er zin in

17-05 Het nieuwe beursteam is een mooie mix van twee ervaren krachten en twee frisse…

Bedrijf en Economie

Groen licht voor beurzen in België vanaf 30 juli

14-05 Het Zomerplan maakt in vier stappen de terugkeer naar een normaler leven mogelijk. Wel…

Materialen

Voorbereidingen Kunststoffenbeurs in volle gang

19-04 Na een onzekere periode waarin de 2020 editie van Kunststoffen niet door kon gaan,…

Plaatbewerking

Fiberlaser vervangt twee plasmasnijders bij BAB Bamps

24-02 “Eén plasmasnijder hebben we teruggekocht, de andere gaat de afvalbak in”, zegt Jeffrey Datema…

Oppervlaktetechniek

Klanten verlangen steeds meer kennis van jubilaris Topfinish

29-09 Dit jaar viert Topfinish in Mijdrecht haar 30-jarig bestaan. De specialist in polijsten, ontbramen…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X