Beursorganisaties zetten vol in op najaar

Na ruim een jaar zonder beurzen in Nederland, moet het dit najaar toch echt weer gaan gebeuren. De beursorganisatoren van de Nederlandse Metaaldagen, Kunststoffenbeurs, Materials+Eurofinish+Surface en METAVAK zijn er van overtuigd dat door de huidige vaccinatiesnelheid in combinatie met een pakket aan maatregelen, beurzen in het najaar door kunnen én moeten gaan.

Beursorganisatoren merken dat zowel bij exposanten als bezoekers de behoefte om elkaar weer in levende lijve te ontmoeten sterk is.

“Na 1,5 jaar is de markt echt weer toe aan ‘face to face’ contact voor het vergaren van kennis en om zaken te doen. Ondanks alle digitale initiatieven van afgelopen jaar, blijkt dat een fysieke beurs daar nog altijd het perfecte platform voor is.” Wie medio april foto’s van de CIMT2021 (The 17th China International Machine Tool Show) voorbij heeft zien komen, zal vast even verbaasd hebben gekeken. Meer dan 200.000 mensen hebben zich tijdens CIMT2021 als vanouds verzameld voor een industriële beurs. Veel stands zaten vol met bezoekers om zo snel mogelijk meer te weten te komen over de nieuwste technologieën.

Behoefte aan fysieke beurs

Hoewel dat soort evenementen op het moment van schrijven hier in Nederland en Europa nog heel ver weg lijkt, zijn Nederlandse beursorganisatoren zeer positief over het najaar. Jeroen ter Steege, Event Director van de Nederlandse Metaaldagen vertelt: “Onder zowel exposanten als bezoekers zit men te springen om een vakbeurs. We krijgen ontzettend veel vragen uit de markt of de beurs door gaat. Er is dus echt behoefte aan een fysieke beurs. Nu het vaccinatieprogramma is opgestart en de verwachting is dat de bevolking rond de zomer ingeënt kan zijn, merken we dat de vraag vanuit exposanten ook sterk toeneemt.

Ik hoop dat we zonder beperkingen kunnen organiseren, maar dat hangt natuurlijk van Covid-19 af. Zelf verwacht ik dat we net als in de zomer van 2020 zonder al te veel beperkingen kunnen werken, maar we houden er rekening mee dat in het najaar het virus weer de kop kan opsteken. Daarom hebben we de beurs ingericht met bredere gangpaden van 5 meter in plaats van 3 meter en ligt er een plan klaar waarin we verschillende scenario’s hebben uitgewerkt.”

Schermmoe

Els van de Ven, Manager Afdeling Evenementen bij Mikrocentrum en organisator van Kunststoffenbeurs en Materials+Eurofinish+Surface, is ook positief over de beurzen in het najaar. “Ondanks het vaccinatieprogramma zullen we denk ik nog steeds rekening moeten blijven houden met het virus en de 1,5 meter samenleving moeten handhaven. Echter is het wel gewenst  om het fysieke contact weer op te pakken. Gewoon even simpel kunnen sparren, netwerken, kennis opdoen en oplossingen van dichtbij bekijken, daar is veel behoefte aan horen we van exposanten en relaties in de markt.

Bovendien merken we dat veel mensen schermmoe zijn en dat er daardoor weinig behoefte is aan nog een virtuele beurs.” Om de beurzen coronaproof te kunnen organiseren, heeft Mikrocentrum ze verplaatst naar de Brabanthallen in Den Bosch. Hier is meer ruimte dan in Veldhoven, zodat er bredere gangpaden en een betere luchtkwaliteit gerealiseerd kan worden. Daarnaast worden er verschillende VIP-ruimtes ingericht waar exposanten coronaproof met bezoekers in gesprek kunnen gaan. “We houden de maatregelen in de gaten en kunnen daar heel flexibel op reageren”, aldus Van de Ven.

Niet als vanouds

Robin Vissers (marketeer) en Esther Rodenburg (accountmanager) bij Easyfairs en organisator van METAVAK bespeuren dat het sentiment in de markt goed is voor een beurs. “We merken vanuit het contact met onze relaties en de markt dat de behoefte om elkaar weer in levende lijve te ontmoeten sterk is. Dat is ook terug te zien aan het aantal reeds ingeschreven exposanten.” Vissers en Rodenburg verwachten niet dat de METAVAK als van ouds door kan gaan, maar dat er diverse maatregelen getroffen zullen worden om het veilig te laten verlopen. “Het afgelopen jaar hebben we binnen Easyfairs al veel beurzen georganiseerd, rekening houdend met de coronamaatregelen.

Hoewel die beurzen allemaal zijn verplaatst of geannuleerd, hebben we daardoor wel veel verschillende opties op de plank liggen waardoor we, afhankelijk van de dan geldende maatregelen, snel kunnen schakelen. Al met al zijn we er van overtuigd dat de METAVAK in oktober door kan gaan. En niet alleen kijken onze exposanten uit naar dat moment, ook wijzelf hebben na al die tijd weer veel zin in een fysieke beurs.” Vissers en Rodenburg zijn realistisch en verwachten wel dat de METAVAK dit jaar iets kleiner zal zijn dan voorgaande jaren. Echter zijn ze er van overtuigd dat de kwaliteit van zowel de exposant als de bezoeker beter zal zijn. “Bezoekers komen dan echt met een reden naar de beurs.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Online veilingplatform Surplex bezorgt overtollige machines een tweede leven

03-06 Deze taak is een kolfje naar de hand van Heikoop. Hij heeft tientallen jaren…

MetavakNieuws

METAVAK bouwt aan kennisprogramma met focus op Industry 4.0

03-06 De komende METAVAK is al over minder dan 4 maanden: 1, 2 en 3…

Bedrijf en Economie

METAVAK 2024: Dé ontmoetingsplaats voor de metaalbewerkende maakindustrie

25-03 METAVAK 2024 belooft een inspirerende editie te worden met een focus op innovatie, educatie…

Bedrijf en Economie

METAVAK trekt ruim 5.650 bezoekers

16-10 “We hebben weer een succesvolle editie van METAVAK achter de rug”, zegt Jessica Eijkelenboom…

Automatisering

Coby van RoboJob biedt antwoord op cobot-automatiseringsbehoefte

08-10 “We merken dat Nederland al best volwassen is op het gebied van automatisering, en…

Plaatbewerking

Besten Machines present met lasers, kantbank en schaar

05-10 De twee Senfeng fiberlasers zijn gloednieuw en hebben een aantal belangrijke verbeteringen. Een van…

Plaatbewerking

Compacte fiberlaser voor werkplaats met beperkte ruimte

04-10 Nardo Machines en Services presenteert op METAVAK haar eigen merk Benchmark Fiberlaser lasersnijmachines. Dit…

Verspanen

Style presenteert drie machines op METAVAK

04-10 “METAVAK biedt een uitgelezen kans om onze machines aan een breed publiek voor te…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV