Bodor lasersnijmachine bewijst direct zijn waarde bij Fontys

Mede dankzij de komst van een Bodor lasersnijmachine op de afdeling Engineering van Fontys Hogeschool in Eindhoven, heeft het Brabantse studententeam Rembrandts onlangs de wereldtitel van de FIRST Robotics Competition in de wacht gesleept. In de ontwikkel- en testfase van hun robot Andromeda zijn er veel onderdelen gesneden op de nieuwe machine.

De Bodor i7 lasersnijmachine is begin dit jaar geïnstalleerd door Klaassen Machines en Machinetoebehoren uit Enschede, dat Bodor in Nederland vertegenwoordigt. “Sindsdien is het plaatwerk hier niet aan te slepen”, zegt Bo van de Laak, die als onderwijs- en onderzoeksassistent bij Fontys Engineering verantwoordelijk is voor het werkplaatsbeheer en de aanschaf van nieuwe machines. “Deze machine is een grote aanwinst voor ons onderwijs.”

Snelle eindproducten
De afdeling Engineering had nog geen lasersnijmachine. Hierdoor was het vaak behelpen voor de studenten, die hier de opleidingen automotive, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en mechatronica kunnen volgen. Wanneer ze een onderdeel uit plaatmateriaal hadden ontworpen, moesten ze dit met de hand snijden met een knip- en een hoekschaar. Door deze beperking waren veel snijdelen niet veel meer dan wat rechttoe rechtaan werk met een paar – niet al te grote – gaten. Hoe anders is dat nu. Een onderdeel wordt getekend in een tekenpakket en aansluitend direct op de machine geproduceerd. Binnen een half uur is het helemaal klaar. “We maken nu heel snel eindproducten”, aldus Van de Laak. “Daarbij wordt er volop gesneden op de machine, wel 4 uur per dag. Voor een school is dat veel.”

Degelijke machine
Van de Laak raakte vorig jaar op de TechniShow overtuigd van de Bodor machines, toen hij ze daar zag op de stand van Klaassen. “De i7 is een heel degelijke machine met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Als je onder de kap kijkt en de spindels bekijkt, zie je dat daar niet op is bezuinigd. Bodor is ook niet zuinig geweest met de motor en de assen, die hebben genoeg kracht. Ook de lagers zijn goed. De machines worden gemaakt door Zwitsers en Chinezen. De Zwitsers ontwikkelen de machines helemaal en geven aan wat er op moet zitten. De Chinezen produceren ze vervolgens en zetten de elektronica erop. Dat is een goede combinatie.”

Compact
De Bodor i7 is een compacte machine, iets wat voor scholen niet onbelangrijk is, gezien de vaak beperkte ruimte in de praktijklokalen. De snijtafel is 1,5 bij 1 meter en dankzij de 1 kW fiberlaser kan daarop materiaal tot 3 mm dik worden gesneden. “Dat is prima voor onderwijsdoeleinden”, zegt Van de Laak. “We hoeven geen 10 mm dik te kunnen snijden. En door die beperkte snijdikte moeten de studenten bij het engineeren ook meer nadenken over een duizendste millimeter meer of minder en de gevolgen daarvan voor de sterkte.”

De studenten kunnen nu heel snel hun producten maken. Snijden met de hand met een knip- en een hoekschaar hoeven ze niet meer.

Ondersteuning door Klaassen
Ook over de eenvoudige bediening van de machine is Van de Laak goed te spreken. “Samen met een collega heb ik een dag les gehad. En hoewel ik als fijnmechanische jongen meer van het draaien en frezen ben, had ik binnen een dag het snijden al lichtelijk onder de knie. Als ik iets niet snap, stuur ik een appje naar de monteur van Klaassen en heb ik binnen een uur antwoord. Is het dringender dan bel ik en word ik direct geholpen. Klaassen denkt echt mee. Dat is hun kracht.”http://www.bodorlaser.nl

Wereldkampioen
En de Bodor machine heeft zijn nut dus onmiddellijk bewezen bij de FIRST Robotics Competition, waaraan elk jaar teams uit de hele wereld meedoen. Zij kregen allemaal begin januari een opdracht voor een robot en die moest binnen zes weken helemaal worden ontwikkeld, gebouwd en getest. Juist daarbij kwam de laser goed van pas. “We hebben er diverse armpjes, liftjes, ondersteuningspilaartjes, ribjes en stukken van het frame mee gesneden”, aldus Van de Laak. Al die onderdelen zijn meegegaan naar Detroit in Amerika, waar na diverse voorrondes eind april de wereldfinale plaatsvond. Team Rembrandts, bestaande uit studenten van Fontys Engineering, het Heerbeeck college in Best en het Zwijsen college in Veghel had zich hiervoor via de voorrondes gekwalificeerd. Hun robot vormde samen met de robots van twee andere ploegen een team dat streed tegen andere teams in het spel Destination Deep Space. Daarbij moesten telkens twee teams van drie robots op een veld zo veel mogelijk plastic schijven en ballen plaatsen. Aan het einde van de dag mocht de ploeg waarvan team Rembrandts deel uitmaakte zich laten kronen tot wereldkampioen. Geen kinderachtige prestatie, want aan deze competitie deden meer dan 4000 teams mee, waaronder teams met engineers van NASA. “Ook voor onze eigen projecten kunnen we dankzij de lasersnijmachine nu dingen doen die we voorheen niet of heel lastig konden maken”, besluit Van de Laak. “We gebruiken hem ook voor de onderzoeksactiviteiten van Fontys. Daarvoor hebben we bijvoorbeeld onderdelen uit messing voor voetsteunen gesneden. Deze machine bewijst in alle opzichten zijn waarde.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Nieuw Technology Center in Enschede onderstreept ambities Bodor Laser

20-09 Met het Technology Center, dat geheel gewijd is aan de fiberlasers van Bodor, heeft…

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Plaatbewerking

De basis van het nieuwe MTU+ is techniek

20-06 In MTU+ kun je direct offertes genereren, met enkele klikken een order plaatsen, zelf…

Bedrijf en Economie

Al ruim 100 exposanten voor TechniShow 2024

30-05 De volgende TechniShow vindt plaats van 12 tot en met 15 maart 2024. Dan…

Plaatbewerking

PWS Almelo kan ‘mooie dingen in metaal’ nu lasersnijden

23-05 PWS Almelo maakt producten voor aannemers vaak als totaalleverancier. Dit kan variëren van een…

Plaatbewerking

MoVer al 30 jaar in de ban van lasersnijden

10-05 Toen Vernooy op 1 april 1993 met MoVer begon, zag het lasersnijden er in…

Plaatbewerking

Goede start Laser-Max met hulp van Fiber Laser Benelux

09-05 Het ondernemen is Max met de paplepel ingegoten. Zijn vader runt samen met een…

Plaatbewerking

Tuwi-klanten onder de indruk van ontwikkelingen bij Durma

11-04 Tuwi brengt de machines van Durma al sinds 2005 op de Nederlandse markt en…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema