Bonden ‘op herhaling’ in regio Eindhoven voor Metalektro-cao

“De grote jongens zijn weer aan de beurt”, zegt bestuurder Robert Wonnink van CNV Vakmensen. Hij doelt daarmee op alweer een staking in de regio Eindhoven/Veldhoven met als inzet een nieuwe cao voor de 160.000 werknemers in de metalektro. Ook in Utrecht en Twente zijn er deze week stakingsacties.

CNV Vakmensen en FNV Metaal gaan donderdag  zowel in Veldhoven als Eindhoven ‘op herhaling’.

CNV Vakmensen en FNV Metaal gaan donderdag zowel in Veldhoven als Eindhoven ‘op herhaling’. Al is het allesbehalve een oefening – waar immers ooit de term voor stond toen de militaire dienstplicht er nog was in Nederland.

Enige overeenkomst is er echter wel degelijk. De stakers willen in colonne van Veldhoven naar het Parktheater in het Stadswandelpark in Eindhoven rijden. Werknemers van grote metalektro-ondernemingen als VDL, ASML, Thermo Fisher, Neways en andere branchegenoten nemen donderdag deel aan de derde actie/staking in de regio voor een nieuwe cao in de 1.000 ondernemingen die onder de Metalektro vallen.

Colonne

Peter Reniers, bestuurder van FNV Metaal: “Om de werkgevers nog duidelijker te maken dat er snel een nieuwe cao moet komen, verzamelen we nu eerst bij het Witven, pal achter de ASML-fabriek. Vanaf daar rijden we dan in optocht naar de staakstraat bij het parktheater in Eindhoven. Daar worden de stakingsformulieren ingenomen. Zo gaan we samen op weg naar een nieuwe cao.”

Net als twee jaar geleden lijkt deze cao een kwestie van lange adem te zijn, meent bestuurder Robert Wonnink. “Werkgeverskoepel FME heeft kennelijk geen haast met het afspreken van eerlijke arbeidsvoorwaarden. Maar omdat dit nu al de zoveelste keer is dat er gestaakt wordt binnen deze Eindhovense ondernemingen zou het zo maar kunnen dat de FME vanuit het Eindhovense eerdaags een oproep krijgt om eens in beweging te komen.”

Regio Utrecht

Eveneens leggen donderdag medewerkers van meerdere metalektro-bedrijven in de regio Utrecht voor 48 uur het werk neer. Medewerkers van onder meer Gispen, VSH Fittings, SAB Profiel, Mitsubishi Turbochargers, Otis, Kone, Schindler, Trivium en Kiremko staken mee. Ook hier kunnen stakers zich in een speciale staakstraat vanuit de auto coronaproof inschrijven.

Hengelo-Almelo

Vrijdag leggen medewerkers van meerdere metalektro-bedrijven in de regio Hengelo-Almelo het werk neer. Medewerkers van onder andere Thales en Eaton in Hengelo en Benchmark in Almelo staken mee. Bij het FBK Stadion in Hengelo richt FNV een staakstraat in.

De stakingen zijn onderdeel van een landelijke stakingsestafette die in januari begon. In het hele land zijn tot nu toe al meer dan tweehonderd bedrijven geraakt door de stakingen. Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. De bonden vinden de loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar die de werkgevers tot nu toe bieden te mager.

Naast loon is er geen overeenstemming over maatregelen voor een betere werk-privébalans en voor eerder stoppen met werken. FNV wil ook meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract te geven. En voor jongeren wil de vakbond dat de salarisschaal op leeftijd verdwijnt.

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Metaalwerknemers voeren druk op met derde stakingsronde

12-01 Hiermee komt een einde aan de ‘kerstvakantie pauze’ in de acties. De 320.000 werknemers…

Bedrijf en Economie

Limburgse stakers doneren aan voedselbank

17-12 “We konden 20 kratten vullen met allerlei producten: rijst, pasta, potten en blikken, chocola,…

Personeel en Opleiding

Opleidingsfonds voor metalektro komt met nieuw aanbod

15-12 In de eerder dit jaar afgesloten nieuwe cao Metalektro, die geldt tot en met…

Personeel en Opleiding

Geen zicht op hervatting cao-overleg

13-12 De Metaalunie krijgt vragen van lidbedrijven die, vooruitlopend op een nieuwe cao, per 1…

Bedrijf en Economie

Tweede ronde estafette stakingen

06-12 Op drie plaatsen in de regio Groningen zullen stakers zich digitaal registeren bij staakstraten…

Bedrijf en Economie

Binnenkort stakingen in kleinmetaal

01-11 Na een extra onderhandelingsronde op 14 oktober braken de bonden het overleg af en…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Bedrijf en Economie

‘Kennelijk heeft sector behoefte aan staking’

14-10 Zojuist boorden ze het cao-onderhandelingstraject de prut in. Een goede afspraak over reële arbeidsvoorwaarden…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X