Cellro automatiseert bewerking meerdere series in doorlopend proces

0

Twee innovaties van Cellro maken het mogelijk om met één automatiseringssysteem meerdere series binnen de range van 10-50 kg handelingsgewicht tot één onbemand doorlopend productieproces te combineren.

Beide innovaties zijn ontwikkeld voor Cellro’s Xcelerate automatiseringssysteem: de fiXture eXchange (voor frezen) en de Smart Gripper (voor draaien). Beide nieuwe technieken helpen op procesniveau hetzelfde doel te bereiken

Frezen
Voor frezen demonstreert Cellro de fiXture eXchange module, een uitbreiding waarmee men tot vier verschillende series aan producten onbemand kunt produceren. De module bestaat uit vier pallets met daarop automatische klemmen. De robot plaatst eerst de juiste pallet in de machine met een palletgripper. Vervolgens wisselt deze naar een productgripper, waarmee hij de gewenste materialen in de machine plaatst.

Draaien
Ook voor draaimachines biedt Cellro een oplossing bestaande uit meerdere technieken. De robot wisselt eerst de spantang van de hoofdspil, om vervolgens met een productgripper de juiste producten in de machine te plaatsen. Zodra de serie gereed is, gaat de robot zonder menselijke tussenkomst door met een nieuwe productcyclus. Omdat de productgrootte varieert, heeft Cellro een nieuwe Smart Gripper ontwikkeld met een groot slagbereik. Dankzij een slimme sensor is deze vrij op positie te programmeren, waarmee de techniek voor een brede range aan producten geschikt is. Dit biedt het cruciale voordeel dat er binnen klein-serie productie niet handmatig versteld hoeft te worden. Verspaners kunnen nu onbemand meerdere draaiseries combineren.
Op het eerste gezicht lijkt de Smart Gripper gelijk aan een servogripper. Hij maakt echter gebruik van lucht als betrouwbaar mechanisme voor solide productklemming. Daarnaast is deze Smart Gripper sterker, minder storingsgevoelig, lichter en compacter dan een servogripper – en voordeliger. De combinaties van nieuwe technieken maken het mogelijk om meerdere series achter elkaar onbemand te produceren. Zo kunnen verspaners ook voor kleine en sterk wisselende series efficiënt hun rendement verhogen. Bij de productie van kleinere series (low volume/high mix) kan een tot wel drie maal hogere machine-output gedurende avond, nacht en weekenden worden gerealiseerd. In bepaalde gevallen kan dit leiden tot een verdubbeling van de overall machine-output.