Centers nog vaak ondergeschoven kindje

Als de vraag wordt gesteld wanneer er voor het laatst een nieuw draaibankcenter is aangeschaft, moeten veel metaalbewerkers het antwoord nogal eens schuldig blijven. Toch hebben de meeste centers al een heel leven achter de rug en is er weinig acht op geslagen in welke conditie ze verkeren.

Dat zegt Jan Herweijer van Heku Tools, dat de centers van Bruckner in ons land op de markt brengt. “Bij het zoeken naar de juiste wisselplaat voor trillingvrij nadraaien blijkt menigmaal een versleten center de veroorzaker van het probleem”, zegt Herweijer. “Ook het vaak moeten corrigeren van coniciteit in het draaiwerk duidt in veel gevallen op een versleten of beschadigd center. Er gaan dus veel kostbare uren verloren door een probleem dat met een relatief kleine investering is op te lossen.”

Effect op slijpresultaat

Slijpcenters verkeren over het algemeen wel in een redelijke conditie omdat rondslijpers ze op de machine vrij eenvoudig kunnen naslijpen en omdat een slecht center zich in een rondslijpmachine eerder manifesteert. “Toch wordt ook hier nog vaak te licht gedacht over het effect van het center op het uiteindelijke slijpresultaat”, aldus Herweijer. “De onrondheid van een vast center kopieert zich namelijk onverbiddelijk op het werkstuk. Vaste centers zijn dus direct bepalend voor het slijpresultaat.

De centerboring in een werkstuk is vaak niet geslepen en voor slijpbegrippen dus per definitie onrond. De centerboring van het werkstuk roteert over het vaste (hardmetaal)center. Tijdens het slijpen zullen door slijtage van de centerboring steeds meer punten gaan dragen op het vaste center. Dragen deze punten op een onrond vast center dan zal het slijpwerk ook onrond worden! Is het center zuiver rond dan roteren deze punten op een rond lichaam en wordt het slijpwerk dus ook rond!”

Bruckner hardmetaalcenters

De rondheid van Bruckner hardmetaalcenters ligt standaard binnen 0,8 micron. De hoogprecisie uitvoering zelfs binnen 0,3 micron. Natuurlijk speelt ook de nauwkeurigheid van de morseconus een grote rol. Te denken valt aan de nauwkeurigheid van de hellingshoek, concentriciteit van de conus ten opzichte van de punt en de conditie van het oppervlak. Bruckner centers worden standaard vervaardigd met een conusnauwkeurigheid volgens AT4 (kalibernauwkeurigheid), en worden inductie gehard tot 60 HRC.

“Door uitgekiende productieprocessen en logistiek levert Bruckner topkwaliteit centers voor een concurrerende prijs. Heku Tools is als sinds 2007 exclusief importeur van Bruckner centers voor Nederland en daar zijn we best trots op”, besluit Jan Herweijer.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Loopt uw machinespindel gevaar?

14-02 Een nieuw bewerkingscentrum vertegenwoordigt ongeacht de grootte, het type, het model of het merk,…

Verspanen

Bruggereedschap met slimme demper voor kotteren met grote diameters

27-11 Dit innovatieve product markeert de komst van een nieuwe familie bruggereedschappen met de befaamde…

Verspanen

Big Kaiser breidt assortiment MEGA momentsleutels uit

18-10 Deze state-of-the-art moersleutels zijn voorzien van een koppelbegrenzer, waardoor hoge klemprecisie voor gereedschappen mogelijk…

Verspanen

Hoogwaardig tappen met Z-Pro VU gereedschappen van Yamawa

02-03 Yamawa, dat in Nederland wordt vertegenwoordigd door Heku Tools, is een wereldleider in de…

Verspanen

Snelle gereedschapswissel zonder frustratie

31-01 Deze houder overwint de problemen die vaak optreden bij het gebruik van ER-spantangen en…

Verspanen

Trillingsvrij fijnkotteren in kleine diameters

20-07 De twee nieuwe Smart Damper EWN fijnkotterkoppen maken voor het eerst trillingsvrije bewerking van…

Verspanen

Heku Tools introduceert NC4 instapklem voor drie- en vierassige bewerking

16-11 Heku Tools heeft twee nieuwe machineklemmen in het assortiment voor drie- en vierassige bewerkingen.…

Verspanen

Gereedschaphouder BIG Capto C4 geeft rust in de verspaning bij Heemskerk Fijnmechanica

28-09 Verspaners willen bij hun investeringen in dure bewerkingscentra en snijgereedschappen de gereedschaphouders nog wel…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?