Circulaire Geveleconomie wil duidelijkheid verschaffen

De brancheorganisaties binnen de Circulaire Geveleconomie streven naar een gelijk speelveld bij het opstellen van Levenscyclusanalyses (LCA) van kozijn-, raam- en gevelelementen. Daarom ligt nu de ‘Nederlandse aanvulling op de Product Category Rules (PCR) NEN-EN 17213:2020’ ter consultatie.

De ‘Nederlandse aanvulling op de Product Category Rules NEN-EN 17213:2020’ heeft tot doel duidelijkheid te verschaffen aan bedrijven over uitgangspunten, naamvoering en oplossingen voor de specifieke Nederlandse situatie.

Waar de Europese Product Category Rules uitgaan van complete producten, zijn in de Nederlandse Nationale Milieudatabase deelproductkaarten voor bouwproducten meer gangbaar. Denk bijvoorbeeld aan een deurblad in plaats van een hele deurset of aan het glas los declareren van de raamkozijnen.

Tijdelijke oplossing

De ‘Nederlandse aanvulling op de Product Category Rules NEN-EN 17213:2020’ heeft tot doel duidelijkheid te verschaffen aan bedrijven over uitgangspunten, naamvoering en oplossingen voor de specifieke Nederlandse situatie. Er wordt vanuit gegaan, dat dit een tijdelijke oplossing betreft. Dit, totdat deze bouwproducten onder de nieuwe Europese Verordening Bouwproducten (Construction Products Regulation – CPR) valt en er vanuit Europa wordt geharmoniseerd.

Uitgangspunt voor de Nederlandse aanvulling zijn de Europese ‘Product Category Rules (PCR) volgens NEN-EN 17213:2020 en: Ramen en deuren – Milieuverklaringen van producten – Productcategorieregels voor ramen en deuren’. Het geeft duiding aan de samenhang met de bepalingsmethode ‘Milieuprestatie Bouwwerken’ en de Milieu Prestatie Berekeningen.

Voor de consultatie zie website, menu-optie ‘Consultatie’. Daar treft u het document aan en kunt u reageren tot 17 juli 2024, 12.00 uur.

De Circulaire Geveleconomie is een initiatief van vijf brancheorganisaties in de gevelbouw: de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG), Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG), Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBVT), Bouwend Nederland Vakgroep GLAS met Vlakglas Recycling Nederland (VRN) en Algemene Branchevereniging Hang- en Sluitwerk (VHS).

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Rijksoverheid onderstreept belang van een Circulaire Geveleconomie

29-03 De betrokken brancheorganisaties zijn verheugd dat beide bewindspersonen het akkoord hebben ondertekend. Ook hoofdrol…

Toeleveren

Akkoord over circulaire geveleconomie

05-02 In deze kringloop heeft CO2  reductie naast circulariteit een hoofdrol. Met het ondertekenen van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV