Danieli en Tenova gaan basic engineering doen voor Groen Staal-plan Tata Steel

Tata Steel Nederland heeft Danieli en Tenova contracten gegund voor de basic engineering van een Direct Reduction Plant (DRP), een Electric Arc Furnace (EAF) die in IJmuiden komen te staan.

CEO Hans van den Berg van Tata Steel Nederland (tweede van links) in overleg met mensen Danieli en Tenova.

Danieli is een wereldwijde leverancier van technologie voor de ijzerproductie. Tenova is een pionier in directe reductie, het ontwerpen en leveren van geavanceerde DR-installaties.

Engineeringpakket voor vergunningsaanvraag

De basic engineering omvat de uitwerking van een conceptueel ontwerp in een basisontwerp waarin onder andere de capaciteit, procescondities en layout worden bepaald en vastgelegd.  Dit moet resulteren in een engineeringpakket dat de basis vormt voor de vergunningsaanvraag voor de eerste fase van Tata Steel’s Groen Staal-plan. Het streven is om voor het einde van dit jaar de benodigde vergunningen aan te vragen.

‘Vraag naar staal blijft’

“Staal is het metaal van de energietransitie. Al meer dan een eeuw wordt het toegepast in gebouwen, treinen en allerlei gebruiksvoorwerpen, en meer recent in windturbines, zonnepanelen, elektrolysers, waterstofleidingen en elektrische auto’s. De vraag naar staal blijft, waarbij de behoefte aan gerecycled en duurzaam geproduceerd staal toeneemt”, aldus Hans van den Berg, CEO van Tata Steel Nederland.

Impact op leefomgeving

Hij vervolgt: “Door onze ligging aan de Noordzee is IJmuiden een van de beste locaties in Europa om de transitie te maken naar een meer verantwoorde staalproductie – schoon, groen en meer circulair. En we werken hard om die ambitie waar te maken. Tegelijkertijd zetten wij ons in voor de oproep van onze stakeholders om de impact van ons bedrijf op de directe leefomgeving versneld verder te minimaliseren. Dit is ook in ons belang. Een schonere staalproductie en het tegengaan van de klimaatverandering tolereren geen uitstel.”

De basic engineering omvat de uitwerking van een conceptueel ontwerp in een basisontwerp waarin onder andere de capaciteit, procescondities en layout worden bepaald en vastgelegd voor Tata Steel Nederland in IJmuiden.

De basic engineering omvat de uitwerking van een conceptueel ontwerp in een basisontwerp waarin onder andere de capaciteit, procescondities en layout worden bepaald en vastgelegd voor Tata Steel Nederland in IJmuiden.

Eind april heeft het kabinet formeel besloten dat het de plannen van Tata Steel om te verduurzamen, sneller wil uitvoeren. Nu het kabinet heeft besloten wat het onderhandelingsmandaat van demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat en demissionair staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat is, zijn de onderhandelingen gestart met Tata Steel om te komen tot een juridisch bindende en afdwingbare maatwerkafspraak.

De focus van Tata Steel ligt nu volledig op de eerste fase van haar Groen Staal-plan. Wanneer de maatwerkovereenkomst met de overheid een feit is, kunnen de artikelen die een lange levertijd hebben besteld worden, zodat het bedrijf op schema ligt voor 2030.

Route naar volledige CO2-neutraliteit in 2045

De komende jaren transformeert Tata Steel Nederland naar een schoon, groen en circulair staalbedrijf. Het bedrijf streeft ernaar om het volledige productportfolio te produceren zonder concessies te doen aan de kwaliteit en om in 2045, als een van de eerste grote staalfabrieken ter wereld, volledig CO2-neutraal te zijn.

Tata Steel voert haar Groen Staal-plan in drie fasen uit. De eerste fase wordt al in 2030 in gebruik genomen en bestaat uit 1 DRP en 1 EAF ter vervanging van Hoogoven 7 en Kooks- en Gasfabriek 2 (KGF2). Dit betekent 40% minder CO2-uitstoot. Ook wil het bedrijf maatregelen nemen om de emissies en fijnstofuitstoot verder terug te dringen en meer schroot in te zetten bij de productie van staal (van 17% naar 30%).

In de tweede fase van de transitie streeft Tata Steel naar het sluiten van Hoogoven 6 en Kooks- en Gasfabriek 1 (KGF1), wat moet leiden tot een totale CO2-reductie van circa 80%. In de jaren daarna, met als einddoel 2045 zal Tata Steel vervolgens volledig CO2-neutraal worden.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Principeakkoord Tata Steel en Gedia voor levering Zeremis groen staal

28-02 Het Duitse bedrijf ontwikkelt en produceert lichtgewicht structurele carrosseriedelen en chassiscomponenten voor veel toonaangevende…

Materialen

‘Groeien met Groen Staal’ kan starten

14-02 Dat betekent dat dit 8-jarige programma, dat is ontwikkeld door een consortium van 31…

Materialen

Groen staal als alternatief voor klassiek staal

13-11 Het event start na de inloop en een lunch met een rondleiding bij MCB.…

Materialen

Tata Steel lanceert milieuvriendelijke bezorgservice

13-11 Hiermee kunnen klanten hun zogenaamde scope 3-emissies en andere emissies die verband houden met…

Materialen

Tata Steel gaat in staalproductie CO2-arm zink gebruiken

12-09 De gesloten overeenkomst dekt een aanzienlijk deel van Tata Steel’s zinkbehoefte en stelt bijvoorbeeld…

Materialen

Tata Steel versterkt samenwerking met Wuppermann

28-08 Met het versterken van hun samenwerking onderstrepen de bedrijven hun commitment aan het leveren…

Materialen

Distributeurs pakken rol in omschakeling naar groen staal

10-07 Zo brengt Kloeckner Metals Netherlands tegenwoordig de CO2-uitstoot in kaart voor de door de…

Materialen

Grootse modernisering hoogoven 6 Tata Steel

20-03 “Dit wordt de laatste keer dat we zo’n grootscheepse operatie bij een hoogoven uitvoeren”,…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV