Demcon levert eerste beademingssystemen op; met dank aan creativiteit toeleveranciers

Technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon heeft zijn eerste beademingssystemen opgeleverd. Mede dankzij de samenwerking met diverse industriële partners is het bedrijf er binnen een maand in geslaagd een compleet beademingssysteem te ontwikkelen, produceren en testen dat geschikt is voor de beademing van coronapatiënten op de intensive care.

Binnenkort zal Demcon in totaal 500 beademingssystemen leveren. Het ministerie van VWS zorgt voor de verdeling over de ziekenhuizen. “De overheid heeft het lef gehad een order voor 500 stuks bij ons neer te leggen. Want wij hebben al heel veel kennis en ervaring opgedaan met beademingstechnologie en -modules, maar we hadden nog nooit een compleet beademingssysteem geleverd”, aldus Demcon-CEO Dennis Schipper.

Het DemcAir beademingssysteem is gebaseerd op de beademingstechnologie van Demcon macawi respiratory systems voor inzet bij iedere patiënt, van tevroeggeborene tot volwassene. De losse beademingsmodules zijn al vele jaren in productie. Tot nu toe leverde Demcon deze modules aan de producenten van beademingssystemen in Duitsland, de VS, Mexico, China en Japan; vanuit China nam de vraag eind januari al sterk toe. De productie is inmiddels flink opgeschaald. Daarvoor zijn diverse maatregelen genomen: uitbreiding van het aantal productielijnen, intensievere samenwerking met toeleveranciers en training van productiemedewerkers, uit eigen huis en van collega-bedrijven.

Volwaardig beademingssysteem

Nu heeft Demcon dus naast die modules een volwaardig beademingssysteem ontwikkeld, in Nederland, voor de behandeling van (jong)volwassenen. Op donderdag 19 maart startte Demcon de voorbereidingen en op zondag 22 maart kwam de order van het ministerie voor het leveren van 500 stuks. Na succesvolle klinische testen op meerdere patiënten zijn nu – binnen een maand – de eerste exemplaren opgeleverd. Die termijn van een maand is uitzonderlijk kort, stelt Schipper. “Want ook al hadden we de beademingsmodule beschikbaar en hebben we het complete systeem zo eenvoudig mogelijk opgebouwd, het is en blijft complex. Zo’n beademingssysteem is van vitaal belang voor de IC-zorg, moet 100% veilig zijn voor de patiënt en eenvoudig te bedienen door de artsen en verpleegkundigen. We hebben daarom heel veel aandacht besteed aan de veiligheid en het bedieningsgemak en zorgvuldig getest.”

Het DemcAir beademingssysteem bevat, inclusief de centrale module, meer dan 200 verschillende componenten. Deze worden geleverd door diverse toeleveranciers.

Het DemcAir beademingssysteem bevat, inclusief de centrale module, meer dan 200 verschillende componenten. Deze worden geleverd door diverse toeleveranciers.

Intensieve samenwerkingen

Het DemcAir beademingssysteem is tot stand gekomen dankzij intensieve samenwerkingen, benadrukt Schipper. Samenwerking met partijen in de medische hoek, maar ook met industriële partners. Toeleveranciers moeten zorgen voor de tijdige levering van de essentiële componenten en submodules – het complete systeem, inclusief de centrale module, bevat meer dan 200 verschillende componenten. “Die betrekken wij van een groot aantal leveranciers. Samen met onze inkopers hebben de leveranciers alle mogelijke creativiteit ingezet om te zorgen voor voldoende aanvoer. Hier wil ik speciaal noemen Allied Motion, SPIE, VDL, 2E Interconnection, Hoerbiger, tbp electronics en CE Persluchttechniek. De testkennis van Dekra is eveneens onmisbaar. Natuurlijk gaat onze dank uit naar alle ruim veertig partners.”

VDL Groep

Drie VDL-bedrijven werken in sneltreinvaart mee aan de totstandkoming van honderden beademingssystemen van Demcon. Medewerkers van VDL ETG Precision, VDL Laktechniek en VDL Industrial Modules hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan onderdelen van Demcair. Bij VDL ETG Precision zijn alle benodigde nauwkeurige draai- en freesdelen gemaakt en dit VDL-bedrijf ondersteunt de montage van de systemen bij Demcon. VDL Industrial Modules heeft de engineering van het plaatwerk verzorgd en heeft in een zeer kort tijdsbestek zowel ontwerp, prototype als industrialisatie van diverse vervolgseries voor rekening genomen. VDL Laktechniek, expert op het aanbrengen van specialistische coatingen, voorziet de RVS-behuizing van verschillende afwerkingen en daarnaast zijn logo evenals benamingen van diverse aansluitingen middels zeefdruk aangebracht. “Onze bijdrage aan de beademingssystemen van Demcon is een mooi staaltje kracht door samenwerking”, stelt president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep. ”Doordat wij al deze expertise in eigen huis hebben, hebben onze bedrijven bijgedragen aan de enorme snelle levering aan de ziekenhuizen. Daarnaast is het natuurlijk geweldig om een relevante bijdrage te leveren aan systemen die grote invloed hebben op het herstel van patiënten die hard worden geraakt door het coronavirus.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

‘Slimme masten’ van VDL gaan wildgroei op straat tegen

13-07 Dit samenwerkingsverband komt op maatschappelijk verantwoorde en intelligente wijze tegemoet aan de toenemende vraag…

Toeleveren

Bouw nieuwe hoofdkantoor Demcon van start

26-01 Dennis Schipper, CEO van Demcon, zette met een druk op de knop de boorkraan…

Toeleveren

Toekomstbestendige productielijn in de maak

26-01 Ze hebben hiervoor een subsidie van 850.000 euro ontvangen uit het Europese Fonds voor…

Bedrijf en Economie

Hannover Messe verplaatst naar eind mei, begin juni

19-01 Dat is een uitstel van slechts vijf weken, want de Hannover Messe zou worden…

Toeleveren

VDL vonkenvanger verlaagt brandrisico

08-12 De VDL vonkenvanger voorkomt dat vonken, spatten en gloeiende delen in het filter binnen…

Personeel en Opleiding

Monteurs uitgezonderd van quarantaineplicht

02-06 De Eerste Kamer heeft onlangs ingestemd met een wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge…

Verspanen

De Verspaningstafel: “Corona geeft machine-ontwikkeling boost”

07-04 Machinebouwers hebben het afgelopen jaar niet op de rem getrapt als het op machine-ontwikkelingen…

Bedrijf en Economie

VDL positiever over 2021 ondanks uitdagingen van formaat

22-03 De gecombineerde omzet is in 2020 uitgekomen op 4,686 miljard euro, een daling van…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X