Deze voordelen bieden metaalconstructies uit staal

0

Of het nu gaat om gebouwen, voertuigen of machines: staal wordt wereldwijd beschouwd als een zeer populair bouwmateriaal in de productie en industrie en wordt steeds belangrijker op bijna alle gebieden van het dagelijks leven.

 

In vergelijking met andere grondstoffen bieden staalproducten veelbelovende voordelen, waardoor ze een enorm belangrijk materiaal zijn voor de huidige samenleving en voor toekomstige generaties.

Flexibiliteit
Staal is een veelzijdig materiaal dat relatief eenvoudig te monteren is en toch een zekere weerstand biedt. Versterkingen, uitbreidingen of aanpassingen kunnen zonder problemen worden uitgevoerd, waardoor een flexibel en modulair ontwerp mogelijk is.
Door het lichte gewicht is tevens het transport ongecompliceerd en blijven de kosten binnen de grenzen.

Economische efficiëntie
Met oog op de kosten-baten-factor  is staal dus ook een goede optie. Industrieel geprefabriceerde stalen platen, buizen en profielen, maken het mogelijk om constructies snel en eenvoudig te monteren, wat korte bouwfasen en nauwkeurige berekeningen bevordert.

Duurzaamheid
Een ander belangrijk argument ten gunste van de staalbouw is de duurzaamheid.

1. Recycling

Aangezien staal een eindige grondstof is die wordt gewonnen in wereldwijde ertslagen, is het des te belangrijker dat, waar mogelijk, veel van het metaalproduct wordt gerecycled. Dit gebeurt al tientallen jaren, want niet alleen het staal zelf, maar ook de bijproducten van de productie ervan worden gerecycled en daarmee terug in de materiaalkringloop gebracht. Deze omvatten bijvoorbeeld:

  • Meststof
  • IJzeroxiden
  • Teer
  • IJzer- en staalslak

Staalschroot wordt verzameld in geschikte recyclingbedrijven en versnipperd door speciale machines zoals schrootpersen en -scharen. Het afgewerkte materiaal kan dan zonder kwaliteitsverlies opnieuw worden gebruikt in objecten zoals wasmachines, fietsen en drankblikjes. “Multirecycling” is de naam van deze procedure. Hiermee wordt uit één ton staal wel tot vier ton nieuwe staalproducten geproduceerd. Daarnaast wordt hierdoor in de mijnbouw wel tot 1,5 ton ijzererts bespaard.

2. Nieuwe productietechnologieën

Staal is een legering van ijzer en een beperkte hoeveelheid koolstof. Afhankelijk van het type product wordt in sommige productieprocessen chroom toegevoegd, waardoor het materiaal onder invloed van warmte kan worden vervormd. Om het recyclingpercentage te verhogen, probeert de staalindustrie verdere milieuvriendelijke productieprocessen te ontwikkelen en beschikbaar te stellen voor de commerciële markt. De nieuwste technologieën zijn er al in geslaagd om de CO2-uitstoot in werkprocessen met meer dan 50 procent te verminderen. Er zijn ook gecertificeerde etiketten die de consument als leidraad kan gebruiken bij de aankoop van een duurzaam geproduceerd product. DUBOkeur is een van deze kwaliteitskeurmerken en garandeert een milieuvriendelijke staalproductie. Het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) levert hiervoor wetenschappelijk bewijs met behulp van de nationaal erkende levenscyclusanalysemethode.

3. Logistieke optimalisatie

Steeds meer fabrikanten verplichten zich er ook toe om regelmatig de omstandigheden van hun logistiek op het gebied van milieuvervuiling te monitoren. Daarnaast wordt er gezocht naar een mogelijkheid tot verbetering. Efficiënte planningskwaliteit wordt vooral bereikt door:

  • inachtneming van de leveringsdata
  • optimaal gebruik van vrachtwagens
  • intelligente boordcomputers in bestelwagens
  • zinvolle routeplanning