Duurzame concept van Mewa is moderner en relevanter dan ooit
Mewa heeft de wind in de zeilen. Door diverse maatschappelijke trends is de levering van poetsdoeken, bedrijfskleding en PBM’s volgens een full-service concept voor veel bedrijven in de industrie een aantrekkelijke optie. Gebruik is tegenwoordig vaak belangrijker dan bezit. De aandacht voor duurzaamheid en Europese regelgeving op dat gebied, maken dat het hergebruik van poetsdoeken de voorkeur geniet boven weggooien. En in de felle concurrentiestrijd om goed personeel willen werkgevers hun medewerkers kunnen voorzien van veilige werkkleding, die er goed uitziet en comfortabel zit.
Mewa levert een complete dienstverlening, bestaande uit het beschikbaar stellen, leveren, ophalen en onderhouden van het textiel, alsook het herstellen en vervangen bij slijtage.
Maar een simpele reden voor het succes van Mewa is ook dat steeds meer ondernemers gewoon geen gezeur meer willen. “Ze willen niet dat er ineens geen schone poetsdoeken meer voorhanden zijn of dat een schone werkbroek in de juiste maat ontbreekt”, zegt Gerton Ruitenbeek, directeur van Mewa Textiel Service in Amersfoort. “Wij zorgen er met onze dienstverlening voor dat dat niet gebeurt.”
Steeds meer kleding
Ruitenbeek ziet de omzet van de Nederlandse Mewa-vestiging dan ook gestaag groeien. Van 6,3 miljoen in 2023 naar 7,4 miljoen euro vorig jaar. En er is volgens hem nog veel meer groei mogelijk. “Vooral de kleding heeft zich in de afgelopen 2 jaar enorm ontwikkeld. Waar we eerst meer dan 80 procent van de omzet uit de poetsdoeken haalden, komt nu meer dan de helft voor rekening van de kleding.” Mewa Nederland bestaat al sinds 2008 en telt 25 medewerkers. Zij verwerken jaarlijks zo’n 9,3 miljoen poetsdoeken en ons land kent ongeveer 4400 dragers van Mewa werkkleding. In Amersfoort bevinden zich kantoren, een showroom en een magazijn. Er worden hier geen poetsdoeken en kleding gewassen. Dat gebeurt bij zusterbedrijven in België en Duitsland.

Gerton Ruitenbeek, directeur van Mewa Textiel Service in Amersfoort, ziet nog veel groeimogelijkheden voor Mewa in Nederland.
Complete dienstverlening
Mewa Nederland is onderdeel van het Duitse moederconcern Mewa Textil-Service. Dit levert poetsdoeken, werkkleding, beschermende kleding, schoonloopmatten en olieopvangmatten, handdoekrollen en ook milieuvriendelijke onderdelenreinigers aan kleine en grote bedrijven. Dat gebeurt met een complete dienstverlening, bestaande uit het beschikbaar stellen, leveren, ophalen en onderhouden van het textiel, alsook het herstellen en vervangen bij slijtage. Dit duurzame herbruikbare principe ontzorgt bedrijven, bespaart grondstoffen en is milieuvriendelijk. Mewa heeft 51 vestigingen in Europa, telt 6600 werknemers en boekte in 2024 een omzet van bijna 940 miljoen euro. De doelstelling is om te groeien naar 1,2 miljard in 2030.
Het begon met poetsdoeken
Het succesverhaal van de textieldienstverlener begon al meer dan 100 jaar geleden. Met de groeiende productiviteit in de industrie steeg ook de behoefte aan poetsdoeken. Voordien kwamen die na éénmalig gebruik terecht op de afvalberg. Herrmann Gebauer, ondernemer uit Saksen, kwam op het innovatieve idee om gebruikte poetsdoeken niet langer weg te gooien maar bij de klanten op te halen, te wassen en weer schoon aan te leveren. In 1908 richtte hij de Mechanische Weverij Altstadt op, kortweg Mewa, om poetsdoeken aan te bieden in een systeem voor hergebruik. Dit bewezen duurzame concept is vandaag moderner en relevanter dan ooit. De onderneming wast ondertussen jaarlijks 1,2 miljard poetsdoeken die ingezet worden voor het poetsen van machines en apparaten. Ook werkkleding, beschermende kleding, schoonloopmatten en biologische onderdelenreinigers behoren tegenwoordig tot het aanbod. Momenteel vertrouwen meer dan 200.000 klanten actief in de industrie, handel, ambacht en gastronomie op de service van Mewa. Over heel Europa dragen tot meer dan 1,1 miljoen werknemers werkkleding van Mewa.

Mewa beschikt in Amersfoort over kantoren, een showroom en een magazijn. Er worden hier geen poetsdoeken en kleding gewassen. Dat gebeurt bij zusterbedrijven in België en Duitsland.
Milieuverantwoordelijkheid
Sinds meer dan dertig jaar komt het sparen van energiebronnen en milieubescherming bij Mewa op de eerste plaats. Het spaarzaam inzetten van grondstoffen en de bescherming van het milieu hebben prioriteit in de bedrijfsstrategie. Door eigen technische ontwikkelingen heeft het bedrijf voortdurend bijgedragen aan de verbetering van milieutechnologie in de industrie. De service omvat advies over welk textiel het juiste is voor de betreffende toepassing, de levering en het wassen en verzorgen van poetsdoeken, matten en kleding. Het gebruik van zoet water en primaire energie houdt men hierbij zo laag mogelijk, omdat Mewa er voortdurend naar streeft om de best mogelijke resultaten te behalen met een minimum gebruik aan hulpbronnen, d.w.z. met steeds minder energie, water en wasmiddel.
Verbruik schoon water gehalveerd
In vergelijking met traditionele wasprocessen bespaart Mewa op basis van haar technische knowhow tot 50 % water dankzij een speciaal recyclagesysteem voor spoel- en waswater. De zogenaamde ‘watervaltechnologie’ filtert nog bruikbaar waswater uit de laatste spoelgangen. Het gerecycleerde water kan dan voor volgende wasbeurten ingezet worden. Er wordt gewassen met biologisch afbreekbare was- en washulpmiddelen in een zo gering mogelijke dosering. Alle installaties werken met automatische processturingen en op basis van geteste en gedocumenteerde empirische waarden. De samenstelling en de hoeveelheid wasmiddel nodig om een optimale reinheid te bereiken, wordt niet overgelaten aan het toeval. Tegenover traditionele wasmethodes wordt het milieu hierdoor tot 85% minder belast.

Het succesverhaal van Mewa is begonnen met het innovatieve idee om gebruikte poetsdoeken niet langer weg te gooien maar bij de klanten op te halen, te wassen en weer schoon aan te leveren.
Energie uit vette poetsdoeken
Door een meerfasige recuperatie van de warmte uit de was- en drooginstallaties door middel van warmtewisselaars daalt het energieverbruik voor het verwarmen van water en bedrijfsgebouwen. Hierdoor bespaart Mewa jaarlijks veel stookolie. Dankzij het thermisch benutten van uitgewassen afvalstoffen – hoofdzakelijk oude oliën en vetten uit poetsdoeken – dekt Mewa tot 80 % van de energiebehoefte van de droog- en wasstraten. Uit milieubeschermingsoverwegingen zijn de daarvoor noodzakelijke stoomketelinstallaties uitgerust met hoge temperatuur verbrandingskamers en rookgaswassers. De uitgestoten lucht wordt pas na een grondige zuivering afgeleid. Dankzij dit thermische gebruik van gerecycleerde olie wordt primaire energie bespaard.
Schoon afvalwater
In de afvalwaterverwerking haalt Mewa met 99,8 % een reinigingsgraad hoger dan wettelijk vereist. Al in 1975 trad bij Mewa de eerste in eigen beheer ontwikkelde installatie voor afvalwaterverwerking in werking. Even snel en intensief ontwikkelde zich de interne technische knowhow: de meeste proces- en milieu-installaties in de fabrieken, zoals wasstraten, drogers, zones voor kwaliteitscontrole, afvalwaterinstallaties en de olieverbranding voor recycling zijn ofwel eigen ontwikkelingen ofwel installaties die met Mewa-knowhow door bekende machinebouwers verder ontwikkeld werden.

Momenteel vertrouwen meer dan 200.000 klanten actief in de industrie, handel, ambacht en gastronomie op de service van Mewa.
Recyclage bij poetsdoeken
Duurzaam ondernemen begint bij Mewa al bij de productie. De poetsdoeken zijn voor circa 50% samengesteld uit gerecycleerde garens. Zelfs de katoenvezels die bij het weven van de doeken vrijkomen, worden opnieuw gebruikt. Ze worden verzameld en verwerkt tot isolatiemateriaal, dat bijvoorbeeld wordt ingezet in de automobielproductie. En ten slotte is ook de dienstverlening van het bedrijf milieubeschermend in de praktijk, aangezien Mewa-doeken tot 50 keer gewassen en hergebruikt worden. Papieren doeken of stoffen doeken belanden daarentegen al na éénmalig gebruik bij het afval.