Econox verbetert snijproces met Yawei laser

Nardo Machines & Services brengt als leverancier van machines voor plaatbewerking en HVAC- en isolatietechniek al jaren de Yawei CNC-gestuurde ponsnibbelmachines op de markt. Tegenwoordig levert het bedrijf van Peter Plomp echter ook de lasersnijmachines van deze fabrikant. Begin dit jaar is een Yawei vlakbedlaser geplaatst bij Econox in Eindhoven en de volgende laser is onderweg naar een ander bedrijf.

De Yawei lasersnijmachine is inmiddels ruim een half jaar operationeel bij Econox en bevalt ontzettend goed. Het snijproces gaat inderdaad veel sneller en – minstens zo belangrijk – de kwaliteit is veel beter.

Econox is leverancier van luchtbehandelings- en ventilatieproducten. Het bedrijf produceert deze zelf en handelt ook in producten van andere fabrikanten. “Het doel is dat klanten bij ons het complete plaatje in luchtbehandeling van A tot Z kunnen bestellen”, zegt Gijs van den Oever. Hij is productiemanager en verantwoordelijk voor de productieafdeling bij Econox, dat de afgelopen jaren razendsnel is gegroeid. Hierdoor is ook zijn afdeling flink uitgebreid, zowel in medewerkers als in machines.

Omslagpunt van plasma naar laser

De productieafdeling snijdt vrijwel uitsluitend aluminium – niks dikker dan 2 mm – en daarnaast een beetje gegalvaniseerd staal en RVS. Dat gebeurde altijd op een plasmasnijmachine. De wens om het snijproces een kwaliteitsimpuls te geven en te versnellen bestond al langer, maar was lange tijd niet haalbaar. Door de sterke groei produceert Econox nu echter genoeg aantallen om de investering in een laser rendabel te maken. Bovendien zijn de laatste jaren diverse lasermerken met een interessant prijsniveau op de markt gekomen. Zo kwam het omslagpunt.

Econox heeft een langdurige relatie met Peter Plomp, die verder teruggaat dan 2016, toen hij met Nardo voor zichzelf begon. Nardo doet onderhoud aan het machinepark en heeft al diverse machines geleverd. Dus toen een laser in beeld kwam, werd ook Plomp gevraagd een aanbod te doen. “Hij kon met Yawei een kwalitatief goede machine voor een betaalbare prijs leveren”, aldus Gijs van den Oever. “We weten uit ervaring dat hij staat voor onderhoud en service. Hij zorgt er hoe dan ook voor dat de machine werkt.”

Betere snijkwaliteit

Nardo heeft dat vertrouwen niet beschaamd. De Yawei lasersnijmachine is inmiddels ruim een half jaar operationeel bij Econox en bevalt ontzettend goed. Het snijproces gaat inderdaad veel sneller en – minstens zo belangrijk – de kwaliteit is veel beter. De laser snijdt hoognauwkeurig, waardoor de producten van Econox er nog beter uitzien en de verdere verwerking van de snijdelen makkelijker verloopt. Ronde gaten zijn ook echt 100 procent rond. Het is niet meer nodig om gaten voor de zekerheid wat groter te snijden dan echt nodig is als twee delen in elkaar moeten vallen en deze gaten dan later dicht te lassen. “We durven nu de onderdelen precies passend van de laser te laten komen”, zegt Van den Oever, die ook het nabewerken sterk heeft zien afnemen. “Plasma moest je altijd afbramen, de laser kun je netjes instellen. Dan snijdt ie iets minder snel, maar nog altijd veel sneller dan plasma, en hoef je niks meer af te bramen.”
Econox snijdt uitsluitend eigen producten tot maximaal 2 mm dik.

Daarom volstaat een 1,5 kW laserbron. Deze is van YPG; een kwaliteitsproduct, zoals als alle componenten in de machine kwaliteitsproducten zijn. “Anders zou ik deze machines niet eens willen leveren”, zegt Peter Plomp. “De machine bij Econox geeft nul problemen en draait perfect. Yawei heeft ook al zeventig machines van het zelfde type in Duitsland geplaatst. Het zijn gewoon goede machines.”

Duurzaam bedrijfspand

Op METAVAK kan Plomp alles vertellen over de lasersnijmachines en alle andere machines in zijn assortiment en de mogelijkheden van Nardo op het gebied van reparatie en onderhoud. Onlangs is het bedrijf verhuisd van Ridderkerk naar Hendrik Ido Ambacht. Het nieuwe pand is vijf keer zo groot, heeft meer kantoorruimte en een showroom die is gescheiden van de werkplaats, waardoor de rolvormers, rollenwalsen, plasmasnijmachines en andere machines optimaal kunnen worden gedemonstreerd.

“Deze verhuizing geeft aan dat we aardig zijn gegroeid en echt aan de toekomst denken”, aldus Plomp. Nardo is nu gevestigd op het circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom in Hendrik Ido Ambacht, pal aan de A16. Alle materialen die hier worden gebruikt voor gebouwen, straten en omgeving zijn 100 procent recyclebaar. Dat betekent dat de materialen van goede kwaliteit zijn, een lange levensduur hebben en telkens opnieuw kunnen worden gebruikt. Bovendien heeft het pand geen gasaansluiting en ligt het dak vol met zonnepanelen. “Ik kan je verzekeren dat dat bij de huidige energieprijzen erg fijn is”, aldus Peter Plomp.

Nardo Machines en Services
Stand D130

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden

24-10 “We zijn nu 6 maanden live en steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden”,…

Automatisering

Onderscheidend vermogen van TFT

24-10 Vol passie heeft het sales-team van Tools for Technology bezoekers geïnformeerd over de vele…

Plaatbewerking

LBM introduceert machines van Warcom

13-10 Voor LBM betekent dit importeurschap een grote uitbreiding van de mogelijkheden. De in Zwijndrecht…

MetavakNieuws

METAVAK trekt 6.200 bezoekers

10-10 Daar was drie dagen lang veel te beleven op de beursvloer. De exposanten toonden…

Verspanen

Hoffmann laat verspaners binnen vier dagen onbemand produceren

06-10 Dat wordt geen eenvoudige klus, weet ook Peter Jansen, Automation Specialist bij Hoffmann Quality…

Verspanen

Dymato presenteert Hyundai Wia instapmodel voor vijfvlaks verspanen

06-10 De KF3500/5a is gebaseerd op de drie-assige verticale KF5600 van Hyundai Wia. In tegenstelling…

MetavakNieuws

Vandaag derde en laatste METAVAK-dag

06-10 Na de gebruikelijke rustige aanloop op de eerste beursdag, wisten de bezoekers uit de…

MetavakNieuws

Steeds meer gebruikers kiezen voor CAD oplossing Hexagon

03-10 Designer is volgens ATS EdgeIT – dat hierover uitleg geeft op METAVAK – een…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen