Encoders voor extreme omstandigheden

Tevel presenteert Heavy-Duty en ATEX encoders van Lika Electronics. Het betreft een uitgebreid assortiment, ontworpen voor inzet in verschillende extreme omstandigheden.

Het uitgebreide assortiment Heavy-Duty en ATEX encoders van Lika Electronics is ontworpen voor inzet in verschillende extreme omstandigheden.

Het gaat dan om extreme omstandigheden, zoals: Olie- en gasfaciliteiten, offshore- en maritieme installaties, on/off-shore windturbines, scheepsbouwindustrie, zware voertuigen en bouwmachines, mijnbouw, ijzer- en staalindustrie, chemische industrie, voedingsmiddelen industrie, benzineraffinaderijen, laboratoria, verfmachines en kunstmestfabrieken.

Heavy-duty encoders

Elke extreme omstandigheid stelt speciale eisen aan de componenten. Hiervoor heeft Lika een reeks Encoders ontwikkeld. De heavy-duty encoders hebben robuuste behuizingen gemaakt van extra dik aluminium of roestvrij staal en over heavy-duty kogellagers. Deze lagers zijn bestand tegen zware mechanische stress, schok- en vibratiebestendig, en kunnen tegen zware axiale en radiale asbelastingen.

Frameless encoders

Voor deze kritische toepassingen zijn frameless encoders ook een prima oplossing. Door de afwezigheid van een kogellager gaat het hierbij over een contactloze uitvoering. Mede door het magnetisch uitlezen van de encoderdata en een met hars ingegoten elektrisch circuit met speciale oppervlaktebehandeling en afdichting, zijn deze optimaal beschermd en bestand tegen zoutwatercorrosie, reinigingsmiddelen en chemische verontreinigingen.

Het assortiment van heavy-duty encoders omvat zowel optische als magnetische meettechnologie. De geselecteerde hoogwaardige elektronica componenten zijn over gedimensioneerd en in hars-gegoten. Tevens zijn ze bestand tegen grote temperatuurschommelingen tot -40°C / +100°C. Signalen over lange afstanden, tot wel 300 mtr, zijn mogelijk door Power Push-Pull en Power Line Driver output circuits.

Om betrouwbaarheid te verbeteren en de veiligheid van gegevens verder te vergroten bevat het assortiment ook redundante encoders met afzonderlijke sensoren en/of onafhankelijke galvanisch gescheiden dubbele uitgangscircuits, voeding-circuits, bedrading en dubbele encoders.

ATEX encoders

ATEX-encoders zijn ontworpen voor een breed scala aan kritieke toepassingen in explosiegevaarlijke omgevingen.

  • XC77 en XAC77 series ATEX gecertificeerde incrementele en absolute encoders; het zijn ‘high protected’ categorie 2 gecertificeerde encoders. Ze bieden een luchtdichte, explosieveilige en drukvaste behuizing en hoog ontstekings-beschermingsniveau, tegen zowel gas- als stof-explosieve atmosferen.
  • ATEX-encoders zijn bestemd voor gebruik in de zones 1, 2, 21 en 22 en in de temperatuurklasse T6 (T85°C).
  • SMLAX + MRx incrementele en absolute modulaire encoder zijn IECEx- en ATEX-gecertificeerd voor gebruik in potentieel explosiegevaarlijke gebieden waarbij gebruik wordt gemaakt van brandbare gassen en zodanig zijn gemarkeerd als  Zone 2, Gasgroep IIC en Temperatuurklasse T4 (-10°C +85°C);  ATEX categorie is 3G.
  • XAC80, IX58 en CX58 serie ATEX gecertificeerde encoders zijn incrementele en absolute encoders die zijn ontworpen om een “standaard bescherming” te bieden in een potentieel explosieve omgeving (categorie 3) en zijn toepasbaar in de zones 2 en 22 en geschikt voor een temperatuurklasse T5 (100°C).

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Tevel vertegenwoordigt sensoren Precitec

15-02 Precitec (ook bekend van de lasersnijkoppen) ontwikkelt en produceert hoogwaardige optische sensoren voor zeer…

Werkplaatstechniek

Heidenhain levert robuuste encoders van Leine Linde

07-12 Heidenhain Nederland is sinds 1 december distributeur van de encoders van Leine Linde voor…

Automatisering

Encoder in compacte behuizing

25-06 Tevel presenteert de I30 incrementele roterende encoder van Lika Electronic. Deze heeft een robuuste…

Automatisering

CB62 encoder voor direct-drive motoren

01-06 Tevel presenteert de CB62 encoder, ontworpen voor het verhogen van de efficiency van moderne…

Automatisering

Lineaire pulsgevers

23-05 Tevel presenteert de nieuwe lineaire pulsgevers SME53 en SME54 van Lika Electronic. De SME53…

Geen categorie

Roterende impulsgevers voor hoge asbelastingen

24-07 Heidenhain heeft zijn reeks absolute multiturn impulsgevers met de inductieve aftasting met de RIQ…

Geen categorie

Nieuwe inductieve absolute impulsgevers met holle as

26-06 Heidenhain biedt met de serie ECI/EBI 100 een nieuwe generatie inductieve absolute impulsgevers. Deze…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen