EPM bouwt plasmasnijmachines vanuit de praktijk

Plasmasnijden is al vele jaren een van de activiteiten van toeleverancier Martien Welten Metaaltechniek in Beringe, maar eigenaar Martien Welten had steeds het gevoel dat er veel te verbeteren viel aan de machines waarmee hij en zijn medewerkers sneden. Hij rook kansen en heeft daarom het nieuwe bedrijf EPM Automation opgericht, producent van CNC-gestuurde plasmasnijmachines. Deze machines worden ontwikkeld en gebouwd vanuit een jarenlange praktijkervaring met snijden. Er zijn al drie modellen leverbaar: de Starline, de Combiline en de Tubeline. Binnenkort komt daar het instapmodel Easyline bij.

Martien Welten weet nog precies wanneer hij definitief de knoop doorhakte om zelf plasmasnijmachines te gaan bouwen. “Dat was direct na het bezoek aan de Euroblech in Hannover in 2010.  Ik zag daar weinig innovaties in de snijmachines, terwijl ik gewoon wist dat er allerlei kansen lagen om die machines te verbeteren.”

Met groot enthousiasme sloeg Welten – liefhebber van techniek en het bedenken van oplossingen – zelf aan het ontwerpen. Vele, vele uren heeft hij daar in geïnvesteerd. “Ik wil beslist niet arrogant zijn, maar vanuit onze eigen praktijk weet ik precies waar bedrijven die snijden behoefte aan hebben. Juist daar heb ik op ontwikkeld.”
Dat betekent allereerst dat alle EPM modellen een hoge dynamiek hebben; de snelheid van accelereren is hoog dankzij de lineaire geleidingen op alle assen. Veel aandacht wordt ook besteed aan de nauwkeurigheid van het snijden. Daarom hebben de machines een eigen hoogteregeling voor het correct instellen van de lichtboog.

Ergonomie
Vooral de ergonomie staat bij de ontwikkeling van de machines voorop. Niet voor niets is gekozen voor de naam EPM. Dat staat voor Ergonomic Precision Machine. Welten: “Je moet soms bijna een acrobaat zijn om gesneden producten van de snijtafel te halen. Daar hebben we heel erg op gelet. Onze machines zijn gemakkelijk te beladen en ontladen.”
Verder beschikken de EPM machines over een aantal handige mogelijkheden, die het leven van de operator een stuk plezieriger en eenvoudiger maken. Zo gaat de afzuiger automatisch aan en keert de brug met de snijkop na het snijden automatisch terug naar de beginpositie. Snij-onderdelen kunnen netjes opgeborgen worden in een vak in het besturingspaneel. Onder de brandsnijtafel bevindt zich een ladensysteem. Kleine gesneden productjes vallen daar in en kunnen zo onder de machine worden uitgetrokken. Ook het schoonhouden van de machine is eenvoudig, omdat alle kabels zijn weggewerkt.

Thermal Dynamics
Welten heeft bij de ontwikkeling van zijn machines hulp gehad van verschillende kanten. In zijn bedrijf was al een trainings- en democentrum gevestigd van Thermal Dynamics. De mensen van Thermal Dynamics hebben meegekeken en zij leveren de plasmabronnen met slangenpakketten en toortsen voor de machines. Ook bij de besturing heeft Welten hulp gehad. De basis daarvan wordt gevormd door een bestaand softwarepakket van een Duitse leverancier. Daar is van alles omheen gebouwd.
De machines zijn voorzien van allemaal eerste klas componenten, ze worden in Nederland gebouwd en voldoen volledig aan de West-Europese maatstaven. Voordat ze naar de klant gaan worden de machines in de werkplaats bovendien helemaal getest. Dat zijn allemaal aspecten, die natuurlijk van invloed zijn op de prijs. Daarmee kiest Welten niet voor de makkelijkste weg. In de huidige markt wordt immers erg op de prijs gelet. Maar Welten is  overtuigd van de kansen voor zijn machines. “Klanten onderschatten vaak de problemen die ze tegenkomen bij het snijproces. Die problemen willen wij voorkomen. EPM Automation wil een partner zijn. Een goed advies en een goede machine staan bij ons voorop. Goed luisteren naar de klant is een speerpunt, evenals samen tot een oplossing komen voor een zo goed mogelijk eindresultaat.”

Modellen
Het leveringsprogramma omvat in eerste instantie drie modellen. Dat is allereerst de Starline. Deze is vooral geschikt voor bedrijven die veel dun plaatmateriaal (tot maximaal 20 mm) snijden. De Combiline is een machine met een separate brug met losse tafel. Dit is een veelzijdige machine, waarop meerdere snijkoppen kunnen worden geplaatst. De combinatie met autogeen snijden is op deze machine mogelijk. Het derde model is de Tubeline voor het snijden van buizen. De ontwikkeling van een vierde model is in een vergevorderd stadium. Dit is het instapmodel Easyline, uitgerust met een Thermal Dynamics Cutmaster A-120.
Alle machines worden gebouwd volgens een modulair concept. Dat betekent dat elke machine binnen twee à drie maanden kan worden gebouwd.  De Starline heeft een drietal standaard afmetingen, de Combiline en de Tubeline kunnen in elke gewenste lengte en breedte worden geproduceerd.

EPM heeft van alle drie types al machines gebouwd. In Duitsland zijn al twee Combilines in bedrijf. Ook is al een Tubeline bij een klant geplaatst. Een Starline staat als demomachine in de showroom in Beringe. Welten wil nu eerst bekendheid aan zijn machines geven op de Nederlandse markt. “Er lopen diverse projecten. Ik hoop een aantal machines te plaatsen, die als referentie kunnen dienen, en van daaruit de zaak uit te bouwen.”

EPM Automation beschikt over een eigen website waarop uitgebreide informatie staat over alle modellen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Productie industrie ruim 2 procent lager in februari

10-04 Ruim de helft van de bedrijfsklassen in de industrie produceerde in februari minder dan…

Verspanen

Cleanroom tools & equipment

10-04 Van Mierlo is preferred supplier voor diverse grote spelers in de hightech industrie waarvoor…

Verspanen

Eenvoudige, nauwkeurige instelling digitale kotterkop vermindert uitval

10-04 “Voor het nauwkeurig afstellen van kotterkoppen is meestal een ervaren operator nodig”, aldus Kavita…

Plaatbewerking

Mazak toont nieuwe CNC voor buissnijden

10-04 De FT-150 Fiber kan ronde, vierkante en rechthoekige buizen snijden met een diameter tot…

Verspanen

Altijd de perfecte smeermiddeloplossing

09-04 De technologische samenwerking tussen DMG Mori en Fuchs begon in 2014 met projecten in…

Verspanen

Industriële reinheidsketen komt bijeen op Clean Event

09-04 Vuildeeltjes en moleculaire verontreiniging van zelfs enkele nanometers kunnen funest zijn voor het functioneren…

Plaatbewerking

Extreem buigen zonder concessies

09-04 Door een hoge moeilijkheidsgraad van het buigen te combineren met de kwaliteit van het…

Automatisering

‘Investeren in software tegenwoordig vanzelfsprekend’

09-04 Van Leeuwen is al zo’n 30 jaar zelfstandig in de plaatwerkindustrie actief. Hij was…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV