Er is geen excuus. Maakindustrie moet starten met MBD

Model Based Definition (MBD) is een benadering die fabrikanten in staat stelt om productinformatie zoals geometrie, materialen, toleranties en andere belangrijke specificaties in een 3D-model vast te leggen, in plaats van afhankelijk te zijn van tekeningen op papier. Hierdoor kan het ontwerp- en productieproces sneller en efficiënter verlopen, met minder kans op fouten en misinterpretaties. Tijdens het MBD Solutions Event van Mikrocentrum eind november werd duidelijk dat de software die MBD mogelijk maakt langzaam maar zeker steeds toegankelijker wordt. Bovendien is er volgens Leo Broers van ASML geen excuus meer om niet met MBD te starten.

Het MBD Solutions Event van Mikrocentrum trok weer veel bezoekers. Het event laat zien dat het thema leeft in de maakindustrie en dat veel bedrijven opzoek zijn naar kennis en praktische oplossingen.

Model Based Definition wordt al enkele jaren voorgesteld als dé oplossing voor ingenieurs, fabrikanten en toeleveranciers om gemakkelijker en foutloos met elkaar te communiceren en samen te werken. Het concept wordt mede door grote OEM’s aangejaagd, met natuurlijk ASML als een van de drijvende krachten binnen de Nederlandse industrie. “De maakindustrie moet nu beginnen met MBD.

De software is beschikbaar, dus er is geen excuus meer om helemaal niets te doen. We weten al sinds 2018 dat het deze kant op gaat. Kom op mensen, aan de slag!”, roept Broers op tijdens het MBD Solutions Event. Bedrijven die nu niet anticiperen zullen volgens hem de boot missen en in de nabije toekomst buiten de toeleveringsketen vallen.

Even wat software aanschaffen?

Hoewel iedereen het met Broers eens is dat de maakindustrie richting MBD moet bewegen, werd er tussen de presentaties door onderling ook nog wel over wat obstakels gesproken. Een van de bezoekers, een directeur van een verspanend toeleveringsbedrijf met negen werknemers, geeft aan dat het allemaal niet zo heel eenvoudig is als wordt geschetst. “Even wat software aanschaffen om met MBD aan de slag te gaan is erg kort door de bocht.

Aan de ene kant gaat het gepaard met flinke investeringen en aan de andere kant is de software nog lang niet perfect. Het is nog een stap te ver om als klein bedrijf zo’n investering te doen en ook om de mensen vrij te maken om zich hierin te verdiepen. Dat neemt niet weg dat we de ontwikkelingen op de voet volgen want we zijn ons ervan bewust dat we niet om MBD heen kunnen.”

De software die nodig is om MBD te implementeren wordt steeds toegankelijker. SolidWorks MBD kan bijvoorbeeld de product- en fabricage-informatie (PMI) rechtstreeks in het 3D-model vastleggen. (Foto: SolidWorks)

De software die nodig is om MBD te implementeren wordt steeds toegankelijker. SolidWorks MBD kan bijvoorbeeld de product- en fabricage-informatie (PMI) rechtstreeks in het 3D-model vastleggen. (Foto: SolidWorks)

Software nog niet perfect

ASML, maar ook Rademaker (producent van machines voor de voedingsmiddelenindustrie), Thermo Fisher Scientific (elektronenmicroscopie), Raith (fabrikant van lithografiesystemen) en andere Nederlandse OEM’s die de transitie richting werken met 3D modellen met PMI (Product Manufacturing Information) zijn ingeslagen, zien dat tekortkomingen in software het grootste struikelblok vormen voor maakbedrijven. Ze hebben zich daarom aangesloten bij het MBD netwerk van Mikrocentrum om vooral gezamenlijk een signaal af te geven richting de software-industrie.

Teus van Vianen van Rademaker heeft zelf de tekortkomingen van software ervaren en weet dus maar al te goed waar maakbedrijven tegenaan lopen. Rademaker is een aantal jaren geleden gestart met het implementeren van MBD in haar operaties. “We zagen lang geleden al de toekomst voor model based werken, dus we zijn enkele jaren geleden gestart met het uitrollen van MBD binnen onze organisatie. In eerste instantie om de assemblageprocessen papierloos te maken en sinds twee jaar ook voor de productie.

De grootste uitdaging was de interactie tussen alle verschillende softwarepakketten”, aldus Van Vianen. Om haar machines te ontwerpen en te produceren maakt Rademaker gebruik van veel verschillende softwarepakketten, zoals SolidWorks, EdgeCAM, Boost van Trumpf, et cetera. Het combineren van deze pakketten bleek een uitdaging en Rademaker heeft veel tijd en moeite moeten besteden aan het ontwikkelen van eigen koppelingen en software. “Het is lastig om alle softwarepakketten volledig met elkaar te integreren omdat er nog geen standaard is.

Daar moeten we ons als sector hard voor maken. Het moet niet zo zijn dat we zelf de softwareconnecties moeten ontwikkelen.” Ondanks de uitdagingen die ze tegenkomen, zijn ze bij Rademaker erg tevreden met de implementatie van MBD. Het heeft hun productieproces gestroomlijnd en hen geholpen om efficiënter en nauwkeuriger te werken.

PMI kan in allerlei processen worden toegepast. Zo kan Zeiss PMI gebruiken om in Calypso een meetprogramma automatisch te genereren. Niet alleen is dit veel sneller, maar ook minder gevoelig voor fouten. (Foto: Zeiss)

PMI kan in allerlei processen worden toegepast. Zo kan Zeiss PMI gebruiken om in Calypso een meetprogramma automatisch te genereren. Niet alleen is dit veel sneller, maar ook minder gevoelig voor fouten. (Foto: Zeiss)

Blijf disruptief

Dat de verschillende software-oplossingen nog niet helemaal perfect zijn voor de volledige implementatie van MBD, zou maakbedrijven niet tegen moeten houden. Volgens Hans Priem van VDL ETG kan je tegenwoordig niet meer innoveren op complete datasets: “Bedrijven moeten innoveren op incomplete datasets. Dat is moeilijk als je geen toekomstvisie hebt. Maakbedrijven moeten zich daarom altijd de vraag stellen, wat moet er gebeuren om over vijf jaar ook nog succesvol te zijn.

Omdat het al lange tijd erg goed gaat in de industrie is die vraag bij veel bedrijven naar de achtergrond verdwenen en dat is op lange termijn funest. Mijn advies: Kijk om je heen. Kijk naar de succesformule van snelgroeiende bedrijven, ook buiten de industrie, en breng die ideeën terug in je eigen bedrijf. Ontwikkel een langetermijnvisie en blijf vooral disruptief. Innovatie is exponentieel. Zodra je het ziet ben je eigenlijk al te laat.” Om die reden roept Broers maakbedrijven op om nu een roadmap op te stellen. “Het implementeren van MBD is zeker een vijfjarig traject. Start er dus nu mee.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Mis het pad naar de toekomst niet

15-11 Jos Voskuil is PLM Coach, Blogger & Lecturer. Hij is veel werkzaam in het…

Automatisering

Teqnow-publicatie legt voor- en nadelen MBD uit

30-08 Het voordeel van MBD is dat in de gehele keten altijd de juiste productinformatie…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV