Mis het pad naar de toekomst niet

‘Mis het pad naar de toekomst niet’. Dat is de prikkelende titel van een lezing over Model Based Definition, die Jos Voskuil zal geven op het MBD Solutions Event. De vraag of dit pad begaanbaar is voor iedere toeleverancier, is volgens hem niet zo interessant. Want de toekomst in de maakindustrie is digitaal en iedereen die in de toeleverketens wil blijven opereren zal daarin volledig geïntegreerd moeten zijn. Dat levert tegelijkertijd veel voordeel op voor alle schakels in de keten.

MBD maakt het efficiënt uitwisselen van informatie mogelijk tussen engineering en manufacturing: realtime en vanaf de allereerste fase van het ontwerp tot en met de productie van het laatste onderdeel.

Jos Voskuil is PLM Coach, Blogger & Lecturer. Hij is veel werkzaam in het buitenland en ziet dat daar MBD in de toeleverketens van de automotive en de luchtvaart al standaard is. De verwachting is dat andere industrieën zullen volgen. In Nederland is ASML een voorloper met Model Based Definition, waardoor veel toeleveranciers in de regio Eindhoven feitelijk al worden gedwongen om zo te gaan werken. Maar ook OEM’ers als Picanol in België of VanderLande in eigen land kiezen er steeds vaker voor om via PMI-data de productspecificaties voor de makers toe te voegen aan hun 3D modellen.

Meer dan een revolutie

Wat is MBD precies? Model Based Definition is de volgende revolutie in het CAD/CAM/CAE-domein, waarbij geannoteerde 3D-modellen en technische data pakketten (3D TDP) worden gebruikt als één enkele bron voor alle ontwerpinformatie. Het gebruik van 2D-tekeningen wordt hierdoor geëlimineerd en de transformatie naar digitale fabricage gestimuleerd. De 2D tekening wordt vervangen door 3D PMI. Jos Voskuil noemt MBD zelf meer dan een revolutie. Het is volgens hem één van de fundamentele wijzigingen die een bedrijf moet doormaken om te profiteren van digitalisering van business processen. “Digitale processen zijn sneller en efficiënter, maar vereisen een andere aanpak.”

Relevant blijven

MBD maakt het efficiënt uitwisselen van informatie mogelijk tussen engineering en manufacturing: realtime en vanaf de allereerste fase van het ontwerp tot en met de productie van het laatste onderdeel. “MBD is een voorloper van de conneceted enterprise”, zegt Voskuil. Hij zal in zijn lezing aan de hand van het zogeheten coördinated to connected concept uitleggen hoe Model Based Definition past in het grotere geheel van Model Based Systems Engineering (MBSE), Smart Industry (4.0) en Digital Twins.

Dat is een trend waar elke OEM naar toe wil en die daarom ook belangrijk voor alle toeleveranciers om relevant te blijven. Voskuil legt uit: “We zijn op weg van de coördinated enterprise naar de connected enterprise. In de coördinated enterprise werkt elke schakel in de keten veelal volgens zijn eigen systeem. Daarmee creëert hij een document en dat geeft hij door aan de volgende schakel. Die heeft tijd nodig om dit document in het eigen systeem te vertalen en ermee aan de slag te gaan. Dat betekent tijdverlies en kans op fouten. Bij MBD wordt gewerkt vanuit één bestand – realtime – waaruit iedereen de informatie haalt die hij nodig heeft.”

Jos Voskuil: “MBD is één van de fundamentele wijzigingen die een bedrijf moet doormaken om te profiteren van digitalisering van business processen.”

Jos Voskuil: “MBD is één van de fundamentele wijzigingen die een bedrijf moet doormaken om te profiteren van digitalisering van business processen.”

MBD-uitdagingen aanpakken

Jos Voskuil geeft zijn lezing op donderdag 9 december om 10.00 uur tijdens het MBD Solutions Event op de Brainport Industries Campus in Eindhoven. Deze lezing is onderdeel van een uitgebreid programma, dat tot stand is gekomen in diverse brainstormsessies met ASML leveranciers, waarin zij hebben onthuld voor welke uitdagingen zij staan. Hieruit is een lijst van eisen gekomen. Het doel van dit MBD Solutions Event is om de verzamelde eisen aan te pakken en volwassen oplossingen te tonen waarmee toeleveranciers de uitdagingen van MBD kunnen aanpakken.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Er is geen excuus. Maakindustrie moet starten met MBD

18-12 Model Based Definition wordt al enkele jaren voorgesteld als dé oplossing voor ingenieurs, fabrikanten…

Verspanen

Sandvik werkt aan ISO-standaarden voor gedigitaliseerde industrie

05-12 Het is een relevant moment om digitale standaarden te overwegen. Volgens MarketsAndMarkets werd de…

Automatisering

Teqnow-publicatie legt voor- en nadelen MBD uit

30-08 Het voordeel van MBD is dat in de gehele keten altijd de juiste productinformatie…

Automatisering

Duits-Nederlandse Fieldlab Digital Twin van start

25-01 Het eerste Duits-Nederlandse Fieldlab voor Smart Industry is van start gegaan. Het richt zich…

Plaatbewerking

FDP introduceert probleemoplosser

07-12 De Federatie Metaalplaat (FDP) heeft het coronatijdperk en de (gedeeltelijke) lockdowns benut voor het…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV