Eriks bouwt nieuwe cleanroom

0
529

De vraag naar schone productie en schoon verpakte producten nam de afgelopen jaren bij Eriks zodanig toe, dat de omvang van de huidige Cleanroom niet meer voldeed. Met de nieuwbouw van een compleet nieuwe Clean Manufacturing Facility (CMF) wil de industrieel dienstverlener meer schonen diensten aanbieden aan bedrijven in de food-, farma- en de semicon-sector.

De nieuwe, twee verdieping tellende faciliteit wordt gerealiseerd in de productielocatie van Eriks in Almaar en beslaat meer dan 1.000 m2. Op de begane grond komt de ‘schone productie’ (700 m2) en op de eerste verdieping de feitelijke Cleanroom (320 m2 plus 145 m2 opslag). Daarmee is de nieuwe faciliteit een stuk groter dan de bestaande. Dat houdt in dat niet alleen de productiecapaciteit toeneemt, maar dat er ook grotere en lange producties gerealiseerd kunnen worden.

Schone productie
De nieuwe cleanroom zal niet alleen toegepast worden voor schoonmaken en verpakken, maar ook voor schoon produceren. Eriks produceert bijvoorbeeld slangen en afsluiters voor klanten in de semiconductor-industrie. Die worden in hun eigen fabriek onder beschermde omstandigheden geplaatst. Deze klanten willen honderd procent zekerheid dat de schone producten die Eriks voor hen produceert ook daadwerkelijk geproduceerd worden in schone ruimtes. Dat betekent zonder stof, olie en andere materialen die voor viezigheid kunnen zorgen. De producten worden vervolgens schoon verpakt conform ISO klasse 6 (ook bekend als klasse 1.000). Met deze cleanroom kan Eriks haar klanten een verdergaande Supply Chain Optimalization leveren. Waar een klant voorheen bij de industrieel dienstverlener zijn artikelen kocht en de schone productie moest uitbesteden, kan Eriks nu in alle facetten voorzien.

Aftrap bouw

Oplevering
De eerste paal van het complex ging op 26 november 2018 de grond in en de verwachte opleverdatum is juni 2019. De bouw wordt verzorgd door Interflow, onderdeel van Koninklijke BAM Groep, die als aannemer veel ervaring heeft het met bouwen van dergelijke faciliteiten.