Exactmetal kiest met KIPP Spantechniek voor maximale flexibiliteit/inzetbaarheid

0

Roy Versluis en Koen van Dijk zijn de drijvende krachten achter verspaningsbedrijf Exactmetal in Berkel en Rodenrijs. We hebben aan het begin van de avond afgesproken voor een gesprek met hen, omdat zij en hun bedrijf vol bezet zijn. Vanwege de toenemende activiteiten en klantenkring is er overdag  focus vereist op de kernactiviteiten, en dat is: kwaliteitsproducten frezen en draaien uit aluminium en kunststof.

Niettemin is een joviale ontvangst geregeld, die start met een korte rondleiding door het machinepark. Opvallend is het enthousiasme dat met name Roy hier uitstraalt. Het wordt direct duidelijk dat Roy Versluis de creatieve technische man is van Exactmetal. Met een scherp oog voor detail geeft hij uitleg bij de diverse machines, waarvan er verschillende in bedrijf zijn. De omsteltijden zijn een continu punt van aandacht.

Spantechniek cruciaal

Exactmetal beschikt sinds haar start over een aantal goede gebruikte machines, die met zorg zijn uitgekozen door Roy. Hij legt uit dat goede gebruikte machines een uitstekende basis kunnen vormen voor hoogwaardige productie. “Cruciaal voor de kwaliteit van je draai- en freeswerk is de gebruikte spantechniek en de toepassing daarvan”, zegt Roy, die daar in de afgelopen jaren veel over heeft nagedacht. Vanaf de start van Exactmetal kreeg hij de vrijheid om zijn ideeën in de praktijk toe te passen. En die vrijheid heeft hij benut!

Het voorkomen van tolerantie stapeling en het maximaal benutten van machinebereik is helemaal Roy zijn ding. Collega Koen van Dijk ziet het allemaal met tevredenheid aan. Hij weet zich met Roy aan zijn zijde op technisch vlak klaar voor de toekomst. “Techniek, productie en uitvoering zijn echter maar een deel van een bedrijfsvoering. Je moet je ook staande houden in de huidige wereld waar diverse economische belangen vaak strijden met elkaar”, aldus Koen.

Volgens Koen weten klanten Exactmetal te vinden vanwege de no-nonsens aanpak, een directe to-the-point benadering en de redelijke prijzen. Hij is de man van verkoop/bedrijfsvoering/administratie en helikopterview binnen Exactmetal. Zodra je in gesprek raakt met Koen daalt er een soort rust neer in de conversatie. En dat maakt het duo  – zo weten zij ook zelf – samen de motor achter Exact Metal.

Nulpunt-spantechniek

De groei die het bedrijf sinds de oprichting doormaakt, maakt dat er regelmatig behoefte is aan uitbreiding van machine-inspan-mogelijkheden, Roy is hier continu op gespitst. Afgelopen jaar is hij daarbij in contact gekomen met Niek de Boer, de buitendienst verantwoordelijke man van KIPP Nederland. “Om ons machinepark optimaal inzetbaar te maken en te houden maken wij gebruik van nulpunt-spantechniek”, vertelt Roy. “De slag die wij daarbij maken is dat wij  op al onze eigen machines hetzelfde nulpunt-spantechniek platform gebruiken. Op dit moment hebben wij in totaal 52 nulpunt spantechniek units in gebruik op 250 vierkante meter. We hebben gekozen voor KIPP als preferred Supplier daarvan.”

Afgelopen voorjaar kwam op het kantoor van KIPP in Zoetermeer een vraag binnen van Roy Versluis. “Ik zag door de vraagstelling direct dat we hier met iemand te maken hadden die al redelijk wist waarnaar hij op zoek was”, herinnert Niek de Boer zich. “Een afspraak werd snel gemaakt en ik ben positief verrast door de bedrijfsfilosofie en kwaliteit van Exactmetal.”

KIPP 100 jaar

Voor De Boer was het een heel bewuste stap om voor KIPP Nederland te gaan werken. Hij vertelt: “KIPP is een Duits familiebedrijf dat vorig jaar het 100-jarig bestaan vierde. Kernwaarden als kwaliteit, omzien naar elkaar, service  en eerlijk zaken doen hebben dit mogelijk gemaakt. Tegenwoordig staat er in Duitsland een machinefabriek voorzien van frees-, draai- en spuitgietmachines die een range aan hoogwaardige kwaliteits normdelen en bediendelen produceert. Deze worden vervolgens uitgeleverd met behulp van een hoogwaardig vol-automatisch magazijn en orderpick systeem waar de familie KIPP in 2001 al mee is begonnen. Een spin-off  is onze spantechniek afdeling. Deze is heel goed gekwalificeerd om ook klanten in Nederland te bedienen op een manier die  onze bedrijfstandaard vraagt; professioneel en kwalitatief hoogwaardig voor een eerlijke prijs.”

Tijdens het eerste gesprek met Roy voelde Niek gelijk een klik. “De geestdrift bij Roy werkt voor mensen met gevoel voor techniek volgens mij altijd positief, bij mij was dat ook het geval. De combinatie met Koen was en is voor mij doorslaggevend.”
Bij de start van Niek’s werkzaamheden voor KIPP Nederland is afgesproken om naast de stimulering van de verkoop van normdelen en bedienelementen ook te focussen op de afdeling spantechniek. “Daarbij moet opgemerkt worden, dat wij waar mogelijk graag samenwerken met onze klanten. Lange termijn relaties bouwen wij op door hoge kwaliteit/service en gewoon eerlijk meedenken. De quick win heeft bij ons geen prioriteit, wij geloven in gemeenschappelijke belangen en daar hoort een bepaald type bedrijfsvoering bij”, aldus Niek.

Maximale flexibiliteit

Volgens Roy kiest Exactmetal met de spanmiddelen van KIPP voor maximale flexibiliteit en kwaliteit. “Zowel in ons machinepark als in de afgeleverde producten. Ons machinepark is universeel inzetbaar in te spannen, en de KIPP spandelen zijn kernproducten/gereedschap voor Exactmetal. De machines die we gebruiken zijn met de toepassing van de KIPP componenten ge-update naar de standaard van morgen.”

Uitbreiding

Het is duidelijk de Koen van Dijk en Roy Versluis de afgelopen jaren goede stappen hebben gezet. Binnenkort wordt ook een bedrijfsruimte aan de overkant van de huidige locatie in gebruik genomen. Koen vertelt: “Onze flexibiliteit van productie en de efficiencyverhoging zal zeker doorgroeien naar een nog hoger niveau. We hebben daar al ideeën over. Omsteltijden minimaliseren met gebruikmaking van hoogwaardige 5-assige freesmachines zal verder gaan. Onze medewerkers leveren daarbij natuurlijk een heel belangrijke bijdrage aan het totale succes van onze onderneming. Het staat voor ons vast dat onze capaciteit de komende jaren zal uitbreiden. Een combinatie met KIPP nulpuntspantechniek en een nieuwe Haas freesmachine is onze eerstvolgende stap.