FDP introduceert probleemoplosser

De Federatie Metaalplaat (FDP) heeft het coronatijdperk en de (gedeeltelijke) lockdowns benut voor het plegen van enig achterstallig onderhoud. Zo is de website gemoderniseerd en uitgebreid met een aantal extra functies. Een nieuw onderdeel is de Probleem oplosser plaatverwerking. Hier vinden de FDP-leden oplossingsrichtingen voor veelvoorkomende praktijkproblemen.

Afgelopen voorjaar is Egbert Jansen bij de FDP, de ketenorganisatie van metaalplaat en buis,  aangesteld als directeur. Hij is de opvolger van Frederik Lodeizen, die binnenkort met pensioen gaat, maar op de achtergrond betrokken blijft. Jansen had zich zijn start heel anders voorgesteld: “Ja, je mag wel zeggen dat ik een hele rare inwerktijd heb gehad.” Kennismaken met de leden is er niet of nauwelijks van gekomen. “We hebben bewust weinig initiatief genomen om de bedrijven van onze leden te bezoeken. Ik ben bij hooguit vier à vijf leden langs geweest.”

Door de corona-beperkingen zijn er ook geen fysieke ledenbijeenkomsten geweest over actuele onderwerpen, die de FDP normaal gesproken met enige regelmaat houdt. “Die bijeenkomsten missen we echt”, zegt Jansen. “Zodra het in het nieuwe jaar weer mogelijk is om elkaar te ontmoeten, gaan we die bijeenkomsten direct weer organiseren.”

Digitalisering

Wel zijn er enkele webinars gehouden, te weten een drieluik over de digitale transitie in de (plaatwerk)industrie. Hierin is aandacht geschonken aan de digitalisering in de keten en in bedrijven en het thema Digital Twins. Digitalisering neemt een steeds belangrijkere plaats in het werkveld van de FDP in. ‘Digitale standaardisering’ is dan ook een aparte knop op de homepage van de nieuwe website.

De vernieuwing van de website stond bovenaan de takenlijst van Jansen bij zijn aantreden. De oude website functioneerde prima, maar was wel gedateerd. Er zijn extra functionaliteiten aan toegevoegd, de zoekfunctie is verbeterd en de website kan nu ook op tablet en mobiele telefoon goed worden bekeken. Nieuw is bijvoorbeeld de link naar de opleidingsmodule oZone e-learning. Dit is een online leerplatform, ontwikkeld voor en door technische bedrijven. Hier vinden ondernemers basisleerstof die ze direct kunnen inzetten voor het opleiden van (nieuwe) medewerkers.

Zodra het in het nieuwe jaar weer kan, wil de FDP fysieke bijeenkomsten houden over actuele onderwerpen.

Zodra het in het nieuwe jaar weer kan, wil de FDP fysieke bijeenkomsten houden over actuele onderwerpen.

Kennis toegankelijk maken

Zoals Egbert Jansen bij zijn aantreden al vertelde, wil hij de kennis van staalproducten en kwaliteiten eenvoudig toegankelijk maken voor de plaatwerkketen. Daar kan hij zelf een belangrijke rol bij spelen, aangezien hij een werktuigbouwkundige en materiaalkundige achtergrond heeft en als hoofd Technical Services bij Tatasteel Europe veel ervaring heeft met de markt en de verwerking van metalen in productieprocessen. Hij weet wat er in de productieprocessen van plaatbewerkers gebeurt. Om deze kennis zo simpel mogelijk en laagdrempelig voor iedereen toegankelijk te maken is de Probleem oplosser plaatverwerking opgezet.

Deze geeft oplossingsrichtingen voor veelvoorkomende problemen in de dagelijkse plaatwerkpraktijk. Onderwerpen die reeds op de website staan zijn bijvoorbeeld: slechte randen na knippen of ponsen, zinkafzetting op gereedschappen, scheurvorming bij vervorming, hoge knipkrachten en scheurvorming op knipranden. Geleidelijk aan zullen de onderwerpen worden uitgebreid.

Kennis delen

Inmiddels is Jansen ook begonnen met het maken van een strategisch plan voor de komende jaren. Kennisdeling is daarbij een belangrijk aspect. “Er is heel veel kennis en kunde in de maakindustrie. We willen bevorderen dat er vanuit het ledenbestand zelf kennisgroepen gaan ontstaan, die kennis gaan delen, zodat ze elkaar motiveren en stimuleren tot innoveren. Dat zal bijdragen aan het doel van de FDP: het versterken van de concurrentiekracht van de supply chain van metaalplaat en buis.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Duits-Nederlandse Fieldlab Digital Twin van start

25-01 Het eerste Duits-Nederlandse Fieldlab voor Smart Industry is van start gegaan. Het richt zich…

Toeleveren

Webinar digitalisering in de plaatwerkketen

15-06 De Federatie Metaalplaat FDP organiseert samen met MCB en Teqnow op 25 juni van…

Plaatbewerking

Bevordering ketenintegratie is FDP op het lijf geschreven

31-03 Frederik Lodeizen draagt vanaf 1 april zijn activiteiten als directeur van de FDP over…

Plaatbewerking

Effectief gerobotiseerd kanten

04-11 Op de bijeenkomst ‘Geautomatiseerd buigen van metaalplaat’ geven de Federatie Metaalplaat FDP en Teqnow…

Verbinden

Infobijeenkomst gerobotiseerd TIG-lassen

19-08 Ook TIG-lassen kan goed worden gerobotiseerd, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Samen met…

Plaatbewerking

Smart engineering zit overal in

02-07 Smart engineering zit ‘m in tal van aspecten, zo bleek tijdens een middagbijeenkomst over…

Materialen

Meer winst door Hoge Sterkte Staal

30-05 Teqnow organiseert op 11 juni in samenwerking met FDP de bijeenkomst ‘Meer winst dankzij…

Plaatbewerking

FDP-bijeenkomst ‘Smart engineering’ bij Merford

01-05 De middagbijeenkomst ‘Smart engineering’ die de Federatie Metaalplaat (FDP) op 22 mei organiseert bij…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X