FDP introduceert probleemoplosser

De Federatie Metaalplaat (FDP) heeft het coronatijdperk en de (gedeeltelijke) lockdowns benut voor het plegen van enig achterstallig onderhoud. Zo is de website gemoderniseerd en uitgebreid met een aantal extra functies. Een nieuw onderdeel is de Probleem oplosser plaatverwerking. Hier vinden de FDP-leden oplossingsrichtingen voor veelvoorkomende praktijkproblemen.

Afgelopen voorjaar is Egbert Jansen bij de FDP, de ketenorganisatie van metaalplaat en buis,  aangesteld als directeur. Hij is de opvolger van Frederik Lodeizen, die binnenkort met pensioen gaat, maar op de achtergrond betrokken blijft. Jansen had zich zijn start heel anders voorgesteld: “Ja, je mag wel zeggen dat ik een hele rare inwerktijd heb gehad.” Kennismaken met de leden is er niet of nauwelijks van gekomen. “We hebben bewust weinig initiatief genomen om de bedrijven van onze leden te bezoeken. Ik ben bij hooguit vier à vijf leden langs geweest.”

Door de corona-beperkingen zijn er ook geen fysieke ledenbijeenkomsten geweest over actuele onderwerpen, die de FDP normaal gesproken met enige regelmaat houdt. “Die bijeenkomsten missen we echt”, zegt Jansen. “Zodra het in het nieuwe jaar weer mogelijk is om elkaar te ontmoeten, gaan we die bijeenkomsten direct weer organiseren.”

Digitalisering

Wel zijn er enkele webinars gehouden, te weten een drieluik over de digitale transitie in de (plaatwerk)industrie. Hierin is aandacht geschonken aan de digitalisering in de keten en in bedrijven en het thema Digital Twins. Digitalisering neemt een steeds belangrijkere plaats in het werkveld van de FDP in. ‘Digitale standaardisering’ is dan ook een aparte knop op de homepage van de nieuwe website.

De vernieuwing van de website stond bovenaan de takenlijst van Jansen bij zijn aantreden. De oude website functioneerde prima, maar was wel gedateerd. Er zijn extra functionaliteiten aan toegevoegd, de zoekfunctie is verbeterd en de website kan nu ook op tablet en mobiele telefoon goed worden bekeken. Nieuw is bijvoorbeeld de link naar de opleidingsmodule oZone e-learning. Dit is een online leerplatform, ontwikkeld voor en door technische bedrijven. Hier vinden ondernemers basisleerstof die ze direct kunnen inzetten voor het opleiden van (nieuwe) medewerkers.

Zodra het in het nieuwe jaar weer kan, wil de FDP fysieke bijeenkomsten houden over actuele onderwerpen.

Zodra het in het nieuwe jaar weer kan, wil de FDP fysieke bijeenkomsten houden over actuele onderwerpen.

Kennis toegankelijk maken

Zoals Egbert Jansen bij zijn aantreden al vertelde, wil hij de kennis van staalproducten en kwaliteiten eenvoudig toegankelijk maken voor de plaatwerkketen. Daar kan hij zelf een belangrijke rol bij spelen, aangezien hij een werktuigbouwkundige en materiaalkundige achtergrond heeft en als hoofd Technical Services bij Tatasteel Europe veel ervaring heeft met de markt en de verwerking van metalen in productieprocessen. Hij weet wat er in de productieprocessen van plaatbewerkers gebeurt. Om deze kennis zo simpel mogelijk en laagdrempelig voor iedereen toegankelijk te maken is de Probleem oplosser plaatverwerking opgezet.

Deze geeft oplossingsrichtingen voor veelvoorkomende problemen in de dagelijkse plaatwerkpraktijk. Onderwerpen die reeds op de website staan zijn bijvoorbeeld: slechte randen na knippen of ponsen, zinkafzetting op gereedschappen, scheurvorming bij vervorming, hoge knipkrachten en scheurvorming op knipranden. Geleidelijk aan zullen de onderwerpen worden uitgebreid.

Kennis delen

Inmiddels is Jansen ook begonnen met het maken van een strategisch plan voor de komende jaren. Kennisdeling is daarbij een belangrijk aspect. “Er is heel veel kennis en kunde in de maakindustrie. We willen bevorderen dat er vanuit het ledenbestand zelf kennisgroepen gaan ontstaan, die kennis gaan delen, zodat ze elkaar motiveren en stimuleren tot innoveren. Dat zal bijdragen aan het doel van de FDP: het versterken van de concurrentiekracht van de supply chain van metaalplaat en buis.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Webinar over hydroforming van complex gevormde materialen

20-03 Tijdens dit webinar (10 April van 11.00 – 12.00 uur) zullen de deelnemers meer…

Automatisering

FDP-bijeenkomst over data-uitwisseling in de keten via SCSN

03-05 Tijdens deze middag staat centraal hoe een veilige en snelle uitwisseling van informatie tussen…

Toeleveren

Praktisch webinar over verwerken buis

01-03 Dit webinar ‘Verwerken van Buizen’ wordt verzorgd door Hans Holtkamp. Hij is Hoofd Klant…

Plaatbewerking

FDP-leden op bezoek bij Wila

27-02 Wila ontwikkelt en produceert state-of-the-art gereedschappen en gereedschapssystemen voor kantpersen. Hiermee helpt het bedrijf…

Verspanen

Sandvik werkt aan ISO-standaarden voor gedigitaliseerde industrie

05-12 Het is een relevant moment om digitale standaarden te overwegen. Volgens MarketsAndMarkets werd de…

Toeleveren

Jubileumevent 25-jarige FDP

23-11 Ten tijde van de oprichting van de FDP (toen Federatie Dunne Plaat) in 1997…

Materialen

FDP houdt webinar over verwerken RVS

27-06 In navolging van de serie over het verwerken van staalproducten (Normen en Waarden, Scheiden…

Toeleveren

Mis het pad naar de toekomst niet

15-11 Jos Voskuil is PLM Coach, Blogger & Lecturer. Hij is veel werkzaam in het…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV