Food Tech Event boeit met live productielijn, cobots en AI-trends

Op 14 en 15 mei bevestigde het Food Tech Event opnieuw dat innovatie en samenwerking hoog op de agenda staan in de voedingsmiddelenindustrie. Twee dagen lang draaide het om technische vooruitgang, het uitwisselen van ideeën, spontane ontmoetingen, kennisdelen en netwerken.

Op de levendige beursvloer konden de bezoekers van het Food Tech Event veel werkende foodoplossingen ontdekken.

Organisator Mikrocentrum bracht professionals uit de hele keten samen rond actuele thema’s zoals voedselveiligheid, automatisering, verwerking en productie. Ruim 2100 professionals uit de voedingsmiddelenindustrie kwamen samen in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch.

Werkende foodoplossingen

Meer dan 120 bedrijven presenteerden op de beursvloer hun nieuwste innovaties en toonden een breed scala aan technologieën, diensten en machines: van verwerkingsapparatuur en hygiënische productielijnen tot automatiseringsoplossingen en digitale tools voor kwaliteitscontrole, tracking en traceability. Van studenten en young professionals tot ervaren specialisten: iedereen kon hier op een laagdrempelige manier kennismaken met de nieuwste technologieën en ontwikkelingen. Bijvoorbeeld bij de 24 live demonstraties en op de levendige beursvloer waar veel werkende foodoplossingen te ontdekken waren.

Live productielijn

Een highlight was een volledig operationele foodproductielijn, waarin bezoekers het complete proces konden ervaren: van grondstofinvoer tot gekoeld eindproduct. Deze opstelling kwam tot stand door samenwerking tussen Handtmann Benelux, Multivac, Bakker Machinebouw, PD Gas Technology, Ruys Groep, ICS Cool Energy en Jansen Techniek. Het liet perfect zien hoe integrale technische oplossingen bijdragen aan efficiëntie, voedselveiligheid en duurzaamheid.

Cobot Experience

Nieuw was ook de Cobot Experience, een initiatief van The Cobot Community. Hier ontdekten bezoekers hoe collaboratieve robots (cobots) slim, veilig en efficiënt worden ingezet binnen de voedingsmiddelenindustrie. ABB Robotics, SMC Nederland, Crewtech en Dormac Cobots gaven invulling aan deze interactieve beleving.

Naast hardware, machines en productielijnen was er ook volop aandacht voor digitalisering en slimme software. Maikel Fontein van Passionfruit, aanbieder van AI-oplossingen voor kwaliteits- en voedselveiligheidsprocessen, blikt enthousiast terug: “Eerlijk is eerlijk, dit event was voor ons een beetje een gok. We richten ons normaal vooral op voedselproducenten en leveranciers van ingrediënten. Deze keer stonden we echter vooral tussen machine- en apparatenbouwers.” Toch was de klik al snel duidelijk: “We wisten dat we op de juiste plek zaten toen de eerste gesprekken op gang kwamen. Zoals: ‘Dus je zegt dat we al die veiligheids- en hygiëneformulieren die we dagelijks moeten invullen kunnen automatiseren?’”

AI leeft sterk

Volgens Fontein leeft het onderwerp AI sterk onder de bezoekers: “Iedereen weet dat ze iets met AI moeten… maar wat dat concreet betekent in de praktijk, dat is nog vaak onduidelijk. Andere spelers, dezelfde industrie, net andere processen maar wel dezelfde pijnpunten.” Tijdens het event gaf Passionfruit een talk over AI-trends in de voedingsindustrie, demonstreerden ze hun software en spraken ze met tal van professionals op het gebied van voedselveiligheid en kwaliteit.

Kwaliteitsinspectie

Een ander onderwerp dat veel aandacht trok op de beursvloer was kwaliteitsinspectie met behulp van machine vision. Het team van EKB Groep merkte dat dit thema leeft: “We kijken terug op een dag vol energie, interessante gesprekken en vooral veel nieuwsgierigheid naar kwaliteitsinspectie met machine vision. Hoe borg je constante kwaliteit? Wat kun je automatisch detecteren? Maar ook vragen over hoe je vision slim toepast in een bestaande lijn.” Volgens het EKB-team groeit de behoefte bij bedrijven om productkwaliteit te garanderen én tegelijk efficiënter te werken. Tijdens het event gaven zij hierover ook een presentatie, waarin Tycho Scholtens praktijkvoorbeelden deelde van visiontechnologie in de voedingsindustrie.

Het Food Tech Event bood verder een kennisprogramma met meer dan 40 sprekers. Een publiektrekker was de keynote van Tijs Roeland, Manager Techniek & Projecten bij CONO Kaasmakers. Voor een volle zaal deelde hij hoe CONO inzet op duurzame energie en slimme technologieën om het productieproces te verduurzamen. Ook de keynote van Marianne van Keep, Chief Sustainability Officer bij Verstegen Sauces & Spices, trok belangstelling. Zij gaf een inkijk in hoe Verstegen innovatie inzet om ketens transparanter en eerlijker te maken.

De volgende editie van het Food Tech Event is op 20 en 21 mei 2026.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Food Tech Event: startpunt van innovatie in voedselproductie en -verwerking

06-05 Tijdens dit tweedaagse event staan innovatie, kennisdeling en het delen van live-ervaringen centraal. Bezoekers…

Toeleveren

Rol techniek cruciaal in voedingsindustrie

24-04 “Voedselproducenten werken iedere dag aan het verbeteren van ons voedsel. Tegelijkertijd vraagt de samenleving…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs