Rol techniek cruciaal in voedingsindustrie

Food Tech Event, op 15 en 16 mei in de Brabanthallen te ‘s-Hertogenbosch, benadrukt de cruciale rol van techniek in de toekomst van de voedingsindustrie.

Fermentatietanks van GEA Food Solutions, een van ‘s werelds grootste systeemleveranciers voor de voedingsmiddelen en drankenindustrie. GEA verzorgt tijdens Food Tech Event een keynote, waarin het dieper ingaat op hoe zij bijdragen aan het eten van minder vlees.

“Voedselproducenten werken iedere dag aan het verbeteren van ons voedsel. Tegelijkertijd vraagt de samenleving om snellere, efficiëntere, duurzamere processen en minder verspilling. Praktische en innovatieve technische oplossingen maken hierin het verschil. En juist die oplossingen vindt men op het Food Tech Event”, zegt Judith van den Nieuwenhuijzen, Programmamanager Food Tech Event bij organisator Mikrocentrum.

Kennis delen

De voedingsindustrie staat volgens haar voor complexe uitdagingen zoals de energietransitie, klimaatverandering, duurzaamheid, arbeidskrapte, grondstofschaarste en veranderende consumentenwensen. “Om deze uitdagingen aan te pakken, is het cruciaal dat de hightech-, maak- en voedingsindustrie samenkomen om kennis te delen en samenwerkingen aan te gaan. Het Food Tech Event biedt dan ook een jaarlijkse ontmoetingsplaats voor professionals in productie, onderhoud, kwaliteit, automatisering, IT/OT, engineering, constructie en inkoop.

Deze vakbeurs biedt een compleet overzicht van technische oplossingen om hun productie- en verwerkingsprocessen te optimaliseren.” Dit alles aan de hand van zes actuele thema’s: Machinebouw, apparatenbouw en techniek voor productie- en verwerkingslijnen; Voedselveiligheid en hygiëne in productieomgevingen; Future Food Factory: digitaliseren en automatiseren; Kwaliteitsmanagement en –beheersing; Energiemanagement en –besparing in de productieomgeving; Leven Lang Ontwikkelen.

Meer dan 100 exposanten

Op de beursvloer kunnen bezoekers in contact komen met meer dan 100 hightech- en maakbedrijven. Daarnaast bieden twee demo area’s de mogelijkheid om live de technologische oplossingen van bedrijven zoals Bakker Machinebouw, GEA Food Solutions en Parts on Demand te ervaren. Het OSV Netwerk, het Hygienic Design Network (HDN) en EHEDG zijn bovendien vertegenwoordigd met elk een eigen plein waar hun leden zich presenteren.

Welke waarde voegt Artificial Intelligence (AI) toe aan productie en verwerking? Het antwoord op deze vraag is te ontdekken tijdens de live demonstratie AI in Food, door Stäubli Robotics en QING Forward Engineering. Samen hebben zij een slimme robotopstelling ontwikkeld dat draait op AI-software. Hiermee is het mogelijk om een product, ongeacht de veranderingen in het product zelf of in de omgeving, te bewerken of te verplaatsen.

Congresprogramma

Naast de beursvloer biedt Food Tech Event een divers congresprogramma. Hier ontdekken bezoekers de use cases, de laatste ontwikkelingen en tips tijdens een mix aan presentaties, keynotes, paneldiscussies en seminars. Zo is er een seminar over Hygiënisch ontwerpen waarbij de focus ligt op praktische voorbeelden. In een paneldiscussie worden machinebouwtrends in de Food besproken. De keynotes worden onder andere verzorgd door Bolletje & Qing en GEA Food Solutions. Roel Veld (Bolletje) en Bram de Vrught (QING) vertellen hoe zij samenwerken om met een beheersbare aanpak nog meer controle over het productieproces te krijgen met behulp van data en AI. De tweede keynote wordt verzorgd door een van ’s werelds grootste systeemleveranciers voor de voedingsmiddelen en drankenindustrie, GEA Food Solutions. In deze keynote gaat GEA dieper in op hoe zij bijdragen aan het eten van minder vlees.

Op 16 mei trapt Next Tech Food Factories het congres af met een paneldiscussie over automatisering en digitalisering. Onder leiding van Judith Witte, hoofdredacteur van vakblad Voedingsindustrie, gaan onder andere Roel van Duin (voormalig COO Signature Foods en Supply Chain director bij Friesland Campina), Liesbeth Luijendijk (OnePlanet Research Center) en Bart Winter (Unilever Icecream) dieper in op de kansen en uitdagingen van digitalisering voor de voedselverwerkende sector.

Ook is er een seminar over duurzaamheid en de slimme voedselfabriek van de toekomst. Ceel Elemans, Sector Banker Food bij ING, biedt in zijn presentatie inzichten met betrekking tot de drijfveren, obstakels en motivatoren voor bedrijven in de voedingsindustrie om te vergroenen. John Walbrink van Crossmedia Academy vertelt hoe AI een gamechanger kan zijn in de salesstrategie bij foodbedrijven en John Ballas van CSB-System Benelux sluit het seminar af met een blauwprint voor de slimme voedselfabriek van de toekomst.

Food Tech Event is gratis te bezoeken. Bezoekers kunnen zowel vooraf via de website als ter plaatse hun bezoek registreren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Vision, Robotics & Motion zet in op digitalisering en automatisering

20-05 “Steeds meer maakbedrijven willen automatiseren. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo is er aanhoudende…

Verspanen

Industriële reinheidsketen komt bijeen op Clean Event

09-04 Vuildeeltjes en moleculaire verontreiniging van zelfs enkele nanometers kunnen funest zijn voor het functioneren…

Bedrijf en Economie

Edwin de Zeeuw nieuwe directeur Mikrocentrum

16-10 De Zeeuw, die deze functie overneemt van Bert-Jan Woertman, brengt veel ervaring en expertise…

Verspanen

MetaalNieuws thema/special Verspanen – Precisiebeurs 2023

16-10 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Bedrijf en Economie

Bert-Jan Woertman stopt als Directeur bij Mikrocentrum

25-09 “De afgelopen twee jaar heb ik mij met veel enthousiasme en energie ingezet voor…

Automatisering

Slimme automatisering is er, nu de implementatie nog

14-06 Van een cobotarm die patat bakt en een lopende band waar met vision technologie…

Oppervlaktetechniek

Alles over duurzame materialen en oppervlaktetechnieken op één dag

07-06 Duurzaamheid is niet langer een keuze: grondstof schaarste, maar ook het klimaat en de…

Verspanen

Doorbraak AM als volwaardige productietechnologie is aanstaande

08-03 Dit is ook het domein van Fraunhofer Innovation Platform bij de Universiteit Twente (FIP-AM@UT),…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV