Fraunhofer Project Center AMBITION bevordert AM in maakindustrie

Fraunhofer Project Center is met AMBITION een nieuw project gestart om de toepassing van Additive Manufacturing in de maakindustrie te bevorderen. Het doel hiervan is de productperformance te verbeteren, productiekosten te verlagen en supply chain-problemen te overwinnen. AMBITION is een vooruitstrevend project voor de industriële overgang naar Additive Manufacturing en een perfecte kans voor bedrijven die laagdrempelig willen investeren in nieuwe productietechnologie.

AMBITION is een nieuwe stap naar de industriële ontwikkeling van Additive Manufacturing (AM) van het onderzoeksteam van Fraunhofer Project Center. Het project is onderdeel van het grotere Advanced Manufacturing Program (AMP), dat zich focust op hoe AM beter geïmplementeerd kan worden binnen de maakindustrie. Met het AMP verbetert Fraunhofer Project Center de samenwerking tussen bedrijven op het gebied van Industrie 4.0.

Wanneer Additive Manufacturing correct wordt toegepast, kan het de productperformance verbeteren, de productiekosten verlagen en supply chainproblemen overwinnen. “Hoewel de meeste fabrikanten het bestaan van AM kennen, vinden ze het lastig om te bepalen hoe en wanneer ze dit kunnen toepassen in hun productieproces”, vertelt professor Ian Gibson, wetenschappelijk directeur binnen het Fraunhofer Project Center en auteur van het boek ‘Additive Manufacturing Technologies’.

“Bij AM gaat het erom dat je anders leert kijken naar je productieproces. Dat is altijd moeilijk, tenzij je de juiste begeleiding hebt.” AMBITION richt zich op het faciliteren van onderzoek door lokale bedrijven. Door bedrijfseigenaren en hun personeel op te leiden in de modernste technieken, kan Fraunhofer Project Center hen helpen groeien en kwalitatief hoogwaardige producten produceren tegen lagere kosten en in minder tijd.

Samen nieuwe technieken omarmen

Bestaande bedrijven en kennispartners hebben de handen ineengeslagen voor AMBITION, waarvoor ze samenkomen in innovatiehub Perron038 in Zwolle. De huidige partnerbedrijven zijn TT Engineering, MechDes Engineering, TDC en TRICAS. Tot de kennispartners behoren Fraunhofer Project Center FPC / University of Twente (UT), Hogeschool Windesheim en Fraunhofer Institute for Production Technology (IPT).

AMBITION helpt de AM-technologie van de projectpartners te verbeteren door ervoor te zorgen dat ze niet alleen over de juiste technologie beschikken, maar ook praktische implementatieplannen kunnen ontwikkelen. Het AMBITION team onder leiding van Gibson leidt de partners ook op om de productiviteit te verhogen. Dit is een perfecte kans voor bedrijven in de maak- of productie-industrie, die nieuwe technieken durven te omarmen voor een betere toekomst.

Nieuwe partners kunnen, door mee te doen aan dit project, deel gaan uitmaken van de Additive Manufacturing revolutie. “Het is nooit een ideaal moment om nieuwe technologie toe te gaan passen. Ons doel is om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, en het bedrijfsrisico te minimaliseren,” zegt Gibson.

AMBITION omvat de volgende onderdelen:

  1. Audit: het helpen van bedrijven in het beoordelen van hun productietechnologie en het maken van plannen voor de modernisering ervan.
  2. Kennisoverdracht: trainingsprogramma’s die bedrijven helpen met de juiste kennis en training over de verschillende technologieën, design, implementatie en het maken van een bedrijfsplan voor Additive Manufacturing.
  3. Design voor Additive Manufacturing: hier ondersteunt het projectteam bij de vormgeving van het product en de AM-workflow. Onderwerpen zoals topologie-optimalisatie en ‘generative design’ komen hier ook aan bod, net zoals hoe men een AM-proces optimaliseert voor een optimale doorvoer en na-verwerking.
  4. Ontwikkeling van een Demonstrator: samen met de partners wordt onderzocht hoe AM kan worden ontwikkeld voor specifieke toepassingen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Minder vervorming van onderdelen tijdens het frezen

23-11 Het Fraunhofer Institute for Production Technology (IPT) in Aken heeft nu samen met partners…

Toeleveren

ZIE verbindt maakindustrie Zuid-Holland

07-11 Met zijn 30.000 maakbedrijven en toeleveranciers in de lucht- en ruimtevaart, tuinbouw, scheepsbouw en…

Bedrijf en Economie

MKB-maakbedrijven digitaal veiliger

12-10 Metaalunie heeft hiertoe een partnercertificaat ondertekend met MKB-Nederland en IVBB (Instituut voor Verenigingen, Branches…

Verspanen

Mikrocentrum lanceert nieuwe vakbeurs AM for Production

12-10 Additive Manufacturing breekt door in de hightech productieketen. De laagsgewijze technologie groeit de laatste…

Bedrijf en Economie

Metaalunie: kabinetsplannen zijn recept voor zware tijden voor MKB-maakbedrijven

21-09 “Het kabinet gaat de uitdagingen te lijf met een aanzienlijk pakket aan maatregelen om…

Toeleveren

Netwerk- en kennisevent D2M biedt alles voor het nieuwe maken

12-09 D2M is de nieuwe naam van de beurzen Prototyping en MNE. In 2020 besloten…

Plaatbewerking

Beter waterstraalsnijden

31-08 Waterstraalsnijden is moeilijk onder de knie te krijgen omdat de waterstraal tijdens het bewerkingsproces…

TechnishowNieuws

Belang maakindustrie neemt fors toe

30-08 De maakindustrie draagt jaarlijks voor 18% bij aan de Nederlandse economie en toont de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen