Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

Nu we eindelijk een paar ‘rokjesdagen’ achter de rug hebben merken we pas echt dat de zomervakantie met rasse schreden naderbij komt. Dit betekent dat er op diverse terreinen weer de balans wordt opgemaakt. Als je wil weten waar je staat heb je wel vergelijkingsmateriaal nodig.

Cijfers en prestaties gaan nu eenmaal pas leven als je ze kunt afzetten tegen het verleden of de performance van anderen. NEVAT-Benchmarking is een professionaliseringsprogramma dat ik mede om die reden graag omarm. Het kreeg onlangs voor de eerste keer zijn climax in de vorm van een dag met de ambitieuze titel: ‘Het Feest der Kampioenen’.   

Ik geef toe, dit zou kunnen klinken als het zoveelste ‘Oscar-materiaal’ waarmee een koepelorganisatie haar eigen leden fêteert, maar daarmee zouden we het programma zwaar te kort doen! Daarvoor bestaat het té  lang en is het té  waardevol. Dit is geen podium met prijzen, maar een podium voor goede verhalen. De NEVAT werkt structureel met haar leden aan professionalisering. Niet voor niets heeft men ‘Connecting Winners’ als motto in het logo staan. Ze willen inzichtelijk maken waarin bedrijven excelleren en adviseren hierbij om zoveel mogelijk winnaars aan elkaar te koppelen. Of zoals de organisatie het verwoordt: ‘Het heeft geen zin het meest exclusieve product aan te bieden aan de eerste beste passant die er toch geen waarde voor over heeft’.
Bij ‘Het Feest’ mochten 6 bedrijven, waaronder wij, een verhaal houden over een aspect waarin ze volgens de NEVAT uitblinken. Ik wilde bijna zeggen toevallig, maar dat is het nu juist niet. Samen met mijn compagnon Janwillem Verschuuren werk ik namelijk al jarenlang zeer bewust aan flexibiliteit en snelheid ‘par excellence’.  Wij optimaliseren kleine series door dag- en nachtdiensten te draaien, de logistiek tot het uiterste te verbeteren, maar vooral ook door engineering aan te pakken.  Productietijd is immers zo snel als de zwakste schakel. Onze ervaring leert dat standaardisatie deze fase van het productieproces aanzienlijk kan  ontlasten. Zoals bekend is dit vaak een tijdrovende bezigheid, een ontwerp vertalen naar een maakbaar product. Niet alleen aan de eindstreep wordt dus bepaald wie de ‘winnaars’ zullen zijn. De conclusie voor ons na afloop van deze bijzondere dag was in ieder geval helder. Voor (zelf)verklaarde kampioenen geldt hetzelfde als voor elk bedrijf in de metaalbranche: je bent nooit te excellent om te (excel)leren.

Ronnie van den Hurk

De Cromvoirtse

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Tuwi biedt een kijkje in de Durma keuken

23-03 Dit keer ging de reis naar het Turkse Bursa waar de groep, bestaande uit…

3D

3D-printing creëert nieuwe mogelijkheden voor Seco Tools

23-03 Het ontwikkelen en vervaardigen van prototypes door middel van additive manufacturing (AM) wordt steeds…

Personeel en Opleiding

Sterk werkgeversmerk trekt juiste mensen aan

23-03 MKB-maakondernemers merken dagelijks de effecten van de huidige krappe arbeidsmarkt. Belangrijk voor een bedrijf…

Materialen

Nieuwe Cambuurstadion gebouwd met duurzaam geproduceerd staal

23-03 Het nieuwe stadion wordt gebouwd door Van Wijnen Gorredijk. De bouw van een voetbalstadion…

Verspanen

Kennametal gereedschapsbibliotheek beschikbaar in Mastercam

23-03 Mastercam-ontwikkelaars hebben nauw samengewerkt met Kennametal om gebruikers in staat te stellen gegevens over…

Toeleveren

Nederlandse productiebedrijven doen het beter dan Britse collega’s

23-03 Bijna negen van de tien ondervraagde engineers (87%) voor het rapport Stand van zaken…

Plaatbewerking

Duurzaamheid troef op huisshow Trumpf

23-03 Het hightechbedrijf presenteerde diverse technologieën om materiaal, energie en snijgas te besparen. Daarnaast toonde Trumpf…

Toeleveren

Snelklembare klemringen met klemhendel

23-03 De klemringen stellen de gebruiker in staat deze te installeren, te verwijderen, of te…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen