Gebouw van GreenCoat-staal wint Zweedse Design award

0

Een gebouw dat is gemaakt van duurzaam GreenCoat voorgelakt staal van SSAB heeft onlangs de Zweedse Design Award in de categorie Architectuur gewonnen.

Het gaat om het Fisksätra Folkets Hus, een recreatie- en buurtcentrum in de provincie Stockholm. Geïnspireerd op de tenten van de Hagaparken in Stockholm en de nomadische levensstijl, is het een uniek gebouw in de vorm van een tent waarbij de gevels en het dak zijn gebouwd met duurzaam GreenCoat voorgelakt staal in golfprofiel en een warme Silver Fir Green-kleur. De kleur werd gekozen omdat deze perfect past tussen de oranje bakstenen gebouwen in de omgeving. Het gebouw heeft ook een dakraam van 20 meter, driehoekige ramen en een minimalistisch, maar uitnodigend interieur. Alles bij elkaar kreeg het gebouw een aantrekkelijke vorm zodat het meteen door forenzen kan worden gespot. De Zweedse sterarchitect Thomas Sandell koos voor GreenCoat Pro BT omdat het materiaal een opvallend uiterlijk verleent, maar tegelijk ook zeer vormbaar, eenvoudig te installeren en UV- en corrosiebestendig is. “We wilden een krachtige, maar speelse look en zochten naar een duurzaam materiaal dat zowel voor de  gevels als het dak kon worden gebruikt”, zegt Sandell. Daarnaast staat GreenCoat voorgelakt staal van SSAB bekend om zijn duurzaamheid. “Omdat het gebouw als tijdelijke voorziening is bedoeld, was het belangrijk om milieuvriendelijke materialen te gebruiken die hergebruikt kunnen worden”, legt Sandell uit. “Wij denken dat GreenCoat voorop loopt als het gaat om kwaliteitsvolle bouwproducten die duurzaam zijn en de ecologische voetafdruk enorm verkleinen.”
Naast de hoge prestaties en esthetiek van het materiaal, zijn de meeste GreenCoat-producten voorzien van een organische coating met biotechnologie waarbij een groot deel van de fossiele olie werd vervangen door Zweedse koolzaadolie.