Geef gebruikte machines een productief nieuw leven

11

Metaalbedrijven zijn gewend om een machine die in onbruik is geraakt in een hoek te zetten. “Op die manier laten ze veel kapitaal liggen”, stelt Martijn van Schie, accountmanager bij Troostwijk Veilingen. “Want in binnen- en buitenland is veel graag naar gebruikte machines. Een machine online veilen is een uitstekende methode om een goede opbrengst te realiseren want alles heeft waarde, dat merken we dagelijks.”

Gebrek aan opvolging, verplaatsing van de productie naar een andere locatie, een fusie of de aankoop van een nieuwe machine. Martijn van Schie, noemt de belangrijkste redenen op waarom bedrijven bij Troostwijk aankloppen. “Vrijwel alle veilingen in de metaalbewerking zijn vrijwillige veilingen, we veilen alles: van een enkele machine tot en met de inventaris van complete fabriekshallen.” Maar het is volgens Van Schie niet vanzelfsprekend dat men een online veiling inzet om overtollig materieel en gereedschap te veilen. Veel bedrijven zijn nog onbekend met de voordelen van een veiling als onderdeel van hun bedrijfsvoering. “Bedrijven hebben de inkooporganisatie meestal prima geregeld maar verkoop van machines is vaak iets dat er maar een beetje bijhangt. En dat scheelt veel geld, gebruikte machines en gereedschappen brengen via een online veiling namelijk meer op dan je denkt.”

Internationale vraag
Troostwijk Veilingen heeft zo’n 75.000 klanten in de metaalsector, wereldwijd. Met ruim 90 jaar ervaring als specialist in deze sector weet Troostwijk precies waar vraag naar is. “Ongeveer 30% van de aangeboden goederen gaat naar Nederlandse MKB-bedrijven en startende ondernemers”, legt Van Schie uit. “De overige 70% gaat steeds verder weg: naar Oost Europa, China en India. We benaderen potentiële kopers actief door middel van een mailing, online en offline adverteren en via de website. We zien dat kopers uit verre landen probleemloos veel geld uittrekken voor een machine uit Nederland. En dat is niet vreemd want de Nederlandse wetgeving is streng, de apparaten zijn meestal goed onderhouden en kunnen nog jaren mee. De opbrengst is dus veelal hoger dan de opdrachtgever verwacht. Wij zijn minder vaak verrast, want wij zien dagelijks wat machines waard zijn en kunnen de opbrengst vooraf reëel inschatten.”

Asset management
De tijd dat veilen voornamelijk ingezet werd bij faillissementen is allang voorbij. 90% van de veilingen wordt voor kerngezonde bedrijven georganiseerd. Die weten dat het bij herinvesteringen handig is als een machine die dreigt te verouderen op tijd, voor een mooi bedrag, kan worden verkocht. Daarmee komt geld vrij om opnieuw te investeren. “Bij Troostwijk noemen we dat smart asset management. Je productiecapaciteit flexibel mee laten bewegen met nieuwe technologische ontwikkelingen en vraag en aanbod. Dat kan als je online veilen een vast onderdeel maakt van de financiële management. Ook om bijvoorbeeld te kopen als je snel extra productiecapaciteit nodig hebt of wilt starten met de productie van een nieuw product. Je hebt dan snel, zonder al te hoge investeringen en lange wachttijden, de beschikking over de juiste machine. We zien tegenwoordig dat veel bedrijven inzetten op automatisering. Goed geschoold personeel is moeilijk te krijgen en daarom gaat men steeds meer geautomatiseerd produceren. De te vervangen machines zijn voor Europese begrippen heel modern waardoor er veel vraag naar is. Ze kunnen via een online veiling worden verkocht, met de opbrengst worden dan nieuwe machines gefinancierd.” 

METAVAK-Troostwijk-Prima-Laser-20-40
Troostwijk veilt alles: van een enkele machine tot en met de inventaris van complete fabriekshallen.

Overal is een koper voor
Elk object is bij Troostwijk welkom om te veilen. Van een oude kolomboor tot een geavanceerde CNC-bewerkingsmachine. Ook handgereedschappen en werkplaatsinventaris kunnen worden geveild. “We bieden een complete inventaris in losse kavels aan”, legt Van Schie uit, ”dan brengen alle artikelen samen meer op dan als je de totale partij in één keer verkoopt. Want die ene koper is niet overal in geïnteresseerd en wil wel veel betalen voor die nieuwe machine maar niet voor een ouder exemplaar. En daar is in het buitenland bijvoorbeeld wel vraag naar. Overal is een koper voor die een reëel bedrag wil betalen voor iets dat in onze ogen wellicht is afgeschreven. We maken daarmee deel uit van de circulaire economie, want via ons krijgen machines elders nog een heel  productief tweede leven.”

Troostwijk op METAVAK
Op METAVAK staat Troostwijk met een eigen stand. “Vorig jaar was een groot succes”, vertelt Van Schie. ”We hebben veel eindgebruikers uit kunnen leggen welke functie een veiling kan hebben bij herinvesteren, fusie, overname en bedrijfsbeëindiging. Dat doen we graag weer. We hebben aan de hand van de eerste gesprekken op de vorige beurs veel vervolgafspraken kunnen maken om op locatie bij de bedrijven te komen kijken. Daar zijn diverse interessante veilingen uit ontstaan die voor verkopers en verkopers veel waarde hebben opgeleverd. Voor de koper de machine waar hij al lang op aasde en voor de verkoper een  mooie opbrengst.”

Facebook Comments