Groei maakindustrie positief voor ESEF

Exposanten zeggen goede zaken gedaan te hebben op de ESEF. De toeleveringsvakbeurs heeft zich ontpopt als een stabiele beurs die zo rond de 25 duizend bezoekers trekt. Dit jaar 24.947. De beurs kenmerkte zich naast ruim 400 exposanten door het grote aantal extra activiteiten, congressen en seminars.

Brand Manager Gert Jan Braam van Jaarbeurs noemt de ESEF een beurs om trots op te zijn. “We tonen innovaties en we zien de koplopers uit de maakindustrie die kwalitatief hoogwaardig engineeren en produceren. Bezoekers weten dit te waarderen. De beurs kent een hoog beslisgehalte, 55 procent van de bezoekers neemt investeringsbeslissingen. Nog eens één op de vijf bezoekers is hier als adviseur bij betrokken. Bijna één op de drie bezoekers is lid van de directie of het managementteam. ESEF is een beurs waar veel businesscontacten worden gelegd.”

De interesse van het bezoek is gelijkmatig verdeeld over de sectoren van de ESEF, met als uitschieter Metaalbewerkingen en -producten (69%), gevolgd door  Engineering (31%),  Gereedschappen, stempels en matrijzen (23%), Industrieel ontwerpen (23%), 3D-Printing/Additive Manufacturing Technologies (22%), Kunststof & Rubber – bewerkingen en producten (21%).

Veel activiteiten
Beursthema was ‘De maakbaarheid van morgen’. Dit werd luister bijgezet met een uitgebreid activiteitenprogramma, met in de drie theaters meer dan zestig lezingen. Veel aandacht was er voor het seminar op woensdag 16 maart waarop de Benchmark Verspanen werd gepresenteerd. Het onderzoek is gehouden onder de verspanende bedrijven in Nederland. De benchmark is een initiatief van de redactie van Made-in-Europe samen met Koninklijke Metaalunie en de ESEF. Het onderzoek werd onder grote belangstelling gepresenteerd.

3D-Printing en Smart Industries
Net als op de TechniShow waren er hoofdrollen voor 3D-Printing en Smart Industries. Het goed bezochte ESEF Industriedebat had als centrale vraag: ‘Is de industrie klaar voor Smart Industry?’ Hierover werd ook uitvoerig van gedachten gewisseld tijdens de dagelijkse lunch & learn sessies Smart Industry. In één uur tijd werden de toehoorders bijgepraat over de laatste stand van zaken, voorbeelden uit de praktijk en hoe te starten met Smart Industry. Het andere thema – 3D-Printing – werd inhoudelijk versterkt door een uitstekend bezocht congres op vrijdagochtend voor beurs. Vier vooraanstaande sprekers hebben een update gegeven van de nieuwste ontwikkelingen, design for manufacturing, de juridische aspecten, en de veranderende businessmodellen.

Live matchmaking
Een belangrijk aspect voor een geslaagde beurs is het aantal contacten dat exposanten met bezoekers leggen. Daarom heeft ESEF deze editie een live matchmaking area opgezet waar exposanten en (internationale) bezoekers vooraf gemaakte afspraken konden houden. Dit heeft geleid tot bijna duizend business meetings.

Braam: “We organiseren dit maakindustrieplatform in het belang van onze klanten en bezoekers, dus naast het aantal contacten dat exposanten leggen met potentiële klanten en relaties is het evenzo belangrijk dat de bezoeker uitstekend geïnformeerd huiswaarts keert, met nieuwe contacten, inspiratie en nieuwe ideeën om zijn eigen business een boost te geven.”

“ESEF is een netwerk event pur sang, waarbij het draait om innovaties, intelligente engineering en efficiënt produceren.. Nederland is op een aantal punten trendsettend. Hadden we tien jaar geleden de discussie over outsourcing naar China, vandaag de dag is onder invloed van smart technology een thema van het verleden. van vroeger. Er ontstaan nieuwe concepten en modellen, waarmee de Nederlandse maakindustrie een belangrijke rol voor zich kan opeisen. Kennis, delen, gekend worden en netwerken is cruciaal. Dat is de weg van ESEF.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Recordbedrag aan innovatie-investeringen met WBSO-steun

24-05 Dat staat in het jaarverslag dat demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat)…

Toeleveren

Itter investeert in gezond binnenklimaat én stabiele temperatuurhuishouding

07-05 Itter is gespecialiseerd in de bewerking van aluminium. Het is dan ook het enige…

Toeleveren

Aftellen tot Maakindustrie Expo 2024

02-05 ‘Ook zorgt de uitbreiding met het aanbod in kunststof voor een groei van Maakindustrie…

Automatisering

Zuid-Holland werkt aan digitaal veilige keten

23-04 Doel van het cyberweerbaarheidscentrum is om ondernemingen binnen deze sector te ondersteunen bij het…

Toeleveren

ZIE draait om nieuwe technologie voor de maakindustrie

01-04 Hi Delta, netwerkorganisatie voor de technologische industrie in Zuid-Holland, en Mikrocentrum, platformorganisatie voor de…

Bedrijf en Economie

METAVAK 2024: Dé ontmoetingsplaats voor de metaalbewerkende maakindustrie

25-03 METAVAK 2024 belooft een inspirerende editie te worden met een focus op innovatie, educatie…

TechnishowNieuws

Bruisende TechniShow goed voor bijna 30.000 bezoekers

20-03 Ricardo Vivas, beursmanager, blikt terug op een succesvolle beursweek: “Het bruiste op de beursvloer.…

TechnishowNieuws

Primeur Nederlandse brandweerdrone op ESEF Maakindustrie

13-03 De Almelose machinefabriek Boessenkool wil met mega-drones de wereld veroveren en introduceert de zogeheten…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV